Top 10 snelste achtbanen van België

Pulsar opende zaterdag in Walibi Belgium voor het grote Publiek en brak daarmee het Belgische snelheidsrecord. Maar wat zijn de andere snelle achtbanen van België? Deze week maken we een overzicht van de 10 snelste achtbanen in België. Vorige week lieten we je kennis maken met de 10 oudste nog werkende houten achtbanen van Europa.

 

Dit is de top 10 van 2016. Voor de top 10 van dit jaar klik hier.

 

#10: Oki Doki – Bobbejaanland (58km/u)

Oki Doki werd gebouwd in 2004 door de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma in Bobbejaanland. De kinderachtbaan van Bobbejaanland is ongetwijfeld de grootste verrassing in deze top 10. De achtbaan gaat stiekem toch niet zo traag want hij haalt een snelheid van 58km/u en is hiermee zelfs de tweede snelste achtbaan van het park. Oki Doki is 16,3 meter hoog en 436 meter lang.

 

#9: Heidi: The Ride – Plopsaland De Panne (71km/u)

Met de volgende achtbaan, schakelen we een versnelling hoger en laten we de kinderachtbanen definitief achter ons. Heidi The Ride werd gebouwd in 2016 door de Amerikaanse achtbaanbouwer Great Coasters International in het West-Vlaamse pretpark Plopsaland De Panne. De houten achtbaan behaald een snelheid van 71km/u en is 22 meter hoog. Heidi The Ride is 618 meter lang en heeft 6 miljoen euro gekost. Momenteel is er nog geen onride beschikbaar, maar in onderstaande video is White Lightning van Fun Spot Orlando te zien. Deze achtbaan is voor 99% hetzelfde als Heidi The Ride waardoor je een goed beeld krijgt van de ervaring.

 

#7-8: Boomerang – Bellewaerde & Cobra – Walibi Belgium (75,6km/u)

Deze 2 achtbanen zijn identiek hetzelfde. Ik ga ze daarom maar eenmaal bespreken. De achtbanen zijn gebouwd door de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma en zijn van het model “Boomerang”. Van dit model zijn er tot nu toe 53 achtbanen gemaakt wereldwijd waarvan er 17 in de loop van hun leven verplaatst zijn naar een ander park. De achtbanen hebben een hoogte van 35,5 meter en een snelheid van 75,6km/u. Het ritje van 285 meter bevat 3 inversies. Het parcours wordt zowel voorwaarts als achterwaarts afgelegd waardoor de bezoekers in totaal 6 keer over kop gaan. Tijdens de rit zijn er grote G krachten tot maar liefst 5,2G. De achtbanen hebben een capaciteit van 760 personen per uur en zijn gebouwd op amper 88 bij 30 meter. Het succes van de Boomerang is te onder andere te danken aan zijn hoog thrill-gehalte terwijl de achtbaan toch een zeer beperkte oppervlakte in beslag neemt. Boomerang werd gebouwd in 1984 in Bellewaerde en was de 2de Boomerang achtbaan die gebouwd werd in de wereld, maar het was de eerste ter wereld die opende voor het publiek. Cobra werd gebouwd in 2001 in Walibi Belgium.

 

#4-6: Typhoon – Bobbejaanland, Vampire & Weerwolf – Walibi Belgium (80km/u)

Vampire – Walibi Belgium:

Vampire werd gebouwd in 1999 door de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma in Walibi Belgium. De suspended coaster behaald een topsnelheid van 80km/u en is 33,3 meter hoog. Tijdens de rit van 689 meter gaan de bezoekers 5 maal over kop.

 

Weerwolf – Walibi Belgium:

Weerwolf werd gebouwd in 2001 door de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma in Walibi Belgium. De houten achtbaan behaald een topsnelheid van 80km/u en is 28 meter hoog. Weerwolf is 1035 meter lang en de langste achtbaan van België.

 

Typhoon –Bobbejaanland:

Typhoon werd gebouwd in 2004 door de Duitse achtbaanbouwer Gerstlauer Amusement Rides in Bobbejaanland. De achtbaan behaald een topsnelheid van 80km/u en is 25,7 meter hoog. Tijdens de rit van 670 meter gaan de bezoekers 4 maal over kop.

 

#3: Psyké Underground – Walibi Belgium (85,3km/u)

Psyké Underground werd gebouwd in 1982 door de Duitse achtbaanbouwer Schwarzkopf in Walibi Belgium. De gelanceerde achtbaan behaald een topsnelheid van 85,3km/u en was 6 jaar lang de snelste achtbaan van Europa. Psyké Underground bleef 27 jaar lang de snelste achtbaan van België. De achtbaan heeft een hoogte van 42 meter en was 5 jaar lang de hoogste achtbaan van Europa. Psyké Underground was 34 jaar de hoogste achtbaan van België tot Pulsar, de nieuwste achtbaan van Walibi Belgium, het record verbrak. De record brekende achtbaan heeft een lengte van 220,1 meter en heeft 1 looping, de track wordt zowel voorwaarts al achterwaarts afgelegd. Psyké Underground sloot eind 2008, toen de achtbaan het volgende seizoen niet meer open ging, verloren veel fans de hoop op een heropening. In 2013, 5 jaar na de sluiting van de achtbaan, werd de vliegwielaandrijving voor de lancering vervangen door een LIM (Lineaire Inductie Motor) lancering en werd de achtbaan (na nog een aantal andere vernieuwingen) heropend.

 

#2: Anubis: The Ride – Plopsaland De Panne (90km/u)

Anubis: The Ride werd gebouwd in 2009 door de Duitse achtbaanbouwer Gerstlauer Amusement Rides in Plopsaland De Panne. De gelanceerde achtbaan behaald een topsnelheid van 90km/u en was 7 jaar lang de snelste achtbaan van België. Anubis is 34 meter hoog en 600 meter lang. Tijdens de rit krijgen de bezoekers 3 inversies voorgeschoteld.

 

#1: Pulsar – Walibi Belgium (100km/u)

Pulsar werd gebouwd in 2016 door de Duitse achtbaanbouwer Mack Rides in Walibi Belgium en is de allereerste gelanceerde waterachtbaan ter wereld. Pulsar zal 3 maal gelanceerd worden tot een maximale snelheid van 100km/u en een hoogte van 45 meter. Hiermee wordt deze in 1 klap zowel de snelste als de hoogste achtbaan van België. De achtbaan zal het parcours zowel voorwaarts als achterwaarts afleggen en bevat een splash in het water.

 

 

Het verleden:

In het verleden bestonden er nog 4 snelle achtbanen die deze lijst gehaald zouden hebben, mochten ze nog gewerkt hebben.

 

Looping Star – Bobbejaanland (77km/u)

De snelste van de vier was Looping Star in Bobbejaanland die van 1979 tot 2003 zijn rondjes draaide in het park. De achtbaanklassieker die gebouwd werd door het Duitse Schwarzkopf en had een snelheid van 77km/u en ging 1 maal over kop. Looping Star was 24,5 meter hoog en 592 meter lang. Als je wilt weten hoe een ritje aanvoelde op deze achtbaan, dan kan je Thunder Loop uitproberen in Attractiepark Slagharen, want dat is juist hetzelfde exemplaar.

 

Tornado – Walibi Belgium (64,4km/u)

Tornado draaide tussen 1979 en 2002 zijn rondjes in Walibi Belgium en was de eerste achtbaan in België die 2 keer over kop ging. De achtbaan had een snelheid van 64,4km/u en was 22,9 meter hoog. Tijdens de rit van 731,5 meter gingen de bezoekers 2 maal over kop. Tornado werd gebouwd door het Nederlandse Vekoma. De dichtstbijzijnde nog werkende achtbaan die een kopie van Tornado is, is Apocalypse in Lunapark (Frankrijk).

 

Wervelwind – Bobbejaanland (60km/u)

Wervelwind stond tussen 1982 en 1999 in Bobbejaanland en werd daarna verkocht aan het Mexicaanse pretpark Bosque Mágico. De achtbaan heeft een snelheid van 60km/u en is 19,5 meter hoog. Wervelwind werd gebouwd door het Nederlandse Vekoma en is 350 meter lang. In het Duitse Fort Fun kan je een kopie van deze achtbaan nog steeds uitproberen. Onderstaande video is genomen in het Mexicaans pretpark.

 

Vertigo – Walibi Belgium (60km/u)

Vertigo is zowat het grootste mislukte project van België. Skilift fabrikant Doppelmayr (die Vertigo duidelijk onderschat hadden) kwamen met het unieke concept aankloppen bij Walibi Belgium. De achtbaan dat een soort kruising was met een kabelbaan had een snelheid van 60km/u en een hoogte van 55 meter, dit is de allerhoogste achtbaan ooit gebouwd in België (en de Benelux). Vertigo was 722 meter lang en had een speciaal liftsysteem om de bakjes boven te krijgen. Het was de bedoeling dat de achtbaan zou opengaan tegen het nieuwe seizoen van 2006, maar aanhoudende technische problemen verhinderde de publieke opening tot de 14de juni van 2007. Na een korte tijd dat de achtbaan actief was, werd deze opnieuw gesloten tot begin mei van 2008. In deze periode werd de track naar beneden gehaald zodat de fabrikant aanpassingen kon maken. Op de 8ste mei van 2008, 2 jaar later dan voorzien, werd de attractie officieel geopend door Jean-Claude Van Damme. Spijtig genoeg werd Vertigo amper 11 dagen later al gesloten omdat de technische problemen bleven aanhouden. De achtbaan zou nooit meer opengaan en achtbaan werd afgebroken in december van dat jaar. Het was het eerste project voor Doppelmayr in de achtbaan industrie en meteen ook het laatste project.

 

 

De toekomst:

Walibi Belgium is het park dat de meeste snelle achtbanen bied in België. Van de 10 achtbanen staan er 5 in Walibi Belgium, 2 in Plopsaland De Panne, 2 in Bobbejaanland en 1 in Bellewaerde. Dit jaar zijn er 2 nieuwe achtbanen (Pulsar & Heidi The Ride) die deze lijst binnen komen. Voorlopig zijn er nog geen ander projecten bekend die deze lijst kunnen beïnvloeden.

 

 

Wil je meer en andere top 10’s bekijken? Neem dan zeker hier een kijkje!

 

 

Deze lijst is opgesteld in 2016 aan de hand van de roller coaster database (rcdb.com) die gegevens bijhoud van meer dan 7 duizend achtbanen wereldwijd. Momenteel zijn er 26 werkende achtbanen in België verspreid over 8 pretparken.