Top 10 spannendste kermisachtbanen ter wereld

Achtbanen kennen we vooral van in de pretparken, maar op de grootste kermissen kan je ook heel wat achtbanen terug vinden. Dit gaat van kleine achtbanen voor de kinderen tot zeer grote achtbanen die verschillende keren overkop gaan. De grootste en spannendste exemplaren werden gebouwd in de glorietijden van de kermis en trekken fans van heinde en verre naar de kermis. Wij zochten uit welk de grootste, coolste, spannendste en tofste kermisachtbanen ter wereld zijn en goten ze in deze top 10. Let op, aangezien bij veel van deze achtbanen geen statistieken bekend zijn, is het onze eigen selectie geworden die gebaseerd is op onze eigen ervaring. Vorige week maakte we nog een top 10 van de 10 oudste stalen achtbanen van Europa.

 

#10: Cobra – Agtsch (DE)

De opener van de lijst is Cobra – Lost Kingdom Coaster van de Duitse kermisexploitant Agtsch. De achtbaan is 10,1 meter hoog, 200 meter lang en bevat 1 inversie. Cobra werd ontwikkeld door de Italiaanse achtbaanbouwer Interpark in 2009 en heeft een oppervlakte van 24,7 meter op 25,1 meter.

 

#9: Infernal Toboggan – Lapere/Roopers (FR)

De tweede achtbaan van de lijst is Infernal Toboggan geworden van de Franse kermisexploitant Lapere en Roopers. Van dit model werden wel meerdere achtbanen gebouwd die over de kermis reizen, maar dit is een van de grootste en beste die er bestaat. Een fijne rit, soepele baan, een tunnel met mist en zelf een hoop air time op momenten dat die niet verwacht wordt. Een groot verschil met zijn (kleinere) broertjes. Dit achtbaanmodel is echter zoveel verkocht dat er nog exact de zelfde exemplaren zijn die ook op deze 9de plaats mogen staan, maar het lijstje zou te groot worden om ze allemaal op te sommen. Dit model is gebouwd door de voormalige Italiaanse achtbaanbouwer S.D.C., vermoedelijk in de jaren 80.

 

#8: Jet – Lapere (FR)

Op nummer 8 in de lijst staat Jet van de Franse kermisexploitant Lapère. De achtbaan geeft een verrassend goede rit weg en gaat zeer hard door de fel gebankte bochten. Om het allemaal nog een beetje spannender te maken en het vrijheidsgevoel te verhogen, hebben de karretjes geen beugels en de gordeltjes in de karretjes hoef je van de exploitant niet om te doen. De achtbaan werd gemaakt in 1973 door de voormalige Duitse achtbaanbouwer Schwarzkopf en reist al meer dan 40 jaar rond op de kermis.

 

#7: Spinning Coaster XXL – Buwalda (NL)

De Nederlandse kermisexploitant Buwalda verbouwde zijn Spinning Coaster om tot de Spinning Coaster XXL. De Spinning Coaster XXL is een gewone standaard Spinning Mouse achtbaan, origineel gebouwd door de Franse achtbaanbouwer Reverchon, maar werd uitgebreid met twee extra grote drops door Buwalda zelf. De originele lifthill werd een paar meter hoger gemaakt en werd een nieuwe lus gebouwd rond de bestaande track. In deze nieuwe lus zitten twee extra grote drops waar de achtbaan een nog hogere snelheid behaald dan anders. Na de eerste twee grote drops volgt het normale parcours met het gekende wilde muis lay-out gedeelte. Hierna volgt opnieuw een drop waarna het karretje opnieuw bij een reeks zig-zag bochten beland, door deze laatste reeks gaat het karretje al spinnend.

 

#6: Spinning Racer – Bruch (DE)

De Spinning Racer is het moderne antwoord op de al om gekende Spinning Wilde Muis die je overal tegenkomt. De achtbaan werd gemaakt door de Duitse achtbaanbouwer Maurer in 2001 en is in handen van de Duitse kermisexploitant Bruch. De achtbaan heeft dus draaiende karretjes en geen normale wilde muis lay-out zoals de meeste Spinning Coasters op de kermis, Spinning Racer heeft zijn eigen originele lay-out. De achtbaan haalt ongeveer een snelheid van 60 km/u en is ongeveer 15 meter hoog.

 

#5: King – Vancraeyenest (FR)

King reist rond met de Franse kermisexploitant Vancraeynest en werd in 1995 gemaakt door de Franse achtbaanbouwer Soquet. King is een van de grootste achtbanen die ooit gebouwd werd door Soquet.

 

#4: Höllenblitz – Renoldi (DE)

Höllenblitz is de grootste reizende indoor achtbaan ter wereld en is eigendom van de Duitse kermisexploitant Renoldi. Höllenblitz is een spinning coaster van de Duitse achtbaanbouwer Gerstlauer Amusement Rides en werd in 2007 volledig gethematiseerd naar het oorspronkelijke thema. De achtbaan heeft verschillende effecten zoals water en vuur en de buitenkant is zeer mooi versierd. Höllenblitz werd in 1992 voor het eerst geopend onder de naam Star World en had toen nog een ruimte thema. De achtbaan heeft een zeer lange trein met speciale bakjes.

 

#3 Alpina Bahn – Bruch (DE)

Alpina Bahn is de grootste kermisachtbaan die niet overkop gaat. De achtbaan is eigendom van de Duitse kermisexploitant Bruch en is gemaakt in 1983 door de Duitse achtbaanbouwer Schwarzkopf. Alpina Bahn behaald een snelheid van ongeveer 80 km/u en is ongeveer 27 meter hoog. De achtbaan heeft een lengte van maar liefst 910 meter en is gebouwd op een oppervlakte van 86 meter bij 32 meter. Alpina Bahn kan rijden met maar liefst 5 treinen.

 

#2 Teststrecke – Meyer & Steiger OHG (DE)

Teststrecke is eigendom van de Duitse kermisexploitant Meyer & Steiger en werd gemaakt in 1979 door de Duitse achtbaanbouwer Schwarzkopf. De achtbaan heeft een snelheid van 83,7 km/u en is 28,3 meter hoog. Tijdens het parcours van 670,6 meter gaan de inzittenden via 2 loopings overkop.

 

#1 Olympia Looping – Barth (DE)

Olympia Looping is zonder twijfel de allergrootste kermisachtbaan ter wereld. De achtbaan werd gebouwd in 1989 door de Duitse achtbaanbouwer Schwarzkopf en reist al heel zijn leven rond op de kermis bij de Duitse kermisexploitant Barth. Olympia Looping gaat maar liefst 5 keer overkop, de 5 loopings stellen de Olympische ringen voor. De achtbaan heeft een snelheid van 80 km/u en een hoogte van 32,5 meter. Op het parcours van maar liefst 1250 meter lang kunnen 5 treinen tegelijk rijden. Olympia Looping is de enige achtbaan ter wereld die 5 loopings heeft.

 

 

Top 3:

Opvallend is dat de 3 grootste kermisachtbanen ter wereld alle drie opereren op de Duitse kermissen en alle drie gebouwd zijn door de voormalige legendarische Duitse achtbaanbouwer Anton Schwarzkopf.

 

Toekomst:

Helaas is de toekomst van ‘s werelds grootste transporteerbare achtbaan op de kermis in gevaar. Door de hoge opbouw-, afbraak- en verplaatsingskosten zijn er al jarenlang geruchten dat de achtbaan niet lang meer zou rondreizen op de kermis. Helaas zijn de geruchten ook waarheid geworden en 2017 wordt het laatste jaar van Olympia Looping op de kermis. Dit jaar staat de achtbaan alleen nog maar in Wiener Prater (Oostenrijk) en Oktoberfest in München (Duitsland). Voor 2017 zal de achtbaan enkel afreizen naar Düsseldorf, Herne en zijn allerlaatste keer in zijn thuishaven in München opereren waar de achtbaan ook voor het allereerst werd opgesteld. Na Oktoberfest 2017 zal de achtbaan verkocht worden, helaas bestaat er een grote kans dat die verkocht zal worden naar een Aziatisch pretpark, zeer ver weg van ons land dus.

 

Wil je meer en andere top 10’s bekijken? Neem dan zeker hier een kijkje!

 

 

Bronnen: rcdb, coaster-count, kermisland, Wikipedia