Sfeerverslag: Blackpool Pleasure Beach – 06 mei 2016

Het was 6 mei 2016, mijn verjaardag. Aangezien ik dit jaar 30 word, leek het mij de uitgelezen kans om er dit jaar eens iets speciaals van te maken, op naar het legendarische Blackpool Pleasure Beach (UK) dus.

 

11u, parkopening, de bezoekers beginnen stilletjes aan toe te stromen. Een heel aparte ingang, moet ik toegeven. Wat je ziet is de (bewegende) ark van Noah. Leuk detail is dat de ark op de Noordpool is terecht gekomen, niet meteen een plaats voor een neushoorn, een slang en een antilope. Maar wat uiteraard meer mijn aandacht trok, was de gigantische stalen hyper-achtbaan Big One. Deze torent statig boven het park uit.

Aangezien het personeel nog bezig was met de testritten van Big One, besloot ik om alvast de indoor waterattractie Valhalla uit te testen. Ik had al heel wat verhalen gehoord over deze baan, het gerucht dat je wel eens ‘very soaked’ uit deze baan kan stappen, kan ik je nu definitief bevestigen. Wanneer het bootje doorheen het station voer, kon ik zien dat het water in de boot al een kleine 10cm hoog stond. Dat beloofde dus een natte rit te worden.

Het station brengt je al meteen in de juiste Viking sfeer. De rit duurt ongeveer 6 minuten. Je vaart doorheen verschillende scenes. Trotseert trollen, woeste Vikingkrijgers, skeletten en meer. Tijdens de rit aanschouw je ook enkele speciale effecten, zoals hete vuureffecten, ijskoude windvlagen en een tunnel gecreëerd met behulp van pompen die het water over de boot heen stuwen. Als je hier al niet nat van wordt, dan wel door de splash, veroorzaakt door de verschillende pikdonkere drops in het parcours. Er is zelfs een klein stukje waar je het parcours achterwaarts aflegt.

De ingang is prachtig versierd met een grote waterval en enkele vuurspuwende draken. Let ook op andere details zoals de grote schedel (met Viking helm) die in de rots is gebeiteld, prachtig detail.

Zeer sfeervolle (en kletsnatte) rit. Dikke aanrader als je in dit park bent. Ik was best onder de indruk.

Toen ik uit deze leuke attractie stapte, waren de testritten van Big One succesvol achter de rug. Ik besloot om mijn natte kledij lekker te laten drogen met enkele ritjes op deze attractie (gebouwd door Arrow Dynamics). Wist je dat dit de eerste Europese Hypercoaster is? Wat een hoogte (64,90m), het zicht dat je krijgt op het topje van de lifthill is prachtig, onder je een zotte achtbaan en recht voor je de zee. Lang om te genieten van de omgeving is er niet, want je raast als een dolle naar beneden. De snelheid zit goed, met een vaart van 119,1 km/h mag ik niet klagen. De rechte stukken zijn echt genietbaar, de bochten verlopen iets stroever, maar het is nog te doen. Ik ben als het ware fan geworden van deze toffe achtbaan.

Naast Big one vinden we de attractie Red Arrows Sky Force terug, een skyflyer. Deze dingen duiken tegenwoordig echt overal in Europa op. En terecht, het zijn gewoon toffe rides. Je kunt zelf de intensiteit ervan bepalen en dat maakt ze heel toegankelijk, zowel voor de extreme thrill seeker, als de bezoeker die het iets rustiger aan wil doen.

 

Whooooooo…down hill it is.

Tijd voor Revolution, een shuttle coaster uit 1979, met een wel zeer speciale trein-vormgeving. Uniek aan deze Shuttle attractie, is dat je niet van de begane grond vertrekt, maar direct vanop een hoger gelegen platform. Wat ik van deze achtbaan vond, een leuk tussendoortje, maar verder niet super speciaal (maar misschien ben ik al te veel gewend op het gebied van shuttle-achtbaanritjes).

 

Op naar de Flying machines, een zwiermolen met raketten als transportmiddel. Dit type had ik nog nooit eerder gezien, ideaal om dus eens aan een test te onderwerpen. Fijne zwiermolen, maar mocht iets meer pit in zitten, naar mijn mening.

Het park biedt de bezoeker ook enkele shows aan, waaronder deze fonteinenshow.

Een attractie waar ik al lang naar uitkeek, was Avalanche, een bobslee achtbaan van Mack Rides AG. Uiteraard kreeg deze baan een Zwitsers thema (zoals de meeste bobslee achtbanen). De rit was vermakelijk, maar kan toch niet tippen aan Schweizer Bobbahn uit het Duitse Heide Park, wat mijn favoriete bobslee achtbaan blijft (gevolgd door La trace du Hourra uit Parc Asterix).

De kleren waren nu wel opgedroogd, tijd om ze weer nat te maken in de log flume, genaamd “(Rugrats) Lost River”.

Woodie- time, het park telt 4 houten achtbanen: Big Dipper, Blue Flyer (Junior), Grand National en Nickelodeon Streak.

Ongelofelijk hoe Blackpool erin slaagt om zoveel attracties door elkaar heen te laten lopen op zulke beperkte oppervlakte. Een minpuntje is dat het parkje een beetje een kermissfeer heeft, ik had toch gehoopt op iets meer thematisatie doorheen het park, maar dat is persoonlijk.

De Steeplechase en de wilde muis achtbaan waren helaas niet open, dan maar richting Thrill-O-Matic, een darkride rond de figuren uit de bekende animatiefilms Walace and Grommit. Een darkride sla ik nooit over tijdens een pretparkbezoek. De treintjes hebben de vorm van gigantische sloffen. Foto’s van in de attractie zelf, heb ik helaas niet gemaakt, maar sla deze attractie zeker niet over als je er bent.

Na deze rustige rit, werd het tijd om weer eens wat adrenaline te gaan opzoeken, deze vond ik in Ice Blast, een Space shot van S&S.

 

En uiteraard in de SLC achtbaan InFusion. Deze achtbaan is gebouwd bovenop een meertje en is voorzien van allerlei speciale watereffecten, die uniek zijn voor een SLC attractie.

De dag eindigen deden we vanzelfsprekend met nog enkele ritjes ‘Big One’.