Nieuw verblijf in ARTIS voor Bennett wallaby’s

De Bennett wallaby’s in Artis hebben een nieuw verblijf gekregen, tussen het Gorillahuis en het gebouw de Volharding. Het verblijf is heuvelachtig aangelegd onder de grote platanen in het voormalige wisentenverblijf. Uitgangspunt voor de inrichting is de Australische gras- en bosrijke omgeving waarin de Bennett wallaby van nature leeft. Vanaf een pad dat midden door het verblijf loopt, kun je de rondspringende buideldieren van heel dichtbij bekijken.

 

grote sprongen

Bennett wallaby’s (Macropus rufogriseus) zijn buideldieren die een unieke springtechniek hebben, waarmee ze zich voortbewegen. De bouw van deze kleine kangoeroesoort is aangepast aan het maken van grote sprongen. De Bennett wallaby’s kunnen 1,5 hoog en vele meters ver springen. Hun achterpoten en voeten zijn heel lang, net als de pezen. Die pezen zijn het geheim achter de sprongbeweging. Bij de landing vangt de kangoeroe de schok op door zijn ledematen te buigen. Dit werkt als een springveer die wordt ingedrukt. Bij de afsprong veert de pees terug naar zijn rustpositie waarbij de opgeslagen energie vrijkomt. Met behulp van de zwiepende staart hoppen de Bennett wallaby’s in het rond.

mogelijk gemaakt door Nh1816

Het nieuwe verblijf van de Bennet wallaby’s is mogelijk gemaakt door de Stichting Goede Doelen Nh1816 . Als coöperatie staat Nh1816 midden in de samenleving en daar willen ze graag iets aan teruggeven. Dat doen zij door maatschappelijk relevante projecten zoals het nieuwe verblijf van de Bennett wallaby’s mede mogelijk te maken.