Themeparkfreaks ontdekte het nieuwe Speleo parcours in de Grotten van Han

Themeparkfreaks trok naar de Grotten van Han om er het speleo parcours te ontdekken. Het parcours is nieuw van dit jaar en is een avontuur voor jong en oud.

 

Op 1 mei 2016 werd het nieuw ondergronds parcours geopend voor publiek, dit in volledige veiligheid en voor echte durfallen. Na de eerste aanwijzingen van een ervaren gids, mogen de speleoloogleerlingen zich wagen op de paden die het eerst gebruikt werden om de Grot te ontdekken.

 

Speleologie toegankelijk voor iedereen:

Het Parcours Speleo is een unieke kans voor klein en groot om op een leuke manier de vergeten paden in de Grot van Han te herontdekken. Na een rit op een honderdjarige tram, kunnen de bezoekers via de historische uitgang van het ondergrondse netwerk het Parcours Speleo binnengaan, het Hol van Enfaule, dat verlaten is sinds 1857. Uitgerust met een overall, kunnen de avonturiers hun ontdekkingstocht beginnen van de vergeten paden van de Grot. Dit eenvoudige speleo-parcours van 600 meter is een unieke kans om zich in de schoenen te plaatsen van een echte ontdekkingsreiziger!

 

De ontdekking van het Parcours:

Het Parcours Speleo, nu open voor publiek, bedekt een impressionant deel van het ondergrondse netwerk ontdekt door moedige onderzoekers in 1817. Met zin voor avontuur, zijn zij de eerste die de grot durfde te doorkruisen over zijn volledige lengte, tussen het Hol van Han en het Hol van Enfaule, waar de eerste bezoekers het hart van de Grot verlieten. In 1822, beginnen twee wetenschappers aan een ongekend meesterwerk: het voor de eerste keer in kaart brengen van het ondergrondse netwerk van de Grotten van Han.

Na acht dagen van zeer riskante en uitzonderlijke expedities ontdekken ze, vol bewondering, een serie aan nog niet ontdekte zalen en galerijen. Het Parcours Speleo maakt het voor de speleologenleerlingen mogelijkheid om zich te wagen in de Witte Zaal, de Grote Straat en de zaal van Antiparos. In de loop der jaren zijn er talrijke verkenningstochten gerealiseerd om het traject aan te passen en het mogelijk te maken om aan de bezoekers de rijkdom van de onovertroffen, ondergrondse zalen en galerijen te bewonderen. De toegang aan het Hol van Enfaule is al verlaten sinds mei 1857. Vandaag biedt het Parcours Speleo opnieuw de gelegenheid om deze oude weg te herontdekken aan de hand van een onvergetelijke, ondergrondse expeditie.

 

Onze ervaring:

We waren al lang een geschikte teambuilding activiteit aan het zoeken en plots kregen we te horen dat er in de Grotten van Han een nieuw Speleo parcours open ging. We waren in de grotten allemaal al wel eens (of meerdere keren) geweest, maar nu was het toch weer even geleden. Een geschikt moment om eens de avontuurlijke versie van deze grotten te ontdekken.

We hadden de tocht een maand op voorhand gepland, maar ondertussen was het al een hele week aan het regenen. Wat zou dat beteken voor onze tocht? Wanneer er te veel regen valt, kan het parcours immers in het ergste geval afgesloten worden om zo alle veiligheid te garanderen. Maar door een beetje regen lieten we ons niet afschrikken en we vertrokken in droog weer (eindelijk) richting Han. Vanuit het dorp, waar je gemakkelijk de auto kan parkeren, vertrekt een 100 jaar oude tram richting de grotten. Dit is de enige manier om daar te geraken.

Aangekomen bij de grot kregen we een overall, laarzen, een helm en een hoofdlamp, om zo het parcours te doorstaan. Na de nodige informatie begonnen we aan het spannend avontuur. Hierover gaan we nog niet te veel vertellen, zodat het ook voor jullie een avontuur blijft.

Het fijne van het parcours is dat, indien je echt niet meer verder zou durven, (of kunnen), je op elk moment de mogelijkheid hebt om terug te keren. Witte reflectoren geven de heenweg aan, rode reflectoren geven de terugweg aan. Op deze manier kan je ook nooit verdwalen. Bovendien werken de hoofdlampjes zeer goed en zou je bijna vergeten dat er voor de rest geen lichten in de grotten hangen.

Achteraf gezien hadden we niet moeten vrezen voor de regen. Ondanks de grote regenval van de dagen voor ons bezoek was het parcours zeer goed doenbaar. Alleen het laatste stukje van de grot, waar de doorgang het smalste is, was de beproeving het grootst. Als echte durvers lieten we ons niet kennen en gingen we de laatste uitdaging aan. De vreugde en voldoening was groot toen we eindelijk het daglicht terug zagen. We hadden het samen gehaald en het was een ongelooflijke leuke ervaring geweest!

 

Praktische info:

De tocht inclusief tramritje en materiaal kost 20€ per volwassene en 13€ per kind. Reserveren wordt aangeraden. Om de grotten te betreden (enkel voor de Speleo parcours nodig) krijgt elke bezoeker een helm, een overall, een hoofdlamp en rubberen laarzen.

Het parcours is open tijdens de weekends, feestdagen en schoolvakanties. De minimum leeftijd is 6 jaar. Kinderen onder 12 jaar dienen begeleid te worden door een volwassene. De tocht zelf (inclusief tramrit en uitleg duurt ongeveer 1 uur 30.

Iedereen kan het Speleo parcours doen, ervaring in de speleologie is niet vereist. Afhankelijk van het weer kan de activiteit worden geannuleerd omdat bepaalde doorgangen onder water kunnen lopen. Deze activiteit wordt sterk afgeraden voor zwaarlijvige personen, personen met hartaandoeningen en claustrofobische personen. Mocht je de speleotocht toch net iets te spannend zijn, dan kan je nog steeds het gewone parcours door de grotten beleven.