In de kijker: Het Efteling Sprookjesbos – Het Stoute Prinsesje

Iedereen die in de Efteling is geweest kent ongetwijfeld het Sprookjesbos. Dit beboste parkgedeelte (Het Marerijk) maakt al onderdeel uit van het park sinds het ontstaan ervan. De allereerste sprookjes, ontworpen door Anton Pieck en Peter Reijnders, openden op 13 mei 1952. Ze vormden de basis voor het succes dat de Efteling sindsdien kent. Alle sprookjes (of scènes eruit) worden uitgebeeld in een tafereeltje in openlucht. Dit gebeurt aan de hand van animatronics, projecties, beelden of fonteinen. Door de luidsprekers klinkt het volledige sprookje. In deze “In de kijker”, nemen we dit speciale gebied onder de loep.

 

 

Het stoute prinsesje (1952):

Wat fladdert er daar door het bos? Het lijkt wel een papegaai.

 

Verhaal:

Er woonde eens een prinsesje in een kasteel hier ver vandaan.

Ze vond niets plezanter dan de hele dag iedereen te herhalen en na te doen.

De hele hofhouding was dit stevig beu, ze werd meerdere malen berispt maar het prinsesje wist van geen ophouden. Tijdens een boswandeling maken ze kennis met een oud vrouwtje. Uiteraard kon het prinsesje het niet nalaten om ook deze oude vrouw na te doen.

De oude vrouw veranderde het prinsesje met behulp van een toverspreuk in een papegaai.

In paniek vloog ze terug naar het kasteel. Hier was iedereen blij met zo’n leuke sprekende papegaai, maar al snel bleek dat niemand van de hofhouding het prinsesje leek te herkennen, ze zagen alleen maar een grappige papegaai.

Pas wanneer het stoute prinsesje inziet hoe onbeleefd ze was geweest door iedereen na te apen, dan pas wordt de betovering door het oude vrouwtje opgeheven. Tot op de dag van vandaag is dat nog steeds niet gebeurd.

 

Telkens wanneer het oog van de papegaai rood oplicht, kan je een tekst inspreken. De papegaai (of beter gezegd het stoute prinsesje) zal je tekst herhalen.