Prinses Laurentien en Paul van Loon lezen voor in de Efteling op 1 oktober

Aanstaande zaterdag 1 oktober lezen Paul van Loon en H.K.H. Prinses Laurentien voor in attractiepark de Efteling. Zij doen dat ter afsluiting van de samenwerking van Stichting Lezen & Schrijven en de Efteling in het kader van de Week van de Alfabetisering. Stichting Lezen & Schrijven stimuleert (voor)lezen omdat het laaggeletterdheid voorkomt. 14% van alle kinderen in Nederland loopt het risico om later laaggeletterd te worden, omdat zij opgroeien in een taalarme omgeving. Ook de Efteling, al meer dan 60 jaar hoeder van het cultureel erfgoed sprookjes, onderschrijft het belang van lezen en voorlezen. Daarom werkten beide organisaties vier weken lang samen, met leuke taalactiviteiten voor bezoekers van de Efteling. Ieder weekend lazen bekende Nederlanders voor in het Sprookjesbos.

Dit laatste weekend zullen Prinses Laurentien en Paul van Loon voorlezen uit hun gezamenlijke boek: De Sprookjessprokkelaar, een spannend sprookje over de rijke wereld van de fantasie en de rol die verhalen hierin spelen. Prinses Laurentien is er in haar hoedanigheid van mede-auteur van het boek als ook oprichter en erevoorzitter van Stichting Lezen & Schrijven.

Op zondag 2 oktober lezen acteur Guido Spek en astronaut André Kuipers voor.

Programma zaterdag 1 oktober: Carrousel Theater

12.45 uur: zaal open

13.00 uur: Paul van Loon leest voor

14.45 uur: zaal open

15.00 uur: Prinses Laurentien leest voor

 

Programma zondag 2 oktober: Openluchttheater in het Sprookjesbos

13.00 uur – Parkshow ‘Sprookjesboom ontmoet Sprookjessprokkelaar…’

Aansluitend Guido Spek, bekend van o.a. ‘Goede Tijden, Slechte Tijden’

15.00 uur – Parkshow ‘Sprookjesboom ontmoet Sprookjessprokkelaar…’

Aansluitend André Kuipers, die als eerste Nederlander twee ruimtereizen maakte en daarover een prentenboek schreef, waarvan ook een kindertheatervoorstelling is gemaakt.

Meer informatie is te vinden op www.efteling.com/voorleesweekenden

 

Speciale parkshow ‘Sprookjesboom ontmoet Sprookjessprokkelaar’

Speciaal voor Stichting Lezen & Schrijven heeft de Efteling een unieke parkshow gemaakt, waarin Draak de hoofdrol speelt. Bezoekers ontdekken waarom Draak smoesjes verzint als hij moet voorlezen op ‘Sprookjes Voorleesdag’. De Sprookjessprokkelaar weet raad.

 

Betoverende Taalboekjes

Aan de bezoekers van de Efteling wordt in deze vier weken een speciaal Taalboekje uitgedeeld met taalspelletjes en een speurtocht in het Sprookjesbos.

 

Voorlezen, een wereld van verschil
Reizen met het openbaar vervoer. Lezen van medicijnvoorschriften of ondertitels. Schrijven van een sollicitatiebrief. Dit is niet vanzelfsprekend voor de 2,5 miljoen laaggeletterden in Nederland. Mensen die beter leren lezen, schrijven en rekenen hebben een grotere kans op een gezond en gelukkig leven. Zij zelf én hun kinderen. Want als een kind voorgelezen wordt, dan maakt dat een wereld van verschil voor de ontwikkeling. Een kind dat minimaal 15 minuten per dag wordt voorgelezen, hoort 55 keer zoveel woorden als een kind dat niet wordt voorgelezen. Dat leidt tot een grotere woordenschat, wat de schoolprestaties ten goede komt. Regelmatig lezen voorkomt laaggeletterdheid, prikkelt de fantasie en stimuleert verbinding tussen ouders en kinderen.