Nieuwe koala Omaroo in ZOO Antwerpen

Er hangt liefde in de lucht in het koalaverblijf

Vrouwtjeskoala Guwara in ZOO Antwerpen heeft een nieuw lief: Omaroo. Omaroo houdt haar sinds zaterdag gezelschap en kwam helemaal uit Frankrijk speciaal voor haar. Samen mogen ze voor kleine, zachte buidelbaby’s zorgen. In de bronstperiode worden deze solitaire dieren bij elkaar gezet om te paren, in de hoop dat er na zes maanden een klein kopje uit de buidel komt piepen. Zijn Franse verzorger Astrid begeleidt hem enkele dagen om hem te laten wennen en om de verzorgers alle ins en outs over deze koalaman te vertellen.

Verzorger Bram: “Zijn karakter? Het is een heel zachtaardige en lieve koala is, nog liever dan onze vorige man Goonawarra. En ik vond onze vorige man al zo’n lieve!”

 

Nieuwe kweekman

De ZOO huisvest sinds Pasen 2015 koala’s. De vorige partner van Guwara, Goonawarra, overleed begin dit jaar. Guwara heeft eventjes moeten wachten op een nieuwe man, maar nu mag ze weer voluit gaan voor de liefde. De koala’s zitten in aangrenzende verblijven, want enkel tijdens de paartijd zitten koala’s ook echt samen. Ze hebben elk hun eigen boomvork in hun verblijf.

Verzorger Bram: “Een mannetjeskoala heeft een heel lage lokroep, een soort brulgeluid. Hij brult dagelijks. En als het vrouwtje antwoordt, dan is dit voor ons het sein om hen samen te zetten.”

 

Gevaarlijke geboorte

Koala’s zijn buideldieren met een heel speciaal geboorteverhaal. Gemiddeld 34 tot 36 dagen na de bevruchting wordt het kleintje geboren. De baby weegt op het moment van geboorte 1 gram, is 2 centimeter groot en een naakte, blinde en dove miniversie van zijn ouders. Hij legt dan de gevaarlijke weg af van de lichaamsopening naar de naar onderen gekeerde buidelopening. Eens binnen, klemt hij zich vast aan de tepel. Pas na zes maanden in de buidel is de baby helemaal klaar om naar buiten te piepen. Een paar maanden later verlaat hij de buidel en toont hij zich helemaal, van kop tot teen. Wist je dat een koalababy joey [djoowie] heet?

 

Smakelijk

Vanaf dan vult de koalababy zijn melkdieet aan met darmpap, speciale mest van mama die zijn maag voorbereidt op de vertering van eucalyptus. Koala’s hebben een uniek en zeer traag metabolisme. Ze drinken niet en eten uitsluitend eucalyptus, die veel vezels en stoffen bevat die voor andere dieren giftig zijn. Ze lusten maar honderd van de achthonderd soorten. Hun unieke spijsverteringssysteem bevat bacteriën die de vezels en het gif afbreken. De schaarse voedingswaarde besteden ze wijs en daarom slapen ze veel: 16 tot 20 uur per dag. ZOO Antwerpen en Planckendael kweken hun eucalyptus zelf, goed voor hun ecologische voetafdruk.

 

Wist je dat de koala’s in Planckendael al negen jongen voortbrachten? Ook daar kijkt koala Alinga, de dochter van Omaroo, uit naar een partner.