Top 10 langste houten achtbanen van Europa

Fan van houten achtbanen, kunnen ze niet lang genoeg zijn en wil je er alles over weten? Goed nieuws dan! Deze week maken we een overzicht van de 10 langste houten achtbanen in Europa. Vorige week lieten we je kennis maken met de 10 hoogste houten achtbanen van Europa.

 

#10: Balder – Liseberg (1070m)

Balder werd gebouwd in 2003 door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides in het Zweedse pretpark Liseberg. De achtbaan is 1070 meter lang en een ritje duurt 2 minuten en 8 seconden. Balder behaald op de first drop van 70 graden een snelheid van 90km/u. De achtbaan was 3 jaar lang de steilste houten achtbaan ter wereld en heeft 100 miljoen Zweedse kronen gekost, wat omgerekend ongeveer 10,5 miljoen euro is. Balder is de 6de snelste houten achtbaan van Europa en met een hoogte van 36 meter is het ook de 5de hoogste houten achtbaan van Europa.

 

#9: Troy – Toverland (1077,2m)

Troy werd in 2007 gebouwd door de Amerikaanse achtbaanbouwer Great Coasters International in het Nederlandse pretpark Toverland. Troy is 1077,2 meter lang en een ritje duurt 1 minuut en 50 seconden. De achtbaan heeft een snelheid van 86,9km/u en een hoogte van 31,9 meter. Hiermee is Troy zowel de snelste, hoogste en langste houten achtbaan van de Benelux. Tijdens de bouw van de achtbaan vernielde een storm een deel van de lifthill waardoor die opnieuw moest worden opgebouwd.

 

#8: Cú Chulainn – Tayto Park (1092m)

Cú Chulainn werd gebouwd in 2015 door de Amerikaanse achtbaanbouwer The Gravity Group. De achtbaan werd gebouwd in het Ierse pretpark Tayto Park dat gebouwd is rond het chips merk Tayto. Cú Chulainn is 1092 meter lang en een ritje duurt 2 minuten en 45 seconden. De achtbaan is 32,2 meter hoog en heeft een snelheid van 90km/u. Er was veel onduidelijkheid over deze achtbaan, er gingen geruchten dat deze een inversie (corkscrew) zou hebben, maar uiteindelijk bleek het om een Over-Banked Curve van 115° te gaan.

 

#7: Bandit – Movie Park Germany (1099m)

Bandit werd in 1999 gebouwd door de Roller Coaster Corporation of America in het Duitse pretpark Movie Park Germany. De achtbaan is 1099 meter lang en een ritje duurt 1 minuut en 30 seconden. Bandit behaald een snelheid van 50km/u en is 27,8 meter hoog.

 

#6: Magnus Colossus – Terra Mitica (1149,7m)

Magnus Colossus werd gebouwd in 2000 door de achtbaanbouwer Roller Coaster Corporation of America in het Spaanse pretpark Terra Mitica. De achtbaan is 1149,7 meter lang en een ritje duurt ruim 2 minuten. Magnus Colossus heeft een snelheid van 92km/u en heeft een daling van 36 meter, bij opening was het de 2de snelste houten achtbaan van Europa.

 

#5: Anaconda – Walygator Park (1200m)

Anaconda werd gebouwd in 1989 door de Amerikaan William Cobb die een jaar later overleed. De achtbaan is gebouwd in het Franse Walygator Park dat ooit nog tot de Walibi groep behoorde onder de naam Walibi Lorraine (en er voor als Walibi Schtroumpf). Anaconda is 1200 meter lang en een ritje duurt 2 minuten en 10 seconden. De achtbaan heeft een hoogte van 36 meter en was 12 jaar lang de hoogste houten achtbaan van Europa.

 

#4: Tonnerre de Zeus – Parc Astérix (1232,6m)

Tonnerre de Zeus werd in 1997 gebouwd door het voormalige Amerikaanse bedrijf Custom Coasters International in het Franse pretpark Parc Astérix. Tonnerre de Zeus is 1232,6 meter lang en een ritje duurt 2 minuten en 5 seconden, bij opening was dit de langste houten achtbaan van Europa. De achtbaan behaald een maximale snelheid van 83,7km/u en was bij opening de 2de snelste houten achtbaan van Europa. Tonnerre de Zeus is 29,9 meter hoog en bevat een tunnel en twee grote helixen.

 

#3: Wildfire – Kolmården (1300m)

Wildfire is de allereerste achtbaan van de Amerikaanse achtbaanbouwer Rocky Mountain Construction die zal gebouwd worden in Europa. Op moment van schrijven was de achtbaan nog in opbouw, maar deze zal openen op 18 juni 2016. Wildfire komt te liggen in Kolmården die het Zweedse pretpark meteen op de wereldkaart zet. Wildfire krijgt een baanlengte van 1300 meter en een ritje zal 2 minuten duren. De houten achtbaan zal met een snelheid van 113km/u de 3de snelste houten achtbaan van de wereld en de snelste houten achtbaan van Europa worden. Wildfire wordt 57 meter hoog waardoor het de tweede hoogste houten achtbaan van de wereld wordt. Wat de achtbaan nog meer bijzonder maakt is dat deze 3 inversies zal krijgen, dit is evenveel als het huidige wereld record bij houten achtbanen en het zal de eerste houten achtbaan van Europa zijn die inversies telt. De achtbaan die volledig door de rotsen en bossen wordt gemaakt, heeft 110 miljoen Zweedse kronen gekost, wat omgerekend ongeveer 11 miljoen euro is.

 

#2: Colossos – Heide Park Resort (1344m)

Colossos is een gigantische houten achtbaan gebouwd door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides. De achtbaan werd geopend in 2001 in het Duitse pretpark Heide Park Resort. De 1344 meter lange achtbaantrack is volledig prefab gemaakt, een ritje duurt 2 minuten en 25 seconden. Colossus is de hoogste houten achtbaan van de wereld met een hoogte van 60 meter. De achtbaan behaald een snelheid van 110km/u en is daarmee (op het moment van schrijven) de snelste houten achtbaan van Europa. Colossus heeft al 15 jaar lang, sinds de opening van de achtbaan, het record in handen. Dit record zal midden 2016 verbroken worden door de achtbaan Wildfire in Kolmården. Colossus heeft een drop van 61 graden en had destijds bij opening de steilste drop van alle houten achtbanen.

 

#1: Coaster Express – Parque Warner Madrid (36,6m)

Coaster Express werd in 2002 gebouwd door de Roller Coaster Corporation of America in het Spaanse pretpark Parque Warner Madrid. De achtbaan is 1394,2 meter lang en daarmee al 14 jaar lang de langste houten achtbaan van Europa, een ritje duurt 2 minuten. Coaster Express heeft een hoogte van 36,6 meter en een snelheid van 80km/u. Tijdens de lange rit heeft de achtbaan 2 helixen van meer dan 500 graden.

 

 

De toekomst:

In de laatste 10 jaar zijn er maar 3 nieuwe achtbanen in deze lijst gekomen. Dat is een pak minder dan bij de top 10’s van snelheid en hoogte. Met Wildfire komt er dit jaar wel weer een nieuwe achtbaan in deze top 10 binnen. Voorlopig zijn er nog geen andere toekomstige projecten bekend die deze lijst zouden kunnen beïnvloeden.

 

Wil je meer en andere top 10’s bekijken? Neem dan zeker hier een kijkje!

 

Deze lijst is opgesteld in 2016 aan de hand van de roller coaster database (rcdb.com) die gegevens bijhoud van meer dan 7 duizend achtbanen wereldwijd.