Top 10 hoogste houten achtbanen van Europa

Fan van houten achtbanen, kunnen ze niet hoog genoeg zijn en wil je er alles over weten? Goed nieuws dan! Deze week maken we een overzicht van de 10 hoogste houten achtbanen in Europa. Vorige week lieten we je kennis maken met de 10 snelste houten achtbanen van Europa.

 

#10: Mammut – Erlebnispark Tripsdrill (30m)

Mammut werd gebouwd in 2008 door het Duitse bedrijf Ingenieur-Holzbau Cordes en samenwerking met de voor ons veel bekendere Gerstlauer Amusement Rides die de treinen, de lifthill, de remmen en het veiligheidssysteem van deze achtbaan bouwde. Mammut is gelegen in het Duitse pretpark Erlebnispark Tripsdrill en is 30 meter hoog. De achtbaan behaald een snelheid van 90km/u en heeft een lengte van 860 meter. Mammut bevat 1 tunnel en koste 6 miljoen euro.

 

#9: Troy – Toverland (31,9m)

Troy werd in 2007 gebouwd door de Amerikaanse achtbaanbouwer Great Coasters International in het Nederlandse pretpark Toverland. De achtbaan heeft een snelheid van 86,9km/u en een hoogte van 31,9 meter. Troy is 1077,2 meter lang en heeft 6,5 miljoen euro gekost. Hiermee is Troy zowel de snelste, hoogste en langste houten achtbaan van de Benelux. Tijdens de bouw van de achtbaan vernielde een storm een deel van de lifthill waardoor die opnieuw moest worden opgebouwd.

 

#7-8: Robin Hood – Walibi Holland & Cú Chulainn – Tayto Park (32m)

Robin Hood – Walibi Holland:

Robin Hood werd gebouwd in 2000 door de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma in het Nederlandse pretpark Walibi Holland. De achtbaan heeft een hoogte van 32 meter en behaald een topsnelheid van 80km/u. Vekoma bouwde tot nu toe 222 achtbanen waarvan er maar 3 in hout zijn gebouwd. Robin Hood is dus één van deze 3 achtbanen en heeft een tracklengte van 1035 meter.

 

Cú Chulainn – Tayto Park:

Cú Chulainn werd gebouwd in 2015 door de Amerikaanse achtbaanbouwer The Gravity Group. De achtbaan werd gebouwd in het Ierse pretpark Tayto Park dat gebouwd is rond het chips merk Tayto. Cú Chulainn is 32,2 meter hoog en heeft een snelheid van 90km/u. De achtbaan is 1092 meter lang en heeft 8,5 miljoen euro gekost. Er was veel onduidelijkheid over deze achtbaan, er gingen geruchten dat deze een inversie (corkscrew) zou hebben, maar uiteindelijk bleek het om een Over-Banked Curve van 115° te gaan.

 

#5-6: Anaconda – Walygator Park & Balder – Liseberg (36m)

Anaconda – Walygator Park:

Anaconda werd gebouwd in 1989 door de Amerikaan William Cobb die een jaar later overleed. De achtbaan is gebouwd in het Franse Walygator Park dat ooit nog tot de Walibi groep behoorde onder de naam Walibi Lorraine (en er voor als Walibi Schtroumpf). Anaconda heeft een hoogte van 36 meter en was 12 jaar lang de hoogste houten achtbaan van Europa. De achtbaan is gekend om zijn ‘schokkend’ verleden, de 1200 meter lange achtbaantrack is daarom ook al meermaals (gedeeltelijk) geretracked.

 

Balder – Liseberg:

Balder werd gebouwd in 2003 door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides in het Zweedse pretpark Liseberg. De achtbaan is 36 meter hoog en 1070 meter lang. Balder behaald op de first drop van 70 graden een snelheid van 90km/u. De achtbaan was 3 jaar lang de steilste houten achtbaan ter wereld en heeft 100 miljoen Zweedse kronen gekost, wat omgerekend ongeveer 10,5 miljoen euro is.

 

#4: Coaster Express – Parque Warner Madrid (36,6m)

Coaster Express werd in 2002 gebouwd door de Roller Coaster Corporation of America in het Spaanse pretpark Parque Warner Madrid. De achtbaan heeft een hoogte van 36,6 meter en een snelheid van 80km/u. Coaster Express is 1394,2 meter lang en daarmee al 14 jaar lang de langste houten achtbaan van Europa. Tijdens de lange rit heeft de achtbaan 2 helixen van meer dan 500 graden.

 

#3: Wodan Timbur Coaster – Europa Park (40m)

Wodan Timbur Coaster werd gebouwd in 2012 door de Amerikaanse achtbaanbouwer Great Coasters International in het Duitse pretpark Europa-Park. De achtbaan heeft een hoogte van 40 meter en een snelheid van 100km/u. Wodan Timbur Coaster is zowel de 3de hoogste als de 3de snelste houten achtbaan van Europa. De achtbaan is 1050 meter lang en heeft een maximale G-kracht van 3.5G. Wereldwijd is dit de 10 hoogste houten achtbaan.

 

#2: Wildfire – Kolmården (57m)

Wildfire is de allereerste achtbaan van de Amerikaanse achtbaanbouwer Rocky Mountain Construction die zal gebouwd worden in Europa. Op moment van schrijven was de achtbaan nog in opbouw, maar deze zal openen 18 juni 2016. Wildfire komt te liggen in Kolmården die het Zweedse pretpark meteen op de wereldkaart zet. Wildfire wordt 57 meter hoog waardoor het de tweede hoogste houten achtbaan van de wereld wordt en zal de 3de langste houten achtbaan van Europa worden met zijn lengte van 1300 meter. De houten achtbaan zal met een snelheid van 113km/u de 3de snelste houten achtbaan van de wereld en de snelste houten achtbaan van Europa worden. Wat de achtbaan nog meer bijzonder maakt is dat deze 3 inversies zal krijgen, dit is evenveel als het huidige wereld record bij houten achtbanen en het zal de eerste houten achtbaan van Europa zijn die inversies telt. De achtbaan die volledig door de rotsen en bossen wordt gemaakt, heeft 110 miljoen Zweedse kronen gekost, wat omgerekend ongeveer 11 miljoen euro is.

 

#1: Colossos – Heide Park Resort (60m)

Colossos is een gigantische houten achtbaan gebouwd door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides. De achtbaan werd geopend in 2001 in het Duitse pretpark Heide Park Resort. Colossus is de hoogste houten achtbaan van de wereld met een hoogte van 60 meter. De achtbaan behaald een snelheid van 110km/u en is daarmee (op het moment van schrijven) de snelste houten achtbaan van Europa. Colossus heeft al 15 jaar lang, sinds de opening van de achtbaan, het record in handen. Dit record zal midden 2016 verbroken worden door de achtbaan Wildfire in Kolmården. De 1344 meter lange achtbaantrack is volledig prefab gemaakt. Colossus heeft een drop van 61 graden en had destijds bij opening de steilste drop van alle houten achtbanen.

 

 

De toekomst:

In deze lijst staan buiten Anaconda, allemaal achtbanen die na 2000 gebouwd zijn, waardoor we toch kunnen spreken over een jonge top 10. In 2015 kwam er nog een nieuwe achtbaan in deze lijst met Cú Chulainn en met Wildfire komt er dit jaar ook weer een nieuwe achtbaan in de top 10 binnen. Voorlopig zijn er nog geen andere toekomstige projecten bekend die deze lijst zouden kunnen binnen komen, maar de kans lijkt groot dat de komende jaren weer nieuwe hoge houten achtbanen gebouwd zullen worden.

 

Wil je meer en andere top 10’s bekijken? Neem dan zeker hier een kijkje!

 

Deze lijst is opgesteld in 2016 aan de hand van de roller coaster database (rcdb.com) die gegevens bijhoud van meer dan 7 duizend achtbanen wereldwijd.