De geschiedenis van: Heide-Park

Heide-Park is gelegen in het Duitse Soltau. Het park mag zich het grootste attractiepark van Noord Duitsland noemen. Het park biedt ongeveer 40 attracties aan, waaronder 9 achtbanen. Overnachten kan men in het Heide Park hotel of in een bungalow in het Holiday Camp. Nog specialer is het te overnachten in een van de T2 busjes van het Bulli Camp. Het park opende de deuren in 1978.

 

De beginjaren 1978- 1990

De grond waarop het park gebouwd is behoorde vroeger toe aan het dierenpark Heidenhof, dat zijn naam kreeg naar een kapel die er gebouwd was in 1350. Nadat de zoo in 1972 gesloten werd, na een vernietigende storm, kocht de kermiskramer Hans-Jürgen Tiemann het domein en opende in 1978 een klein park. Hij diende als voorwaarde de kapel te behouden, alsook de dieren.

Wanneer het park opende, op 19 augustus 1978, bood het maar zes attracties aan. De Monzapiste, Heide-Park Express, Oldtimerrundkurs, Floßfahrt, Wichtelhausenbahn en de monorail; Hochbahn.

Tijdens het eerste seizoen wist het park 200.000 bezoekers te lokken. Het volgende jaar opende het park een dolfinarium, waar openlucht dolfijnshows gegeven werden. Een jaar later zou het overdekt worden. Het dolfinarium bleef bestaan tot 2008, wanneer het gesloten werd door aanhoudende protesten van dierenrechten organisaties.

 

1980: In 1980 opende het park voor het eerst een grote attractie met Wilderwasserbahn I. Deze boomstamattractie werd gebouwd door Mack Rides. .

1982: In 1982 openden wederom enkele attracties waaronder de octopus attractie Riesenkrake, gebouwd door Schwarzkopf en de Koggenfarht, gebouwd door Mack Rides. Het park kreeg ook een parade genaamd Comics Parade waarin de parkmascottes Heido, Wumbo, Ali Ben Gator, Rabix, Graf Henry en Rochus meeliepen.

1983: In 1982 begon men ook met de bouw van een allereerste achtbaan. Men koos meteen voor eentje van formaat.

 

Big Loop werd gebouwd door Vekoma en heeft twee loopings en een dubbele corkscrew inversie. De baan is 30 meter hoog en is 706 meter lang. Er wordt een snelheid behaald van 63 km/u. De achtbaan opende in 1983.

Verder opende het park dit jaar ook heel wat andere attracties. Zo opende het schommelschip Santa Maria, dat gebouwd werd door Huss Rides. Het schip verhuisde na het seizoen van 2009 naar Legoland Windsor waar het de naam Jolly Roger kreeg.

Huss mocht ook de Round Up leveren aan het park en Zierer de Pferdchenkarussell.

1984: Dit jaar opende het park geen nieuwe attracties, er werd wel heel wat geld besteed aan de aanleg van het grote meer.

1985: opnieuw opent het park enkele nieuwigheden, waaronder een tweede achtbaan. Grottenblitz werd gebouwd door Mack Rides, dit is een powered coaster die zijn parcours tweemaal aflegt.

De baan heeft een hoogte van 6 meter en een lengte van 370 meter. Er wordt een snelheid behaald van 45 km/u.

Verder mocht Mack Rides de Hully Gully bouwen, een familiale draaimolen die in 2009 gesloten werd en Kinderlok “Old 99”, een autoritje voor de kinderen dat in hetzelfde jaar sloot. Ook Rotor Baron opende dit jaar.

Verder werd de 75 meter hoge Panorama Turm geopend, deze uitkijktoren werd gebouwd door Intamin Amusement Rides.

1986: Dit jaar werd alle aandacht gericht op het meer. Men bouwde hier een replica van het Amerikaanse Vrijheidsbeeld. Dit beeld is nu terug te vinden aan de houten achtbaan Colossos.

Op het meer kon je vanaf dit jaar rondvaren op de Mississippi-Dampfer en over het meer werd een monorail gebouwd door Mack Rides.

Verder opende het park met de Dampkarussell een klassieke draaimolen.

1987: Het park opent het Capitole restaurant. Ook kreeg het park dit jaar een tweede schommelschip, ditmaal gebouwd door Intamin.

1988: Het Heide Dorf wordt geopend. In dit gedeelte zie je replica’s van gebouwen uit het Duitse dorp Lüneburg. Verder opende ook een elektronisch vogeltheater.

1989: De Condor werd geopend. Deze attractie kwam te staan, in wat bekend staat als het Huss hoekje van het park. De Condor werd gebouwd door Huss rides en bleef tot 2008 in het park, daarna verhuisde hij naar Skyline Park waar hij door het leven gaat als Sky Twister.

1990: Het park opent een twee boomstamattractie. Wildwasserbahn II werd gebouwd door Schwarzkopf en kreeg typische uilenbootjes. Deze zou de geschiedenis in gaan als een van de mooiste boomstamattracties. In 2011 zou er afscheid genomen worden van deze attractie. Men kan nog steeds restanten terugvinden naast de Schweizer Bobbahn en Flug der Daemonen.

 

Tijdens de rit van kwam je doorheen indoor darkride stukjes.

 

Verdere uitbreidingen jaren 1991 – 2000

In de jaren 1990 werd het zogenaamde Huss hoekje volledig ingericht. Verder opende de Rapid River en de bobslee achtbaan. Er werd een Nederlands themagebied gebouwd met windmolen links naast de ingang.

 

1991: In 1991 werd de originele Huss hoek ingericht, de Condor was al aanwezig, maar rondom werden heel wat Huss attracties gebouwd. Zo openden in dat jaar de Break-Dance, Flipper, Magic en Enterprise. Toen nog in groen en witte kleuren.

1992: De hoek kreeg nog meer attracties met de Rainbow en Top Spin.

Verder opende het park een grote waterattractie van intamin amusement Rides. De Rapid River Mountain Rafting opende.

Ook opende het park een tweede uitkijktoren van intamin amusement Rides. Aussichtsturm II zou later omgevormd worden tot Scream.

1993: Opnieuw tijd voor een achtbaan. Mack Rides mocht de Schweizer Bobbahn bouwen. Dit type achtbaan wordt getypeerd door het snelle bochtenwerk en de gootvormige baan waardoor de karretjes razen. De achtbaan is 27 meter hoog en heeft een lengte van 990 meter. Tijdens de rit wordt een snelheid behaald van 53 km/u.

Voor de kinderen opende het Nivea Kinderland. In dit kleine gebied stonden trapbootjes en kano’s.

Verder openden de klassieke boottochtjes Märchenfahrt en Kanalfahrt. Märchenfarth verhuisde in 2016 naar Schwaben Park.

De autoliefhebber kon vanaf dit jaar wegdromen aan het Autosalon, een soort showroom met dure sportwagens.

1994: Geen nieuwe attracties dit jaar, wel een volledig nieuwe ingang.

1996 – 1997: Het Nederlandse themadeel wordt gebouwd. In dit gebied opent het restaurant De Ole Kutter. Een jaar later opent ook het boottochtje Grachtenfahrt en de Nostalgisches Karussell.

1999: Het park opent de hangende achtbaan Limit, dit is een SLC van Vekoma.

 

 

De jaren 2000 – 2010

In de jaren 2000 zal het park de geschiedenis ingaan door het openen van de hoogste houten achtbaan ter wereld. Verder zal het park niet langer uitgebaat worden door de oprichters, maar wordt het verkocht aan de Tussauds Group. Voor het eerst zullen ook attracties het park verlaten en vervangen worden.

 

2000: Dit jaar opent de kinderattractie Wikingerfahrt/Drachenfahrt. Amper drie jaar later zou deze alweer het park verlaten.

2001: Dit jaar zet het park zich echt op de kaart door een houten achtbaan te openen die ongezien was voor Duitsland en de rest van wereld. Colossos werd gebouwd door Intamin Amusement Rides. Deze achtbaan is met 60 meter nog steeds de hoogste houten achtbaan ter wereld. Bij opening had ze ook het wereldrecord voor steilste first drop op een houten achtbaan, maar die titel werd afgenomen door Balder in Liseberg. Deze achtbaan heeft een lengte van 1.344 m en behaald een snelheid van 110 km/u.

 

 

2002: De Tussauds Group koopt het park over. Er zal een nieuw tijdperk aanbreken.

2003: Aussichtsturm II wordt door Intamin amusement Rides omgebouwd tot Scream, een Gyro Drop-toren. Scream is 71 meter hoog, maar staat op een heuvel van ongeveer 30 meter hoogte, wat je een prachtig uitzicht biedt over het park, voordat je aan 100 km/u naar beneden raast.

Verder krijgt dit jaar het Nederlandse themadeel een showvoorstelling.

2004: Nog meer shows voor het park. Allereerst opent de Hallo Spencer Studio, in dit gebouw worden poppenshows gegeven met het populaire figuurtje Spencer. Verder komt er ook een Piratenshow.

Ook opende de Kartbahn, Deze karting baan was bedoeld voor kinderen. Deze zou vier jaar later sluiten.

2005: Voor het eerst zullen de bezoekers kunnen overnachten nabij het park. Het park opent namelijk het bungalowpark Holiday Camp.

Dubai International Capital koopt het grootste deel van de Tussauds Group aandelen op.

2007: Het park investeert verder in overnachtingsmogelijkheden. Het parkhotel Hotel Port Royal opent de deuren.

Er komt ook een nieuwe achtbaan naar het park. Ditmaal koos men voor een gelanceerd exemplaar, gebouwd door Intamin Amusement Rides. Desert Race gaat van 0 – 100 km/h in 2.4 seconden, door middel van een hydraulische lancering. De baan is 19 meter hoog en 630 meter lang.

 

 

De Tussauds Group wordt opgekocht door Merlin Entertainments.  De Merlin Group kocht aandelen over van Dubai International Capital.

2008: Er wordt een kindergebied geopend in Western thema. In dit gebied komt het Westernriesenrad te staan en de junior achtbaan Indianer-Achterbahn. De achtbaan zou een jaar later van naam veranderen naar Indy blitz. Deze achtbaan werd gebouwd door Zierer, het is een zogenaamd Force One. De baan is 9 meter hoog en 126 meter lang. Ideaal dus voor de kleinsten, die een ritje aan 30 km/u afleggen.

 

Naast de droptoren Scream opende Screamie, een kleine vrije val toren van Zierer.

2009: Aan het einde van seizoen 2008 werd afscheid genomen van enkele Huss attracties in het Huss hoekje. Dit hoekje zal in dit jaar een nieuwe zweefmolen krijgen met La Ola, gebouwd door Zierer. Verder veranderen de attracties van naam en uitzicht en wordt het Maya Tall gecreëerd.

2010: Er wordt een volledig nieuwe themagebied ontwikkeld. Bucht der Totenkopfpiraten. Het gebied staat dus volledig in het teken van de piraten. Er komt ook een nieuwe piratenshow in het gebied. Een eerste attractie die opende in dit gebied was de splash battle ToPiLauLa-Schlacht. Deze werd gebouwd door Mack Rides.

2011: De hoofdattractie van dit gebied opende een jaar later. Krake, een Dive Coaster van B&M. Krake werd de tweede Europese Dive Coaster. De achtbaan is 41 meter hoog en 476 meter lang. Tijdens de rit is de first drop in de mond van Krake uiteraard de topbeleving, maar ook de immelman inversie en het airtime heuveltje, maken van deze achtbaan een topper.

 

2012: Naast de achtbaan Krake wordt de permanente horromaze Krake Lebt gebouwd.

2013: Er komt een nieuwe show naar het park, ditmaal voor de kleinsten. Madagascar LIVE! – It’s Circus Time. In deze show treden de gekke personages uit de Madagaskar film op.

2014: Flug der Dämonen wordt gebouwd. Deze achtbaan komt deels op de locatie van Wildwasserbahn II. Deze boomstamattractie sloot al in 2011.

Flug Der Dämonen is een Wing Coaster gebouwd door B&M. Deze achtbaan is 40 meter hoog en 772 meter lang. De treintjes zijn alvast indrukwekkend te noemen. Dit type achtbaan wordt gekenmerkt doordat de stoeltjes naast de track hangen, wat een gevoel van zweven geeft. De 3 minuten durende rit wordt afgelegd aan 100 km/u.

 

2015: Wüstenflitzer wordt geopend, een zeer mooi gethematiseerde autorijschool voor kinderen. Deze kwam te liggen naast de achtbaan Desert Race.

Krake Lebt wordt omgebouwd tot walktrough attractie voor kinderen en krijgt de naam Krake Lebt Kids.

2016: Er komt een volledig nieuwe themagebied. Hiervoor werd het gebied gebruikt waar voorheen de twee rondvaartjes Kanalfarth en Märchenfarth te vinden waren.  Kanalfarth blijft behouden maar krijgt een volledig nieuw thema. De nieuwe zone krijgt een Hoe tem je een Draak thema.

In de zone vind je volgende attracties terug:

Grobians Cloud Springer is de vroegere rotor Baron geopend in 1985. Deze voormalige draaimolen met vliegtuigen werd helemaal opnieuw opgebouwd. In plaats van vliegtuigen zit je nu op de rug van een draak.

The Dragon Cave is de grootste attractie van het nieuwe gebied, hier duik je de gevaarlijke diepte in op zoek naar mysterieuze wezens. De bootjes van de vroegere Kanalfarth, geopend in 1994, worden omgetoverd in echte Vikingboten voor deze spannende tocht.

Water flyer RuffNut & Tuffnut is een interactieve draaimolen. Wie kan zijn draak in bedwang houden, en wie krijgt er een nat pak. Deze attractie is vergelijkbaar met De Bloemenmolen in Plopsaland De Panne.

Hicks Himmelsstürmer is dan weer een draaimolen waarbij je op je buik ligt. Vergelijkbaar met de Avatar Airglider attractie in Moviepark Germany.

 

Verder kreeg dit jaar Colossos een nieuw thema en een eigen achtergrondverhaal.

 

 

Bronnen: Heide-Park world, Heide Park, RCDB, Wikipedia

Foto’s: Scream Machine, Bob Van Dyck,