Neushoornjong ontmoet vader voor het eerst in Burgers’ Zoo

Dinsdag 13 september 2016 maakte breedlipneushoornmannetje Thomas voor het eerst kennis met zijn vader op de savanne van Koninklijke Burgers’ Zoo

 

Op 30 mei 2016 om 04.10 uur kwam breedlipneushoorntje Thomas ter wereld in Burgers’ Zoo. Op een leeftijd van bijna vier weken maakte hij op zaterdag 25 juni 2016 voor het eerst kennis met de volwassen neushoornvrouwen en zijn oudere broer Tank op de savannevlakte van het Arnhemse dierenpark. Vader Gilou verblijft overdag tot op heden in een groot buitenverblijf achter de schermen. In het wild leven breedlipneushoornmannen ook hoofdzakelijk solitair en ontmoeten ze vrouwen alleen in de paartijd. Nu Thomas ruim drie maanden oud is, is hij groot en sterk genoeg om een eventuele confrontatie met zijn vader het hoofd te bieden bij de eerste kennismaking.

 

Botsende vrachtwagens

Sinds 2000 zijn er maar liefst zeven breedlipneushoorns geboren in het Arnhemse dierenpark. De biologen en dierverzorgers hebben dus de nodige ervaring met herintroducties van volwassen neushoornmannen bij hun jongen. Toch blijft het altijd even afwachten hoe vader op zijn jong reageert. Een volwassen breedlipneushoornvrouw weegt circa tweeduizend kilo, terwijl een man wel drieduizend kilo kan wegen. Vechtende neushoorns zijn qua gewicht dus te vergelijken met twee vrachtwagens die op elkaar botsen. Als mens kun je daar niet tussen springen. Een jonge neushoorn weet zich echter gesteund door het waakzame oog van zijn moeder en de natuurlijke dominantie van de groep vrouwen over de man. Mocht het tot een flinke confrontatie komen tussen vader en jong, dan zullen de volwassen vrouwen zeker tussenbeide komen om de kemphanen te scheiden.

 

Plan de campagne

Neushoorn Thomas zal samen met zijn moeder, de andere volwassen neushoornvrouwen en zijn oudere broer Tank ’s ochtendsvroeg vanuit de nachtverblijven naar de vaste voerplaats op de savanne lopen. Als de groep daar eenmaal staat te eten, wordt vervolgens ook de man de vlakte opgelaten, waarna hij onder toeziend oog van biologen en dierverzorgers voor het eerst kennis zal maken met zijn jong.