Bouwer in de kijker: Philadelphia Toboggan Coasters

Philadelphia Toboggan Coasters is een van de oudste achtbaanbouwers ter wereld. Het bedrijf is gelegen in Pennsylvania, Amerika en ontstond in 1904. Het werd opgericht door Henry Auchey en Chester Albright, toen nog onder de naam Philadelphia Toboggan Company. Het bedrijf bouwde in die tijd voornamelijk carrousels, houten achtbanen en later ook treintjes.

 

De Philadelphia Toboggan Company werd opgericht door Henry Auchey en Chester Albright in 1904. Sinds die tijd bouwde het bedrijf maar liefst 147 houten achtbanen, 87 carrousels, ontelbare darkrides en verscheidene andere attracties.

De oudste bekende achtbaan van deze bouwer is  ‘Figure Eight’ in Euclid Beach. Deze achtbaan opende in 1904 en bleef operationeel tot 1909. In datzelfde jaar openden maar liefst 6 achtbanen van deze bouwer.

In 1977 maakte Thomas D. Rebbie zijn intrede in het bedrijf en klom al snel op tot General Manager in 1985. In 1991 kocht Rebbie het volledige bedrijf over en veranderde de naam in Philadelphia Toboggan Coasters, Inc.

In 1994 kocht Philadelphia Toboggan Coasters, Inc. de afdeling houten achtbaantreinen over van Morgan, waar men een nieuwe type kon aanbieden, de “Californian.”

Het bouwen van nieuwe achtbanen werd op een laag pitje gezet, het bedrijf focuste voornamelijk op het bouwen van treintjes en onderdelen. Ook verzorgde men het winteronderhoud van de treintjes van heel wat bekende parken.

Momenteel zijn er nog 24 achtbanen operationeel van de 147 exemplaren die het bedrijf bouwde. De oudste nog werkende achtbaan dateert van 1924.

Thunderhawk in Dorney Park & Wildwater Kingdom opende in 1924 als Coaster. Deze achtbaan opende met een out and back lay-out maar werd volledig verbouwd in 1930 naar een klassieke figure 8 lay-out. Deze achtbaan kreeg in 2016 nog gloednieuwe PTC treintjes.

 

De meest recente opende in 2011 in Knoebels Amusement Park. Het betreft een tweedehands attractie waar PTC een volledig nieuw ritsysteem installeerde. Deze semi achtbaan is tevens een darkride. “Black Diamond” neemt je mee voor een ritje doorheen de mijnen.

 

Bronnen: Wikipedia, PTC, RCDB

Foto’s: Wikimedia – Chris Hagerman, PTC, Cleveland Memory Project