Opening van de eerste Vulkaan van de Gorilla’s in Pairi Daiza

In Pairi Daiza opent een nieuw monumentaal project. Pairi Daiza investeerde maar liefst 11 miljoen in een verblijf voor de gorilla’s. De eerste vulkaan, waar de gorilla’s wonen, is vandaag geopend.

 

De Vulkanen van de Gorilla’s.

Het territorium van de Gorilla’s telt drie eilanden en twee vulkanen en biedt een totale oppervlakte van meer dan 5000 m2, waarvan 3400 m2 een uiterst klimvriendelijk buitenverblijf is. De binnenverblijven van 1600 m2 bevinden zich in het hart van de vulkanen, onder een natuurlijk lichtput.

 

Oog in oog met Wazungu

Vanaf deze donderdag kunnen de bezoekers in de eerste vulkaan Wazungu ontmoeten. Dit 14-jarig gorilla mannetje kwam begin van de zomer aan in Pairi Daiza vanuit Schmiding Zoo (Oostenrijk). Dayo en Shomari kwamen later aan vanuit Artis Zoo (Amsterdam, Nederland) en zullen Wazungu vergezellen zodra ook zij volledig hun draai gevonden hebben. De vulkaan waar Wazungu te bewonderen is zal open zijn voor publiek van 10u30 tot 15u00 en van 16u30 tot 18u30.3

 

De Westelijke Laaglandgorilla’s

In hun habitat in Centraal-Afrika aan de Atlantische Oceaan (Kameroen, Gabon, Congo-Brazzaville, Angola, Centraal-Afrikaanse Republiek) leefden er een twintigtal jaar geleden bijna 100000 gorilla’s. Ze worden nu geclassificeerd als ‘kritisch bedreigd’ als gevolg van de ontbossing, van stroperij en ziektes zoals de ebola.

Ondanks hun indrukwekkende verschijning zijn het vreedzame en zachtaardige dieren.

De Westelijke Laaglandgorilla’s leven in de equatoriale bossen en wetlands, tot op 1500 m hoogte, aan de Atlantische kant van Centraal-Afrika.

Het zijn voornamelijk herbivoren. Ze voeden zich met wortels, kruiden, bladeren en schors en ook vruchten in het seizoen. Af en toe met insecten maar nooit met vlees.

Ze slapen in nesten van takken die ze elke nacht ruwweg, naar gelang hun dagelijkse verplaatsingen om voedsel te zoeken, bouwen op de grond of in bomen.

Het zijn ook sociale dieren, ze leven in familieverband (tot 15 apen per groep). Gorilla’s zijn ook één van de sterkste dieren in hun soort, zo rekent men dat een gorilla de kracht van zes volwassenen mannen kan vertonen.