Vergane Glorie: Parque de Atracciones de Vizcaya

Parque de Atracciones de Vizcaya was een pretpark gelegen in de Spaanse gemeente Bilbao. Het park werd uitgebaat door La Diputación Foral de Vizcaya, of, het provinciebestuur van Vizcaya.  Met het park wou de overheid een recreatieplek bieden aan de inwoners van de gemeente. De bouwwerken voor het park begonnen in 1973, amper 16 jaar later zou het park sluiten wegens te lage bezoekersaantallen.

 

Geschiedenis

In de jaren 1970 liep de dictatuur van Franco op zijn einde, de mensen hadden nood aan politieke en economische veranderingen, maar ook aan sociale. Dankzij de bloeiende industrie was Vizcaya een van de rijkste provincies van het land.

Het waren de eigenaars van Parque de Atracciones de Madrid, een park dat opende in 1969 die het idee naar voor brachten om een klein themapark te bouwen aan de rand van Bilbao op tafel legden tijdens een vergadering. Later dat jaar werd dan de groep Amusement Park Vizcaya SA opgericht. Deze groep bestond uit twee banken, Caja de Ahorros Municipal de Bilbao, Bankunión Vizcaina en Parque de Atracciones de Madrid.

Op 9 juli 1973 begonnen 270 werkers aan de bouw van het park dat op een periode van 14 maanden opgebouwd werd.

Voor de bouw werden rotsen opgeblazen, hiervoor gebruikte men 13 ton dynamiet, dit alles om het modernste en vetste pretpark van Europa te kunnen openen.

 

Opening

De opening zou plaatsvinden in juli 1974, de opening werd tot tweemaal uitgesteld. Aangezien de verwachtingen hoog lagen en men bang was dat het park overrompeld zou worden door bezoekers, opende het park zonder veel poespas in september om zes uur ‘s avonds.

Het park bezat bij opening enkele attracties, een kartbaan en enkele eetgelegenheden. Gezien het succes van het park werd er verder geïnvesteerd en opende er meer attracties voor jong en oud.

Zo opende er ook een achtbaan in het park, met een Zyklon lay-out, enkel thrillrides en autoritjes voor de kleinsten.

Het park kon ongeveer 447.000 bezoekers aantrekken de eerste jaren. Er opende later een amfitheater en later ook een mini zoo.

In 1978 opende er naast het pretpark en de zoo ook een zwembad, dat het langste van het land was.

Jaarlijks werd er geïnvesteerd in nieuwe attracties, tot de crisis van 1980. Door de industriële crisis werd de toekomst van het park plots onzeker, mensen hadden geen werk meer en zodoende ook geen geld om het park te bezoeken en de bezoekersaantallen liepen achteruit.

 

Te weinig bezoekers

Men hoopte op 500.00 bezoekers per jaar, maar dit werd nooit gehaald. Behalve de crisis was ook de locatie een groot probleem, het park lag te ver van het stadscentrum. Ook de wegen die naar het park Leiden waren zeer slecht, wat zorgde voor de nodige problemen.

Men probeerde in 1985 nog het park op te waarderen met een investering van €2 miljoen, maar de bezoekers bleven weg, men behaalde in 1988 nog amper een bezoekersaantal van 180.00 personen per jaar.

In 1990 leed het park een verlies van meer dan een miljoen euro, de provincie had twee mogelijke opties om het park te redden. Men zou ofwel € 7 miljoen gaan investeren in het park, maar dan had men één miljoen bezoekers nodig om winstgevend te zijn, daarom werd gekozen voor een investering van twee miljoen euro. Om deze optie rendabel te maken zouden 640.000 bezoekers nodig zijn, maar men haalde er maar 500.000.

 

De Sluiting nabij

Ondanks een grote reclamecampagne en een gratis busdienst vanuit het centrum bleek het park niet meer te redden.

De medewerkers werden onrustig en begonnen loonsverhogingen te eisen, gingen in hongerstaking waardoor de situatie er nog erger op werd.

Door de verliezen die het park ondertussen geleden had en de onrust onder werknemers besloot de provincie het park te sluiten in 1990.

 

Het heden

Na jarenlange leegstand werden de attracties, die al een hele tijd roerloos in het park stonden, verkocht aan een Portugees park. De gebouwen werden tijdelijk gebruikt voor de gemeentediensten. De parkings van het park werd gebruikt voor de vrachtwagens van de gemeente.

In 2011 werd het domein te koop aangeboden voor € 2.400.000, maar een koper kwam er nooit. De gronden en gebouwen bleven nog leeg staan tot dit jaar. In maart 2016 werd besloten dat de resterende gebouwen gesloopt zouden worden.

 

Het park na de sluiting.

 

Bron: Wikipedia

Foto: Wikipedia