Eerste orang-oetans aangekomen in Pairi Daiza

Pairi Daiza heeft het groot genoegen om de komst van Gempa en Sinta, twee Sumatraanse orang-oetans te mogen aankondigen.

 

Sinta, een 22-jarige vrouwtje kwam deze middag aan vanuit de Wilhelma Zoo in Stuttgart (Duitsland). Ze vertoefd vanaf nu in een nieuw verblijf in de Kunstenaarswoning in het “Royaume de Ganesha” en deelt deze leefruimte met Gimpa, een 11-jarig mannetje. Gempa kwam in de vroege ochtend vanuit Praha Zoo (Praag, Tsjechische Republiek) in Pairi Daiza toe. Sinta en Gempa zijn de eerste grote apen in de Tuin en werden door EAZA  (european association of zoos and aquaria) op basis van genetische criteria uitgekozen om in Pairi Daiza het Europees kweekprogramma (EEP) verder te zetten.

De Sumatraanse orang-oetan (Indonesië) is één van de twee soorten van orang-oetans en wordt beschouwd als ernstig bedreigd. Tegenover zijn Borneose soortegenoot, worden de Sumatraanse orang-oetans beschouwd als socialer. Ze eten eveneens meer insecten en fruit. De orang-oetan leeft voornamelijk in de bomen en zet zelden een voet op de grond. Waarschijnlijk heeft de aanwezigheid van de Sumatraanse tijger in zijn natuurlijk habitat (het tropisch regenwoud van het eiland Sumatra) veel te maken met deze aangeboren voorzichtigheid.

De Sumatraanse orang-oetan wordt gekenmerkt door zijn rosse vacht,  lange armen en benen en opponerende duimen die hem in staat stellen om werktuigen te bouwen waarmee hij gemakkelijker aan zijn voedsel kan geraken of honing uit een bijennest kan prutsen.

De UICN Redlist plaatste de Sumatraanse orang-oetan binnen de categorie van de kritisch bedreigde diersoorten. Bij de laatste telling (2004) werden er slechts 7.300 in het wild geteld. Het uitsterven van hun soort is te wijten aan de ontbossing van hun natuurlijk habitat. De eiland Sumatra verloor in de laatste 30 jaar meer dan de helft van haar tropisch regenwoud ten voordele van onder andere palmolieplantages.

De regenwoud van Sumatra is de enige plaats ter wereld waar zowel tijgers, olifanten, neushoorns en orang-oetans samen leven. Het verdwijnen van de regenwoud betekent ontegensprekelijk het verdwijnen van deze diersoorten alsook een groot deel van de tropische flora. Omdat de orang- oetan een fruiteter is, staat hij garant voor het verspreiden van zaadjes in  de regenwoud en dus ook de biodiversiteit van de planeet.

Sinta en Gempa’s nieuw verblijf in de Kunstenaarswoning is een authentieke Thaise woning van 1.100 m². Geïnspireerd op het vroegere rijk van Annam, werd deze woning door de teams van Pairi Daiza en Chinese ambachtslui volledig aangepast aan de noden van de dieren. Beiden orang- outans reisden vanuit hun park van oorsprong naar Pairi Daiza, in het bijzijn van hun verzorgers. Zij blijven een paar dagen in het land om de eerste contacten tussen Sinta en Gempa te vergemakkelijken.

Sinta en Gempa zullen de nodige tijd krijgen om zich aan te passen aan hun nieuw verblijf, hun nieuwe verzorgers en aan elkaar. Daarom is het moeilijk om nu al te voorspellen wanneer beiden zichtbaar zullen zijn voor het publiek. Dit laatste zal zo snel mogelijk via de Facebook-pagina van Pairi Daiza worden gecommuniceerd.