Drie leeuwenwelpen geboren in GaiaZOO

Vorige week werden de dierverzorgers verblijd door de geboorte van drie leeuwenwelpen. De geboorte is een speciale gebeurtenis omdat het de eerste keer is dat moeder Kianga jongen krijgt. Alle welpen maken het goed en ze zijn niet cameraschuw. Door een livestream op de GaiaZOO website kunnen bezoekers vanaf vandaag live meekijken in de kraamkamer van Kianga en haar jongen. Jonge leeuwtjes zijn heel kwetsbaar, daarom hebben de dierverzorgers moeder en kroost de afgelopen week goed in de gaten gehouden. Vandaar dat GaiaZOO het nieuws ook nu pas naar buiten brengt. Doorgaans verlaten jonge leeuwen pas na acht weken hun veilige geboortenest. Het zal daarom ook nog enige tijd duren voordat de welpen in GaiaZOO buiten te bewonderen zijn. 

 

Blijde verwachting
Onverwacht was de geboorte van de drie welpen niet. De dierverzorgers hebben in februari al waargenomen dat leeuwin Kianga krols was. Daardoor werd haar gedrag de afgelopen weken extra goed geobserveerd. In de natuur komen jonge leeuwen in een veilig hol ter wereld. In het binnenverblijf van de leeuwen van GaiaZOO vormt een speciale werpkist deze veilige omgeving. Om het kersverse gezin zonder verstoring in de gaten te kunnen houden, werd in de werpkist een camera opgehangen. De bevalling verliep voorspoedig en met de welpen gaat het goed. De komende weken blijven de verzorgers goed observeren hoe het met Kianga en haar kroost gaat. Jonge leeuwtjes zijn namelijk heel kwetsbaar. In tegenstelling tot prooidieren, zoals antilopen, worden roofdieren zoals de leeuw blind, doof en hulpeloos geboren.

 

 

Unieke Livestream
Dankzij de camerabeelden vanuit de werpkist, is ook het sociale gedrag binnen de groep leeuwen te herleiden. Zo zien de dierverzorgers dat niet alleen moeder Kianga zich over haar kroost ontfermt, maar ook de rest van de familie toont interesse in de welpen. Middels een livestream op de website van GaiaZOO kunnen bezoekers voor het eerst live de ontwikkeling van de welpen volgen. Nu zie je ze al in de nestkist rond scharrelen en over een week of twee zullen de oogjes langzaam opengaan. Aan de dikke melkbuikjes is bovendien te zien dat ze voldoende moedermelk binnenkrijgen.