Skyline Park test prototype achtbaan Sky Dragster

Het is zover, na maanden van ongeduldig wachten zijn de eerste testritten van Sky Dragster een feit! Sky Dragster is een gelanceerde Motor Coaster achtbaan waarbij de bezoekers zelf de snelheid kunnen bepalen, uniek in de wereld.

 

Eerste testrit:

In de onderstaande video zien we het eerste testkarretje van Sky Dragster door het parcours gaan. Het is duidelijk dat het bakje nog niet op volle snelheid gaat, maar we zien al wel dat het snel kan versnellen en afremmen. Het is ook de eerste keer dat de treinen fysiek zichtbaar zijn. Eerder werden ze al wel voorgesteld in een simulatie video van de achtbaan.

 

Krachtige lancering:

Sky Dragster zal zijn snelheid van 60 km/u niet behalen via een klassieke lancering of Lifthill, maar wel via een elektrische aandrijving, die vastgemaakt is aan de track waar het treintje over zal rijden. Hierdoor zal Sky Dragster eigenlijk een zogenaamde Powered Coaster worden. Het unieke aan deze attractie is dat de bezoekers zelf de snelheid zullen kunnen bepalen en daarmee ook de kracht van de lancering uiteraard. Dit zou gebeuren aan de hand van een touchscreen, die verwerkt zal worden in de trein. De lancering zou meer G-krachten weten te genereren dan de snelste Porsche op aarde.

Naast de snelheid tot 60 km/u is de achtbaan 12 meter hoog. Sky Dragster werd gebouwd op een oppervlakte van 100 meter op 20 meter en de totale track lengte is 400 meter. Er kan zo krachtig gelanceerd worden, dat er een kracht tot 1,2G bereikt kan worden.

 

Opening verschillende malen uitgesteld:

De bouw van de ‘world first rollercoaster’ in het Duitse pretpark was amper na 2 weken al klaar. Deze wereldprimeur werd gebouwd door de Duitse achtbaanbouwer Maurer Rides. Wat zeer eigenaardig klinkt is het feit dat het hoogste punt van de achtbaan niet in het begin ligt, maar wel het einde is van het parcours. Ook de trackdelen zelf zijn vrij uniek. De achtbaan heeft namelijk maar 1 rail waar de trein op zal bewegen en niet een dubbele rail zoals bij de meeste achtbanen.

De opening van de achtbaan is al verschillende keren uitgesteld. Oorspronkelijk ging de achtbaan af zijn tegen april 2016, al snel werd dit uitgesteld naar juni van dat zelfde jaar. Toen de bouw op zich bleef wachten werd juli naar voren geschoven als openingsdatum. De achtbaantrack werd in die maand wel volledig geplaatst, maar het aandrijvingsmechanisme was nog niet klaar, opnieuw werd de opening uitgesteld, dit keer naar augustus. Ondertussen is bekend geworden dat de achtbaan dit jaar niet meer zal open gaan en dat Sky Dragster zal open gaan bij de start van het nieuwe seizoen in 2017. Volgend jaar wordt een testjaar voor de achtbaan, de wereldprimeur zal niet op volle capaciteit draaien en ook de maximale snelheid zal in 2017 nog niet kunnen bereikt worden. Pas vanaf 2018 zal de achtbaan volledig op punt komen te staan.

 

Het volledige bouwproject kan je hier volgen.

 

Foto’s & Video: Themepark.nl