Top 10 oudste stalen achtbanen van Europa

Het is maandag en bijgevolg de eerste dag van een lange werkweek. Eigenlijk kijk je nu al stiekem uit naar het weekend en de komende uitstapjes. Om je af te leiden van deze maandag en je vakantiedromen aan te wakkeren, maakten we een lijstje van de 10 oudste stalen achtbanen van Europa. Vorige week bespraken we de 10 steilste stalen achtbanen van Europa. 

 

#9-11: Viktor’s Race, Nyckelpigan & Valle degli Gnomi (1976)

We beginnen de lijst met drie achtbanen die allemaal geopend werden in 1976. De exacte openingsdag is helaas niet bekend waardoor we ze als even oud beschouwen.

 

Viktor’s Race – Plopsaland De Panne

Viktor’s Race werd gebouwd in 1976 door de Duitse achtbaanbouwer Zierer in het Belgische pretpark Plopsaland De Panne. De achtbaan opereerde van 1976 tot 1999 onder de naam Marienkaferbahn, deze naam veranderde tezamen toen ‘Meli Park’ Plopsaland De Panne werd. Marienkaferbahn opereerde sindsdien onder de naam Dongo’s Race tot en met 2012 toen de naam veranderde naar Viktor’s Race. Viktor’s Race kreeg in 2014 een grondige renovatie, hierbij hoorde bijna een volledige nieuwe track. De achtbaan heeft een snelheid van 36 km/u en een hoogte van 8 meter. Het parcours van 360 meter is op een oppervlakte van 37,3 meter op 42 meter gebouwd.

 

Nyckelpigan – Gröna Lund

Nyckelpigan werd ook gebouwd in 1976 door de Duitse achtbaanbouwer Zierer. Deze keer werd de achtbaan opgebouwd in het Zweedse pretpark Gröna Lund. De achtbaan heeft een snelheid van 26 km/u en een hoogte van 3,3 meter. Nyckelpigan, dat zoveel betekent als ‘lieveheersbeestje’, heeft een lengte van 60,2 meter en is gebouwd op een oppervlakte van 23,5 meter op 12 meter.

 

Valle degli Gnomi – Fiabilandia

Valle degli Gnomi is eveneens gebouwd in 1976 en werd gebouwd door de Italiaanse achtbaanbouwer Pinfari in het Italiaanse pretpark Fiabilandia. ‘Valle degli Gnomi’ betekent ‘Vallei van de kabouters’. De achtbaan was de eerste rollercoaster ter wereld die gethematiseerd werd in de “Big Apple”-stijl. Valle degli Gnomi vormde de inspiratiebron voor de kleinere en transporteerbare versies die we vandaag de dag overal zien zoals op bijna elke kermis.

 

#8: Rutschebanen – Joboland Brændesgårdshaven (1975)

Rutschebanen werd gebouwd in 1975 in het Deense pretpark Joboland Brændesgårdshaven. Deze achtbaan moeten de bezoekers volledig zelf bedienen. Het karretje dient eerst manueel tot op de top geduwd te worden, waarna die functioneert als een normale achtbaan.

 

#7: Moncayo – Parque de Atracciones de Zaragoza (1974)

Moncayo werd gebouwd in 1974 door de Spaanse achtbaanbouwer Robles Bouso Atracciones in het Spaanse pretpark Parque de Atracciones de Zaragoza. De achtbaan heeft een Zyklon / Galaxi lay-out die ook door vele anders bouwers is gemaakt. De enige andere gekende achtbaan van deze achtbaanbouwer is Ciclón die een jaar eerder opende in het Spaanse pretpark Parque de Atracciones de Montjuic.

 

#5-6: Horská Dráha – Lunapark & Ciclón – PPS Park Platja d’Aro (1973)

Horská Dráha in Lunapark en Ciclón in PPS Park Platja d’Aro zijn beide voor het eerst geopend in 1973 en delen samen een 5de plaats.

 

Ciclón – PPS Park Platja d’Aro

Ciclón werd gebouwd in 1973 door de Spaanse achtbaanbouwer Robles Bouso Atracciones in het Spaanse pretpark Parque de Atracciones de Montjuic. De achtbaan draaide daar zijn rondjes tot die in 1998 gesloten en afgebroken werd. Ciclón verhuisde naar het andere Spaanse pretpark PPS Park Platja d’Aro waar die sinds 2007 (of vroeger) haar rondjes draait. De achtbaan heeft een Zyklon / Galaxi lay-out, de enige andere gekende achtbaan van deze achtbaanbouwer is Ciclón die een jaar later opende in het Spaanse pretpark Parque de Atracciones de Zaragoza.

 

Horská Dráha – Lunapark

Horská Dráha werd in 1973 gebouwd door de voormalige Italiaanse achtbaanbouwer S.D.C. in het Tsjechische pretpark Lunapark. De achtbaan heeft een Zyklon / Galaxi lay-out en is de enige achtbaan van formaat in Tsjechië. ‘Horská Dráha’ betekent ‘achtbaan’ in het Nederlands.

 

#3-4: Montaña Rusa & Montaña Rusa Infantil – Tivoli World (1972)

Deze achtbanen zijn geopend op 2 mei 1972 en zijn daarom exact even oud.

 

Montaña Rusa – Tivoli World

Montaña Rusa werd in 1972 gebouwd door de Spaanse fabrikant Mundial Park in het Spaanse pretpark Tivoli World. De achtbaan heeft een Zyklon / Galaxi lay-out en de naam van de achtbaan betekent ‘achtbaan’.

 

Montaña Rusa Infantil – Tivoli World

Montaña Rusa Infantil werd gebouwd in 1972 in het Spaanse pretpark Tivoli World. De achtbaan is er een gebouwd voor kinderen en heeft een ovaal als lay-out. ‘Montaña Rusa’ betekent ‘achtbaan’ en ‘Infantil’ betekent ‘kinderen’, de naam van de achtbaan kan dus vertaald worden naar ‘kinderachtbaan’.

 

#2: Rodelbaan – De Waarbeek (1930)

We nemen even een gigantische sprong en gaan maar liefst 42 jaar dieper terug de tijd in. De achtbaan Rodelbaan werd in 1930 gebouwd in het Nederlandse pretpark De Waarbeek. De achtbaan is 4 meter hoog en werd gebouwd door het park zelf. Dit is de oudste nog werkende stalen achtbaan in Europa met klassieke stalen rails.

 

#1: Montaña Suiza – Parque de Atracciones Monte Igueldo (1928)

De stalen achtbaan Montaña Suiza werd in 1928 gebouwd in het Spaanse pretpark Parque de Atracciones Monte Igueldo. De achtbaan werd gebouwd door Heidrich en behaald een snelheid van 50 km/u. Montaña Suiza heeft een lengte van 400 meter en een ritje duurt 1 minuut en 30 seconden. De achtbaan heeft eveneens een brakeman. Montaña Suiza is de oudste nog werkende stalen achtbaan van Europa. De achtbaan heeft geen klassieke rails maar is zogenaamd “Side Friction” gebouwd.

 

 

De toekomst:

Er is nog een oude stalen achtbaan die in deze lijst zou kunnen staan maar deze is momenteel buiten werking. Deze achtbaan werd in 1969 gebouwd in het Oostenrijkse pretpark Wiener Prater en kreeg de naam Cortina Bob. Cortina Bob behaald een snelheid van 50 km/u en werd gebouwd door de Duitse achtbaanbouwer Schwarzkopf. De achtbaan is 538 meter lang en 13,5 meter hoog. Cortina Bob bleef in Wiener Prater tot 1993. In 2003 (of vroeger) verscheen de achtbaan opnieuw in een pretpark en kreeg deze een nieuwe thuis in het pas geopend Holly Park waar hij tot en met 2014 zijn rondjes draaide als Alpina Bob. Helaas sloot Holly Park zijn deuren op het einde van 2014 en opende het park niet terug opnieuw voor het seizoen van 2015. In het park blijven twee achtbanen moederziel alleen achter en het is nog helemaal niet duidelijk wat daar juist mee zal gebeuren. Mocht de achtbaan opnieuw openen, dan zal deze terug opnieuw de 3de oudste stalen achtbaan van Europa worden.

 

Opvallend is dat 5 van de 10 oudste stalen achtbanen van Europa in Spaanse parken staan. Dit is heel veel in vergelijking met de andere landen en ook een hele andere verhouding dan bij de top 10 van oudste houten achtbanen van Europa.

 

Wil je meer en andere top 10’s bekijken? Neem dan zeker hier een kijkje!

 

 

Deze lijst is opgesteld in 2016 aan de hand van de roller coaster data base (rcdb.com) die gegevens bijhoud van meer dan 7800 achtbanen wereldwijd.