Top 10 meeste inversies op een achtbaan in de Benelux

Heb je zin gekregen in spannende achtbanen met veel inversies, maar stonden ze net iets te ver weg in onze vorige top 10’s? Geen probleem. In deze top 10 maken we een overzicht van de 10 achtbanen met de meeste inversies in de Benelux. De Benelux bestaat uit België, Nederland en Luxemburg, zo blijft het deze keer dicht bij huis! Vorige week lieten we je kennis maken met de 10 langste achtbanen in de Benelux.

 

Dit is de top 10 van 2016. Voor de top 10 van dit jaar klik hier.

 

Een inversie is een element waardoor je over kop gaat (zoals een looping of een kurkentrekker). Onderaan het artikel vind je een lijst met uitleg over de verschillende soorten inversies die in dit artikel te vinden zijn.

 

#5-10: Boomerang, Speed of Sound, Cobra, Xpress, Anubis & Falcon (3 inversies)

Er staan 6 achtbanen op een gedeelde 5de plaats. Drie daarvan (Boomerang, Speed of Sound en Cobra) zijn exact dezelfde achtbanen. Ik ga ze daarom éénmaal bespreken en de specifieke details zet ik per achtbaan apart bij.

 

Algemene uitleg – Boomerang, Speed of Sound & Cobra:

De drie achtbanen zijn gebouwd door de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma en zijn van het model “Boomerang”. Van dit model zijn er tot nu toe 53 achtbanen wereldwijd gemaakt waarvan er 17 in de loop van hun leven verplaatst zijn naar een ander park. De achtbanen hebben een hoogte van 35,5 meter en een snelheid van 75,6km/u. Het ritje van 285 meter bevat de volgende 3 inversies: Cobra Roll (2 inversies) en een Loop (1 inversie). Het parcours wordt zowel voorwaarts als achterwaarts afgelegd waardoor de bezoekers in totaal 6 keer over kop gaan. Tijdens de rit zijn er grote G krachten tot maar liefst 5,2G. De achtbanen hebben een capaciteit van 760 personen per uur en zijn gebouwd op amper 88 bij 30 meter. Het succes van de Boomerang is te onder andere te danken aan zijn hoog thrill-gehalte terwijl de achtbaan toch een zeer beperkte oppervlakte in beslag neemt.

 

Boomerang – Bellewaerde:

Boomerang werd gebouwd in 1984 in het Belgische pretpark Bellewaerde. Het was de 2de Boomerang achtbaan die gebouwd werd in de wereld, maar het was de eerste ter wereld die opende voor het publiek.

 

Speed of Sound – Walibi Holland:

Speed of Sound werd gebouwd in 2000 in het Nederlandse pretpark Walibi Holland. Wat deze Boomerang achtbaan uniek maakt ten opzichte van de andere Boomerang achtbanen, is dat deze sinds 2011 muziek heeft in de treinen. Van 2011 tot 2014 was een aangepaste versie van het popnummer Hello World te horen die je hier kan beluisteren. Vanaf 2015 werd het lied vervangen door een housenummer dat gemaakt werd door DJ Randy van Velde, het liedje kan je hier beluisteren.

 

Cobra – Walibi Belgium:

Cobra werd gebouwd in 2001 in het Belgische pretpark Walibi Belgium. De achtbaan was oorspronkelijk bedoeld voor een ander pretpark maar op het laatste moment besliste Six Flags (de toenmalige eigenaar van het park) om de achtbaan toch naar Walibi Belgium te brengen.

 

Xpress: Platform 13 – Walibi Holland:

Xpress: Platform 13 werd gebouwd in 2000 door de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma in het Nederlandse pretpark Walibi Holland. De gelanceerde achtbaan behaald een topsnelheid van 90km/u in 2,8 seconden en is 25,8 meter hoog. Xpress is 996 meter lang en bevat volgende 3 inversies: Sea Serpent (2 inversies) en een Corkscrew (1 inversie).

 

Anubis: The Ride – Plopsaland De Panne:

Anubis: The Ride werd gebouwd in 2009 door de Duitse achtbaanbouwer Gerstlauer Amusement Rides in het Belgische pretpark Plopsaland De Panne. De gelanceerde achtbaan behaald een topsnelheid van 90km/u en was 7 jaar lang de snelste achtbaan van België. Anubis is 34 meter hoog en 600 meter lang. Tijdens de rit krijgen de bezoekers volgende 3 inversies voorgeschoteld: Dive Loop (1 inversie), Immelmann (1 inversie) en een Corkscrew (1 inversie).

 

Falcon – Duinrell:

Falcon werd gebouwd in 2009 door de Duitse achtbaanbouwer Gerstlauer Amusement Rides in het Nederlandse pretpark Duinrell. De achtbaan is 22 meter hoog en behaald een snelheid van 70km/u. Tijdens de rit van 361 meter krijgen de bezoekers volgende 3 inversies voorgeschoteld: Loop (1 inversie), Cutback (1 inversie) en Heartline Roll (1 inversie).

 

#3-4: Python – Efteling & Typhoon – Bobbejaanland (4 inversies)

Python – Efteling:

Python werd gebouwd in 1981 door de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma in het Nederlandse pretpark de Efteling. De achtbaan heeft een lengte van 750 meter en een ritje duurt 2 minuten en 8 seconden. Python behaald een maximale snelheid van 75km/u en is 29 meter hoog. Tijdens de rit krijgen de bezoekers volgende 4 inversie te verwerken: Loop (1 inversie), Loop (1 inversie) en Double Corkscrew (2 inversies)

 

Typhoon –Bobbejaanland:

Typhoon werd gebouwd in 2004 door de Duitse achtbaanbouwer Gerstlauer Amusement Rides in het Belgische pretpark Bobbejaanland. De achtbaan behaald een topsnelheid van 80km/u en is 25,7 meter hoog. Tijdens de rit van 670 meter staan volgende 4 inversies op het programma: Loop (1 inversie), Double Heartline Roll (2 inversies) en een Heartline Roll (1 inversie).

 

#1-2: Condor – Walibi Holland & Vampire – Walibi Belgium (5 inversies)

Condor – Walibi Holland:

Condor werd gebouwd in 1994 door de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma in het Nederlandse pretpark Walibi Holland. De Inverted Coaster behaald een topsnelheid van 80km/u en is 31 meter hoog. Tijdens de rit van 662 meter staan volgende 5 inversies op het programma: Roll Over (2 inversies), Sidewinder (1 inversie) en een Double In-Line Twist (2 inversies).

 

Vampire – Walibi Belgium:

Vampire werd gebouwd in 1999 door de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma in het Belgische pretpark Walibi Belgium. De Inverted Coaster is 33,3 meter hoog en behaald een topsnelheid van 80km/u. Tijdens de rit van 689 meter staan volgende 5 inversies op het programma: Roll Over (2 inversies), Sidewinder (1 inversie) en een Double In-Line Twist (2 inversies).

 

 

 

De toekomst:

Opvallend is dat er 7 verschillende pretparken in deze top 10 vertegenwoordigd zijn en dat 7 van de 10 besproken achtbanen ouder zijn dan 15 jaar. Het is al 7 jaar geleden dat deze top 10 wijzigde. Desondanks opende zowel vorig jaar als dit jaar nog telkens een nieuwe inversie achtbaan, maar deze haalde niet de top 10. Er is nog geen weet van nieuwe projecten die deze top 10 gaan beïnvloeden. Walibi Holland kondigde al wel een grote nieuwe achtbaan voor 2019 aan, het is mogelijk dat deze inversies zal bevatten.

 

Wil je meer en andere top 10’s bekijken? Neem dan zeker hier een kijkje!

 

 

Verklarende woordenlijst: inversies

Loop (1 inversie): Dit is een klassieke looping zoals we die het beste kennen. Een voorbeeld is de inversie van Psyké Underground (Walibi Belgium) en de inversie van Thunder Loop (Slagharen).

Corkscrew (1 inversie): Dit is een klassieke kurkentrekker. Een voorbeeld is de laatste inversie van Anubis: The Ride (Plopsaland De Panne) en de laatste inversie van Xpress: Platform 13 (Walibi Holland).

Heartline Roll (1 inversie): Dit is gelijkaardig als een Corkscrew maar de draaias ligt nu bij het hart van de inzittende. Een voorbeeld hiervan is de laatste inversie van de Typhoon (Bobbejaanland) en de laatste inversie van Falcon (Duinrell).

Dive-Loop (1 inversie): Dit is een halve Corkscrew gevolgd door een halve looping. Een voorbeeld hiervan is de eerste inversie van Anubis: The Ride (Plopsaland De Panne) en de eerste inversie van OzIris (Parc Astérix).

Immelmann (1 inversie): Dit is een halve looping gevolgd door een twist en bocht waardoor de achtbaan de tegenovergestelde kant uitgaat dan vanwaar die kwam. Een voorbeeld hiervan is de 2de inversie van Anubis (Plopsaland De Panne) en de eerste inversie van Baron 1898 (Efteling).

Sidewinder (1 inversie): Dit is een halve looping gevolgd door een halve Corkscrew. Een voorbeeld hiervan is de 3de inversie van de Vampire (Walibi Belgium) en de 3de inversie van El Condor (Walibi Holland).

Roll Over (2 inversies): Dit is een halve looping gevolgd door een In-Line Twist en opnieuw een halve looping. Een voorbeeld zijn de eerste twee inversies van de Vampire (Walibi Belgium) en de eerste twee inversies van Condor (Walibi Holland).

Cobra Roll (2 inversies): Dit zijn 2 inversies na elkaar. De eerste inversie start met een halve looping gevolgd door een halve Corkscrew, onmiddellijk daarna volgt een Corkscrew in omgekeerde richting, gevolgd door een halve looping. Een voorbeeld hiervan zijn de eerste twee inversies van de Cobra (Walibi Belgium) en de eerste twee inversies van de Speed of Sound (Walibi Holland).

Sea Serpent (2 inversies): Deze twee inversies trekken zeer hard op een Cobra Roll, het verschil is dat de twee halve Corkscrews in dezelfde richting meedraaien in plaats van de omgekeerde richting. Een voorbeeld hiervan zijn de eerste twee inversies van de Xpress: Platform 13 (Walibi Holland) en de 9de en 10de inversie van de Smiler (Alton Towers).

Double Corkscrew (2 inversies): Dit zijn twee Corkscrews na elkaar. Een voorbeeld hiervan zijn de twee laatste inversies van de Python (Efteling) en de twee laatste inversies van Big Loop (Heide Park).

Double Heartline Roll (2 inversies): Dit zijn twee Heartline Rolls na elkaar. Een voorbeeld hiervan zijn de twee middelste inversies van de Typhoon (Bobbejaanland) en de twee laatste inversies van Outlaw Run (Silver Dollar City).

Double In-Line Twist (2 inversies): Dit zijn twee In-Line Twists na elkaar. Een In-Line Twist is gelijkaardig als een Heartline Roll, alleen ligt de draaias niet rond het hart van de inzittende, maar draait de trein rond de track heen. Een voorbeeld van de Double In-Line Twist zijn de 2 laatste inversies van Vampire (Walibi Belgium) en de 2 laatste inversies van Condor (Walibi Holland).

 

 

Deze lijst is opgesteld in 2016 aan de hand van de roller coaster database (rcdb.com) die gegevens bijhoud van meer dan 7 duizend achtbanen wereldwijd.