Bouwer in de kijker: Morgan

Morgan was een bouwer van achtbanen, achtbaan treinen en andere talloze andere attracties.  Het bedrijf begon als ‘D. H. Morgan Manufacturing’ maar werd later simpelweg ‘Morgan’. Het was gevestigd in Californië. Van 1983 tot 2001 bouwde men heel wat attracties, maar de bekendste zijn ongetwijfeld de stalen hyper coasters.

 

Morgan_Logo

Het bedrijf werd opgericht door Dana Morgan, de zoon van Ed Morgan. Hij was trouwens één van de medestichters van Arrow Development. Zijn liefde voor pretparken vond hij in Playtown, waar hij als attractiebediener werkte.  Het park werd destijds uitgebaat door Arrow. Nadat hij zijn studies afrondde ging hij voor Disney werken, waar hij onder meer hielp aan het ontwerpen van Disney World.  Morgan ging daarna werken voor Arrow Development, dat reeds attracties bouwde voor Disney. Na zijn periode bij Arrow Development ging hij vervolgens aan de slag als directeur van ‘Santa Cruz Beach Boardwalk’. In 1981 nam ‘Huss Machinefabrik’ het bedrijf ‘Arrow’ over. Nu werd Morgan aangesteld als directeur van Arrow – Huss.

In 1983 verliet hij Arrow – Huss en richtte hij zijn eigen bedrijf op, genaamd ‘D. H. Morgan Manufacturing’. Het oorspronkelijke idee was om enkel draaimolens te bouwen, maar het eerste contract dat hij binnenhaalde was voor de bouw van achtbaantreinen voor de Giant Dipper in Santa Cruz Beach Boardwalk

De vraag om nieuwe treinen bleek zo groot te zijn dat het idee om molens te bouwen opgeborgen werd tot  in 1988. De vraag naar custom attracties begon te groeien en het bedrijf moest verhuizen naar een grotere site. Morgan bleef treinen bouwen voor voornamelijk houten achtbanen tot in 1994, in dat jaar werd de afdeling verkocht aan ‘Philadelphia Toboggan Coasters’. De laatste treintjes die Morgan bouwde werden geplaatst op ‘White Canyon’ in Yomiuriland, Japan.

 

Deze achtbaan werd gebouwd door Roller Coaster Corporation of America, oftewel RCCA. Ze opende in 1994 maar sloot in 2013.

In 1995 bouwde Morgan voor het eerst een achtbaan. Het was een mijntrein achtbaan voor Hecker Pass Family Adventure. Het park is nu gekend als Gilroy Gardens Family Theme Park. De achtbaan Quicksilver Express bleef echter nog vijf jaar in het bedrijf liggen, tot het park ze zou bouwen in 2000.

 

In 1995 kreeg Morgan de vraag om een hypercoaster te ontwerpen voor de Cedar Fair groep. Deze zou gebouwd worden in Valleyfair. De achtbaan ‘Wild Thing’ opende in 1996. Deze attractie werd 63 meter hoog en 1664 meter lang, wat goed was voor een snelheid van 119 km/u.

 

In 1996 bouwde Morgan de Santa Monica West Coaster voor Pacific Park. Dit is een familiale achtbaan met een lengte van 362 meter en een hoogte van 17 meter. Deze baan behaalt een snelheid van 56 km/u.

 

De volgende achtbaan kwam er al in 1997, namelijk ‘Steel Force’ in Dorney Park & Wildwater Kingdom. Dit werd opnieuw een hypercoaster. De achtbaan is 61 meter hoog en 1706 meter lang. Er wordt een snelheid behaald van 120 km/u.

 

Cedar Fair Parks had veel vertrouwen in Morgan, want ook in 1998 mocht men een achtbaan bouwen voor de groep. Ditmaal ‘Mamba’ in Worlds Of Fun. Deze achtbaan is 62 meter hoog en 1706 meter lang, goed voor een snelheid van 120 km/u.

 

In 1999 bouwde men een achtbaan voor Seaworld San Antonio. ‘Steel Eel’ is 46 meter hoog en 1127 meter lang met een topsnelheid van 104 km/u.

 

2000 was het jaar voor de record brekende achtbaan ‘Steel Dragon 2000’ in Nagashima Spa Land (Japan). Deze attractie is tot op deze moment de langste achtbaan ter wereld. Steel Dragon 2000 is 97 meter hoog en heeft een lengte van 2479 meter. Ook de snelheid is niet mis, deze achtbaan haalt maar liefst 152 km/u.

 

In 2000 mocht Morgan ook ‘Steel Phantom’ in Kennywood ombouwen.

 

Bij deze ombouw werden de vier loopings verwijderd en werd de baan iets langer. ‘Steel Phantom’ werd oorspronkelijk gebouwd door Arrow. In 2001 heropende de baan als Phantom’s Revenge.

 

De laatste achtbaan die het bedrijf bouwde was ‘Superman el Último Escape’ in six Flags Mexico. Deze attractie is 67 meter hoog en 1700 meter lang en behaalt een snelheid van 120 km/u.  Deze opende in 2004, de bouwwerken waren echter al begonnen in 2001. Eigenlijk was men van plan om deze te kunnen openen in 2002 maar door problemen met de overheid duurde het veel langer dan gedacht.

 

Helaas was dat jaar ook de moment dat Morgan besloot om uit de pretpark business te stappen. In 2001 verkocht het daarom alle eigendommen aan Chance Rides.

Chance-Morgan_logo

 

 

Bronnen: wikipedia, RCDB