Opening Pulsar in Walibi Belgium

Gisteren was een heuglijke dag aangebroken voor het Waverse Walibi. Na maandenlang bouwen werd de nieuwe powersplash Pulsar geopend. Hiermee schrijft het park opnieuw geschiedenis, aangezien deze achtbaan nergens anders ter wereld te vinden is.

 

Pulsar is een zogenaamde Power Splash, een volledig nieuw concept ontwikkelt en gebouwd door Mack Rides. Deze bouwer heeft dit jaar zelfs twee unieke concepten mogen bouwen in Walibi parken, want ook in Walibi Holland opende dit jaar een nieuwe achtbaan, Lost Gravity.

Het was 9 jaar geleden dat het park,nog een nieuwe achtbaan opende, in 2007 opende Vertigo, een zeer uniek project, maar jammer genoeg sloot deze al een jaar later door aanhoudende technische problemen.

Met de komst van Pulsar heeft Walibi haar aanbod op een zeer aantrekkelijke manier uitgebreid. Over de hele wereld werd dit project dan ook op de voet gevolgd en nog voor de achtbaan effectief opende viel ze al meermaals in de prijzen.

Met Pulsar breekt het park ook enkele records. Met 100 km/u werd dit de snelste achtbaan van België en met een hoogte van 45 meter ook de hoogste. Het hoogterecord in België stond al sinds 1982 op naam van Psyké Underground, die een hoogte van 42 meter heeft. Dit record werd kort verbroken door Vertigo, die 55 meter hoog was. Het snelheidsrecord werd afgesnoept van Anubis in Plopsaland De Panne, die een snelheid behaald van 90 km/u.

 

De opening

Zaterdag 4 juni, er wordt in Waver wereldgeschiedenis geschreven, de unieke achtbaan Pulsar wordt officieel geopend. Voorheen vonden er al soft openingen plaats en konden heel wat gelukkigen de achtbaan testten, maar sinds gisteren is de achtbaan voor iedereen te beleven.

We werden omstreeks 18 uur verwacht aan de ingang van het park waar de blauwe loper al uitgerold lag. Na het in ontvangst nemen van enkele leuke goodies, waaronder een fitbit hartslagmeter, volledig in het blauwe thema gingen we op pad.

Aan de overkant van Het Paleis van de Geest nog even op de foto gaan, met de indrukwekkende Pulsar op de achtgrond en dan richting de attractie. Voor de opening was een leuke receptie voorzien, waar we overheerlijke gehaktballen voorgeschoteld kregen, in een van de food trucks. Het eten werd verzorgd onder toeziend oog van TV kok Wim Ballieu.  We kregen er nog  een lekker glaasje blauwe bubbels aangeboden.

Walibi maakte er een waar feestje van, niemand minder dan de bekende Nederlandse DJ Robert Abigail zorgde voor de nodige beats.

Om 19.45 begon dan het officiële gedeelte. Christophe Stienlet, ook wel bekend als een van de foute vrienden, maar ongetwijfeld nog meer als Bartje uit Schuif Af, mocht de presentatie doen. Na nog een toespraak van de directeur van het park en de burgemeester was het grote moment aangebroken. Pulsar kwam in beweging, met veel vuurwerk en rookeffecten werd de unieke attractie voor geopend verklaard. In de eerste rit zaten BV’s als Showbizz Bart en Veronique De Cock en Franske, je weet wel, de man van Wendy Van Wanten. Showbizz Bart vertelde dolenthousiast dat hij, ook al was hij zeiknat, dit een geweldige attractie vond.

 

 

 

De rit

Pulsar is in elk opzicht uniek te noemen, een shuttle watercoaster, tot driemaal gelanceerd en een waterbak die zich razendsnel kan vullen. De bootjes zijn tevens de grootste ter wereld, ze bieden plaats aan twintig inzittenden. Elk van de 4 grote wielen weegt 200 kilo en heeft een doorsnede van 90 cm. Dit maakt ze de grootste achtbaan wielen ter wereld. Een boot van Pulsar weegt maar liefst 7 ton, 9 ton wanneer deze volledig gevuld is met mensen.

De twintig inzittenden behalen een topsnelheid van 101km/u door driemaal gekatapulteerd te worden bij het doorrijden van het LSM (linear synchronous motor) lanceringsplatform. De eerste lancering brengt je aan 50km/u achterwaarts tot een hoogte van 25m boven het waterniveau. De tweede voorwaartse lancering brengt je tot 35m hoog aan 80km/u. Om de 45m hoge piek te bereiken, is een laatste achterwaartse lancering aan 100km/u nodig.

 

De wachtrij.

De wachtrij begint bij het grote bord waarop Pulsar staat, een plek die ongetwijfeld de nieuwe selfie plek wordt van het park.

Eens de trappen opgelopen kom je in een eerste kamer, deze is vrij donker. Er weerklinkt een pulserend geluid, het geluid van een hartslag. Op de muur wordt een bakstenen muur geprojecteerd, deze wordt door een pulserend symbool stillaan doorbroken, zeer mooi om te zien. Na deze kamer wandel je verder over een pad, dat je een mooi uitzicht geeft op het station, onder je gelegen. Aan het plafond zie je kabels lopen, die vanuit de tweede wachtrijruimte vertrekken.

In de tweede wachtrijruimte zie je waar die kabels van vertrekken, het pulserend hart van de attractie, dat klopt en zijn energie vrijgeeft. Deze energie zie je ook daadwerkelijk doorheen de kabels lopen, die deze begeleiden naar de attractie. Zeer mooi gemaakt.

 

Ons eindoordeel

Deze attractie is een perfecte aanvulling op het al leuke aanbod van het park. Volledig uniek en met niets te vergelijken. De rit is enorm leuk en de lanceringen zijn stevig en krachtig. Het gebouw en wachtrij werden mooi aangekleed en het verhaal dat achter de attractie zit kan je onmiddellijk begrijpen. De attractie biedt meer dan voldoende thrill aan voor de echte thrillseeker, maar is ook toegankelijk voor de rest van de familie.

Vooraan en achteraan, voornamelijk langs de zijkanten kan je behoorlijk nat worden, maar meer in het midden van het bootje blijft het beperkt tot lichte nevel, waar je niet echt nat van wordt, ideaal dus om ook op iets koudere dagen van deze achtbaan te genieten.

We kunnen dus enkel maar besluiten dat dit een enorm leuke toevoeging is geworden, uniek, krachtig en vooral pure fun!

 

Walibi Belgium is alvast niet vies om een uitdaging aan te gaan en iets uniek te introduceren in het park. Doorheen de geschiedenis plaatste het park meerdere unieke attracties.

 

Unieke projecten.

Het park opende doorheen de geschiedenis meerdere unieke attracties. Zo kwam in 1979 Tornado in het park, een achtbaan van Vekoma. Wat maakte deze achtbaan zo uniek? Ten eerste was dit op het moment van opening de grootste achtbaan van Europa, maar ook de eerste achtbaan die Vekoma bouwde.

In 1982 kon het park een Schuttle Coaster kopen van de Duitse bouwer Schwarzkopf.  Deze achtbaan was niet uniek in de wereld maar wel voor Europa. De achtbaan was oorspronkelijk bedoeld voor een Japans park, maar doordat die verkoop niet door ging kwam deze naar Walibi. De achtbaan opende als Scirocco, maar kreeg een nieuwe naam na een zeer grondige renovatie. De renovatie hield in dat het volledige lanceringsmechanisme vervangen werd door een magnetisch, ook kwam er een nieuwe trein. De achtbaan noemt nu Psyké Underground.

1987, Walibi opent het allereerste subtropische zwembad in België, dat volledig overdekt is.

In 1988 opende het park Radja River, die bij opening de grootste in zijn soort was. In Walibi werden ook voor het eerst bootjes gebruikt die plaats bieden aan 12 personen. Deze tot op heden zeer populaire waterattractie werd gebouwd door Intamin Amusement Rides. Met deze attractie haalde Walibi ook een wereldrecord: Radja River heeft namelijk een debiet van 30 miljoen liter water per uur.

1992: Walibi opent Calimity Mine, toen nog Colorado. Dit was de eerste mijntrein achtbaan die Vekoma bouwde, maar helemaal uniek was ze niet, aangezien Disneyland Parijs hetzelfde jaar opende en Big Thunder Mountain kon aanbieden, een mijntreinattractie van dezelfde bouwer.

1998: Dalton Terror. Dit was bij opening de hoogste attractie in de Benelux. Deze vrije val toren was tevens het laatste project van de oprichter van het park, Eddy Meeus, aangezien het park verkocht was aan de Premier Parks groep, die later Six Flags werd.

2001: Walibi opent als enige Belgische park een houten achtbaan, toen nog onder Six Flags. Deze houten achtbaan werd gebouwd door Vekoma en zou 15 jaar lang de enige houten achtbaan van België blijven, tot dit jaar Plopsaland De Panne Heidi The Ride zal openen.

2007: Vertigo, een unieke attractie in de wereld. Vertigo was een combinatie van een achtbaan en een kabelbaan. Door vele technische problemen ging deze pas een jaar later open dan gepland en sloot ze al in 2008.

2016: Pulsar, meteen weer een wereldprimeur en eentje om u tegen te zeggen. Met 45 meter hoogte is dit de hoogste achtbaan van België en met een snelheid van 100 km/u ook de snelste.