Nieuwe VR Halloween attractie Knott’s Berry Farm gesloten wegens te beledigend

Een populaire nieuwe Halloween attractie die onlangs opende in Knott’s Berry Farm werd alweer gesloten. FearVR: 5150 maakte gebruik van VR beelden. Heel wat mensen deden hun beklag over de nieuwe attractie, ze vonden ze te beledigend voor mensen met psychologische problemen.

 

Bij Fear VR 5150 werden de bezoekers meegenomen in een setting die een psychiatrische instelling voorstelde. De attractie was bijzonder populair in Knott’s Berry Farm, toch werd ze vroegtijdig gesloten vanwege aanhoudende klachten.

Wanneer je de psychiatrische instelling betrad werd je vastgebonden op een rolstoel en overgeleverd aan de krankzinnige dokters die er werken. In het filmpje dat je te zien krijgt via een VR-bril werd het verhaal gevolgd van Katie, een bezeten patiënte.

Katie is een patiënte die onvrijwillig vastgehouden wordt in het gekkenhuis, de 5150 is trouwens de code in Amerika voor zulke opname. Katie zorgt voor heel wat onrust in het gekkenhuis en zou je aanvallen. De bezoekers hebben een paniekknop op de rolstoel, zodat konden afdrukken wanneer de ervaring te intens werd.

Na amper enkele dagen kwamen er meerdere klachten binnen bij beide parken. Zo klaagde een advocaat het feit aan dat psychiatrische patiënten hier te kakken werden gezet. “Het zijn ook maar mensen net als wij allemaal, enkel hebben zij een psychologische aandoening. We mogen hen niet gaan stigmatiseren, maar moeten hen helpen.”

Ook de vrouw van een priester uitte haar onvrede op de sociale media. De vrouw verloor haar zoon aan een psychologisch probleem en vindt het ongehoord dat zulke attracties gebruikt worden om psychologische problemen uit te buiten puur voor het entertainment gehalte.

Het park reageerde zeer snel op de klacht en een woordvoerder van een zusterpark, waar dezelfde attractie geopend werd  stuurde volgende boodschap uit: “California’s Great America is trots op haar jaarlijkse Halloween evenement. Negen jaar lang hebben we unieke attracties gemaakt voor onze fans en trouwe bezoekers. Onze Halloween attracties werden zo ontworpen dat ze de grenzen opzoeken en enkel toegankelijk zijn voor een volwassen publiek. De laatste dagen kregen we heel wat klachten over het feit dat onze nieuwste attractie te beledigend zou zijn voor mensen met een mentale aandoening. Het was nooit onze bedoeling om beledigend te zijn. Aangezien het onmogelijk is om in de korte Halloween periode de foute opvattingen en bezorgdheid op te lossen, hebben we besloten de attractie te sluiten.”

Knott’s Berry Farm en California’s Great America maken deel uit van de Cedar Fair Parks groep, de FearVR: 5150 attractie werd dan ook gesloten in alle parken die deze aanbood, waaronder ook Canada’s Wonderland.

 

Bron: Amerikaanse media