Prinses Laurentien en Paul van Loon lazen voor in de Efteling

Vandaag, zaterdag 1 oktober, lazen H.K.H. Prinses Laurentien en kinderboekenschrijver Paul van Loon voor in de Efteling om aandacht te vragen voor het belang

van taal. Zij deden dat ter afsluiting van de samenwerking tussen Stichting Lezen & Schrijven en de Efteling, in het kader van de Week van de Alfabetisering. De stichting en het attractiepark werkten vier weken samen, met leuke taalactiviteiten voor de bezoekers.

 

Prinses Laurentien en Paul van Loon lazen voor uit hun gezamenlijke boek: De Sprookjessprokkelaar. Honderden kinderen en hun ouders luisterden aandachtig naar het spannende sprookje over de rijke wereld van de fantasie en de rol die verhalen hierin spelen.

Paul van Loon leest voor om aandacht te vragen voor het belang van taal.
Paul van Loon leest voor om aandacht te vragen voor het belang van taal.

Stichting Lezen & Schrijven stimuleert (voor)lezen omdat het laaggeletterdheid voorkomt. 14% van alle kinderen in Nederland loopt het risico om later laaggeletterd te worden, omdat zij opgroeien in een taalarme omgeving. Ook de Efteling, die al meer dan 60 jaar sprookjes tot leven brengt in het Sprookjesbos, onderschrijft het belang van lezen en voorlezen.

-Ademloos luisteren naar Prinses Laurentien. Als een kind voorgelezen wordt, dan maakt dat een wereld van verschil voor de ontwikkeling.
Ademloos luisteren naar Prinses Laurentien. Als een kind voorgelezen wordt, dan maakt dat een wereld van verschil voor de ontwikkeling.

 

Voorlezen helpt

Vier weekenden achter elkaar lazen Bekenden Nederlanders voor in het Sprookjesbos om op speelse wijze aandacht te vragen voor taal. Hiermee gaven ze het goede voorbeeld, want voorlezen is behalve een leuk moment samen met je kind, ook heel belangrijk. Kinderen hebben een stimulerende taalomgeving nodig om hun taalvaardigheden te ontwikkelen en de fantasie te stimuleren.
Tot slot lezen op zondag 2 oktober acteur Guido Spek en astronaut André Kuipers voor in de Efteling.

Prinses Laurentien en Paul van Loon lezen voor tijdens het laatste voorleesweekend in de Efteling.
Prinses Laurentien en Paul van Loon lezen voor tijdens het laatste voorleesweekend in de Efteling.