Top 10 steilste stalen achtbanen van Europa

Het is maandag en bijgevolg de eerste dag van een lange werkweek. Het is goed weer buiten en eigenlijk kijk je nu al stiekem uit naar het weekend en de komende uitstapjes. Om je af te leiden van deze maandag en je vakantiedromen aan te wakkeren, maakten we een lijstje van de 10 steilste stalen achtbanen van Europa. Vorige week bespraken we de 10 stalen achtbanen met de meeste inversies van Europa. 

 

Omdat 8 achtbanen de 4de plaats delen is deze top 10 samengevat en bespreken we de 11 steilste achtbanen.

 

#4-11: De Euro-Fighters van Gerstlauer (97°)

De Duitse achtbaanbouwer Gerstlauer bouwde tussen 2003 en 2011 acht Euro-Fighters met een helingsgraad van 97 graden in Europa. De achtbanen bezetten dus allemaal tezamen de 4de plaats in deze lijst. We bespreken ze in volgorde dat ze gebouwd zijn.

 

Vild-Svinet – BonBon-Land

In 2003 werd in het Deense pretpark BonBon-Land de eerste Euro-Fighter achtbaan ter wereld gebouwd. De achtbaan heeft een hellingsgraad van 97 graden en brak daarmee het wereld record dat al sinds 1997 op 90° stond. De achtbaan heeft een snelheid van 72,4km/u en heeft een hoogte van 21,9 meter. De achtbaan heeft een lengte van 427,9 meter en gaat 1 maal over kop.

 

Typhoon – Bobbejaanland

In 2004 werd in het Belgische pretpark Bobbejaanland de tweede Euro-Fighter achtbaan in de wereld gebouwd. De achtbaan kreeg dezelfde hellingsgraad als Vild-Svinet en evenaarde daarmee het wereldrecord. In alle opzichten is de achtbaan de grotere broer van Vild-Svinet. Typhoon is langer, is hoger en heeft een grotere snelheid en meer inversies.  Typhoon heeft een topsnelheid van 80km/u en is 25,7 meter hoog. De achtbaan heeft 4 inversies op een parcours van 670 meter. Er worden maximale G-Krachten ervaren van 5,0G.

 

Speed: No Limits – Oakwood Theme Park

In 2006 werd in het Brits pretpark Oakwood Theme Park de derde Euro-Fighter achtbaan in de wereld gebouwd. De achtbaan kreeg deze keer een topsnelheid van 95km/u en een hoogte van 35,1 meter. Speed kreeg een baanlengte van 609,6 meter en telt 2 inversies.

 

Rage – Adventure Island

In 2007 werd in het Brits pretpark Adventure Island een korte Euro-Fighter gebouwd. De achtbaan heeft een snelheid van 70km/u en is 22 meter hoog. Op de track van maar 361 meter gaat de achtbaan 3 maal overkop.

 

Fluch von Novgorod – Hansa Park

In 2007 werd in het Duitse pretpark Hansa-Park de eerste Euro-Fighter gebouwd met zowel een verticale kettinglift als een launch. De achtbaan van 700 meter start met een kort darkride gedeelte. Plots volgt er een korte drop waarna je in amper 1,4 seconden tot 100km/u gelanceerd wordt naar buiten. In het buitengedeelte krijgen de bezoekers 1 inversie voorgeschoteld waarna de achtbaan weer in het gebouw komt. Daar volgt dan een verticale lifthill en de drop van 97° die volledig in het donker gebeurt. De achtbaan is 40 meter hoog en staat in teken van de Russische stad Novgorod.

 

Falcon – Duinrell

In 2009 werd in het Nederlandse pretpark Duinrell een kopie gebouwd van Rage in Adventure Island. De achtbaan heeft een snelheid van 70km/u en is 22 meter hoog. Op de track van maar 361 meter gaat de achtbaan 3 maal over kop.

 

Huracan – Belantis

In 2010 werd in het Duitse pretpark Belantis een Euro-Fighter gebouwd met 5 inversies. De achtbaan heeft een snelheid van 85km/u en is 32 meter hoog. Huracan heeft een lengte van 560 meter, bezoekers krijgen maximaal 4,3G verwerkt. Het speciale aan deze achtbaan is dat deze geen typische Euro-Fighter bakjes heeft waar je per vier naast elkaar zit en twee rijen heeft maar waarbij je met twee naast elkaar zit en er drie rijen zijn. Ook bevatten deze stoeltjes geen schouderbeugels maar heupbeugels.

 

Eurofighter – Zoosafari Fasanolandia

In 2011 werd in de Italiaanse zoo en pretpark Zoosafari Fasanolandia een Euro-Fighter gebouwd met de weinig originele naam “Eurofighter”. De achtbaan heeft een first-drop van 97 graden en heeft 3 inversies.

 

#3: Saw: The Ride – Thorpe Park (100°)

Saw is gebouwd in 2009 in het Engelse pretpark Thorpe Park door de Duitse achtbaanbouwer Gerstlauer Amusement Rides. De achtbaan heeft een drop van 100° wat bij opening de steilste drop van Europa was en de tweede steilste drop in de wereld. Bezoekers krijgen tijdens de rit, die volledig gethematiseerd is naar de horror films “Saw”, 3 inversies voorgeschoteld. Deze achtbaan is de steilste en snelste Euro-Fighter van Europa.

 

#2: Mumbo Jumbo – Flamingo Land (112°)

Mumbo Jumbo is gebouwd in 2009 door de Amerikaanse achtbaanbouwer S&S Worldwide in het Engelse pretpark Flamingo Land. De achtbaan heeft een drop van 112° en verbrak bij opening het 364 dagen oude wereld record van Steel Hawg met 1 graad. De achtbaan heeft 2 inversies en is van het model El Loco.

 

#1: Timber Drop – Frainspertuis City (113°)

Timber Drop is gebouwd in 2011 door de Amerikaanse achtbaanbouwer S&S Worldwide in het Franse pretpark Frainspertuis City. De achtbaan heeft een drop van 113° en verbrak bij opening het wereld record van Mumbo Jumbo. De achtbaan heeft 2 inversies en behaald een snelheid van 66km/u. Deze achtbaan is eveneens een El Loco en de 5de steilste achtbaan van de wereld.

 

 

Euro-Fighter van Gestlauer versus El Loco van S&S Worldwide:

Sinds 2003 met de opkomst van het Euro-Fighter model van Gerstlauer is deze top 10 helemaal door elkaar gegooid. Er werden sindsdien 9 Euro-Fighters gebouwd in Europa en deze zijn ook allemaal terug te vinden in deze lijst. S&S Worldwide bouwde verder op dit succes en kwam met een heel ander type achtbaan, de El Loco, maar met een nog steilere hellingsgraad en bouwde in 2009 en 2011 een exemplaar in Europa.

 

De toekomst:

Momenteel zijn er nog geen projecten bekend die deze top 10 zullen beïnvloeden.

 

Wil je meer en andere top 10’s bekijken? Neem dan zeker hier een kijkje!

 

 

Deze lijst is opgesteld in 2016 aan de hand van de roller coaster data base (rcdb.com) die gegevens bijhoud van meer dan 7800 achtbanen wereldwijd.