Anaconda in Walygator Parc geklasseerd als regionaal erfgoed

Goed nieuws voor de fans van de houten achtbaan Anaconda in het Franse pretpark Walygator Parc. De achtbaan die gebouwd werd in 1989 door William Cobb is nu door Lotharingen officieel geclassificeerd als regionaal erfgoed.

 

Op 9 mei 1989 werd Anaconda geopend, de achtbaan werd opgebouwd door het Franse bedrijf Spie volgens de plannen van de Amerikaanse ingenieur William Cobb. Anaconda werd de allereerste houten achtbaan van Frankrijk en was bij opening de hoogste houten achtbaan van Europa. Anaconda hielt het record 12 jaar in handen tot in 2001 Colossos werd geopend in Heide-Park (Duitsland) die nu nog steeds de hoogste houten achtbaan ter wereld is. Anaconda werd de allerlaatste achtbaan gemaakt door William Cobb want 1,5 jaar later overleed de ingenieur.

Anaconda wordt vaak bekritiseerd omwille van zijn comfort, of beter gezegd, het gebrek eraan. Ook de snelheid vinden de meeste fans te traag en het parcours niet origineel genoeg. Toch was Anaconda 8 jaar lang de enige houten achtbaan van Frankrijk tot in 1997 Tonnerre de Zeus opende in Parc Astérix. Pas 19 jaar later werd de 3de houten achtbaan van Frankrijk geopend die kwam te liggen in Walibi Rhône-Alpes.

De Franse organisatie DRAC A.C.A.L heeft in 2015 een studie gedaan om te bekijken welke architectonische erfgoed van de twintigste eeuw zeker en vast niet verloren mag gaan. De organisatie koos 50 gebouwen en complexen uit die het label hebben gekregen van “Erfgoed van de twintigste eeuw”.

De erkenning tot “Erfgoed van de twintigste eeuw” werd officieel bekend gemaakt op 21 juli 2016 met de ondertekening van het departementale besluit. Het “Erfgoed van de twintigste eeuw” label is een maatregel om de architectuur van de twintigste eeuw te verbeteren en het grote publiek bekend te maken met de historische waarden. Zij wijst op de meest opmerkelijke gebouwen of complexen van deze periode en het belang van technologische innovatie dat zeer belangrijk is in het geval van Anaconda.

Het voordeel van het label is dat het geen juridische of financiële gevolgen heeft voor de eigenaar. De eigenaar mag nog steeds beslissen wat die met het gebouw of complex doet en mag deze nog steeds verbouwen, herstellen of afbreken zoals die het zelf zou willen.

Anaconda heeft een lengte van 1200 meter en was daarmee tot in 1997 de langste houten achtbaan van Europa. De achtbaan heeft een hoogte van 36 meter en de vermoedelijke snelheid zou rond de 90 km/u liggen, deze snelheid is echter nooit officieel bevestigd.

 

Bron: wonderworldweb