Uitgetest: Timber – Walibi Rhône-Alpes

Ik had al lang zin om Walibi Rhône-Alpes te bezoeken, maar het park ligt redelijk ver weg en het aanbod was beperkt. Verder zijn er niet echt andere parken in de buurt waar je het mee kan combineren. Hierdoor werd het idee niet verder uitgewerkt en kwam het er niet van om het park te bezoeken.

Alles veranderde echter toen in 2015 werd aangekondigd dat Walibi Rhône-Alpes een houten achtbaan van The Gravity Group ging bouwen. Over deze Amerikaanse bouwer, die nog maar 2 achtbanen gebouwd had in Europa, hoorde ik al veel goede dingen. Echter had ik nog nooit de kans gekregen om er een achtbaan van uit te testen. Timber werd meteen de reden om toch maar eens richting Lyon te rijden en er Walibi Rhône-Alpes te gaan ontdekken. Dat ik gratis toegang tot het park had door abonnementsvoordelen, was natuurlijk ook mooi meegenomen.

 

The Gravity Group:

De eerste achtbaan die door The Gravity Group in Europa die gebouwd werd, was Twister in het Zweedse Gröna Lund (2011), in dit park ben ik helaas nog niet geraakt. Ook de pas geopende Cú Chulainn in het Ierse Tayto Park (2015) was net iets te ver weg om er snel even naar toe te gaan. Dus helaas had ik nog geen achtbaan kunnen uitproberen van deze bouwer en was ik dus razend enthousiast toen de samenwerking tussen Walibi Rhône-Alpes en The Gravity Group werd bekendgemaakt. Even dreigde er lichte teleurstelling te komen toen de bescheiden statistieken van de achtbaan bekend gemaakt werden, maar achtbaanfans die al wel achtbanen van The Gravity Group hadden bereden konden mij meteen gerust stellen. The Gravity Group is gespecialiseerd in het bouwen van goede achtbanen met beperkte statistieken.

 

Timber:

Timber opende dit jaar, 19 jaar na Tonnerre de Zeus in Parc Astérix, de laatste nieuwe houten achtbaan van Frankrijk. De nieuwe aanwinst van Walibi Rhône-Alpes is de meest bescheiden achtbaan van de in totaal nu 3 houten achtbanen in Frankrijk, maar daarom is deze zeker niet minder leuk. Straffer zelfs, het is mijn persoonlijke favoriete houten achtbaan van Frankrijk. Timber heeft een hoogte van 17 meter en behaald tijdens de first-drop van 59° een snelheid van 64 km/u. De achtbaan van 441 meter heeft 4,2 miljoen euro gekost.

 

Ervaring:

Spijtig genoeg hadden we net de allerslechtste dag van de week eruit gekozen om het park te bezoeken, de enige dag met regen en niet zo warm weer. Maar aan elk nadeel zit ook een voordeel en wij hadden er zelfs 2. Door de hevige regenval in de voormiddag en het slechte weer dat voorspeld was, waren er maar een beperkt aantal bezoekers naar het park afgekomen. Weinig bezoekers betekent weinig wachtrijen, of in ons geval geen wachtrijen en dus ook niet aan Timber. Het tweede leuke voordeel was, dat het hout van de achtbaan nat was door de regen, dit zorgt er voor dat de achtbaan sneller gaat!

Vol nieuwsgierigheid naar de achtbaan stapte ik bij het binnenkomen van het park meteen op Timber af, ondertussen was het gestopt met regenen. Daar ontdekten we een zeer mooi nieuw gebied waar de achtbaan gebouwd was en gingen we langs de houten wachtrij ,die ook echt nog naar het vers gekapte hout rook, meteen naar het station waar de trein op ons stond te wachten om te kunnen vertrekken. Het viel ons meteen op dat de achtbaantrein uitgerust is met heerlijke zachte zetels en een uitstekend beugelsysteem waardoor de eerste positieve commentaren al uit onze monden kwamen.

De achtbaantrein reed via de toch wel luidruchtige kettinglift de bescheiden lift hill van 17 meter op om boven aan de berg een 180° bocht te maken en zich klaar te maken voor de drop. Deze drop was meteen fantastisch! Door de hellingsgraad van 59 graden krijgt de trein een flinke acceleratie mee waardoor de snelheid van 64 km/u meteen bereikt wordt. Wat volgt is een mooie airtime hill, felle bochten met stevige banking, snelle richtingwissels en een trein die van het begin tot het einde door het parcours vlamt! Tijdens de rit van 441 meter valt er niet 1 zwakker moment te beleven, wat een top achtbaan.

Bij het verlaten van de achtbaan bleek onze onride foto ook nog eens zeer goed gelukt en besloten we hem te kopen. Timber was zo fijn dat we meteen aanschoven voor nog 3 andere ritjes en later op de dag keerden we terug voor nog veel meer ritjes op deze prachtige achtbaan.

2016-08-20 21.46.16

 

Eindoordeel:

Timber mag dan wel de 4de kortste houten achtbaan van Europa zijn en ook in de andere statistieken helemaal onderaan bengelen, de ritervaring is gewoon fantastisch. Geen enkel moment gaat Timber vervelen, het strakke tempo wordt voortdurend aangehouden en de spanning zit er van in het begin tot het einde in. Het ritje zelf is soepel en de treinen zorgen voor een optimale ervaring, geen harde banken of vervelende beugels, allemaal goed bedacht dus. Wie belang hecht aan thematisering komt ook aan zijn trekken, want zowel de achtbaan, de achtbaantrein en het gebied er rond zijn mooi afgewerkt en gethematiseerd. De heerlijke geur van hout rond Timber maakte de ervaring helemaal af.