Alton Towers bevestigt plannen: SW8 wordt een houten achtbaan!

Het Engelse pretpark Alton Towers heeft zopas bevestigd dat de nieuwe Secret Weapon een houten achtbaan zal worden. De bevestiging komt er nadat vorige maand het Engelse graafschap Staffordshire de aanvraag van het screening advies voor Secret Weapon 8 (SW8) publiceerde. Bij deze publicatie werd de lay-out en verschillende andere details gelekt. Nu heeft het park de geruchten bevestigd en zelf met meer informatie naar buiten gekomen.

 

Locatie:

De nieuwe achtbaan zal gebouwd worden op de voormalige locatie van The Flume (de boomstammetjes) en grenzen aan Mutiny Bay (schommelschip) en Katanga Canyon (rapid river). Secret Weapon 8 zal gebouwd worden met geluidstunnels, geluidsschermen, station, shop, games en een eetstand. Ondanks dat The Flume zal worden afgebroken, zullen de fundamenten van de waterattractie blijven en hergebruikt worden voor de houten achtbaan om zo het geluidsniveau te beperken.

 

Great Coasters International:

Het is zo goed als zeker dat de Amerikaanse achtbaanbouwer Great Coasters International zal instaan voor de bouw van de houten achtbaan. Great Coasters International (GCI) stond onder andere ook al in voor de bouw van Joris en de Draak (De Efteling), Troy (Toverland), Heidi – The Ride (Plopsaland De Panne) en Wodan (Europa-Park).

 

Gelanceerde houten achtbaan:

De achtbaan zal starten met het station, gevestigd aan de noordoostkant van Mutiny Bay. Hier zal de 10 meter hoge lift-hill starten die een hellingsgraad van 24 graden bevat. Voor de lift-hill zal een “silent magnetic” lift systeem gebruikt worden, wat ons meteen doet denken aan de achtbaan Lightning Rod in Dollywood. Dit zou willen betekenen dat Secret Weapon 8 een gelanceerde houten achtbaan wordt. Op de plannen zien we dat een groot deel van het terrein zal worden uitgegraven om op deze manier hoger te kunnen bouwen. Door het grote hoogteverschil kunnen grotere snelheden gehaald worden en kan er een langer parcours gebouw worden.

 

Station en Treinen:

Op de plannen zien we dat de track gemaakt wordt van donker gebeitst hout, dat vooral gemaakt is van Southern Pine hout (Southern Pine is een houtsoort afkomstig van enkele soorten dennen die vooral voorkomen in zuidoosten van de Verenigde Staten van Amerika). Ondanks dat het nog niet duidelijk is welke treinen er gebruikt worden, suggereren de plannen van het station dat er een dubbel laadsysteem zal zijn, vergelijkbaar met de achtbaan Th13teen. Ook lijkt het er op dat er 12 rijen zullen komen van 2 personen waardoor er een totale capaciteit van 24 personen per trein zal zijn.

 

Thematisering:

Bij de achtbaan zullen er twee extra’s toegevoegd worden die moeten bijdragen aan de thematisering van de achtbaan. Deze twee extra toevoegingen zullen gemaakt worden uit hout om de impact op de omgeving zoveel mogelijk te minimaliseren. De toevoegingen zullen maximaal 16 meter boven de grond uitsteken en moeten helpen de ritervaring compleet te maken. In het voormalig station van The Flume zal er een voorshow komen. Bezoekers die in de wachtrij staan en op weg zijn naar de ingang van het station, zullen hier passeren. Naast de eerste voorshow komt er ook nog een tweede voorshow, net vlak voor het station. De tweede voorshow zal 140 seconden duren. De oude wachtrij van The Flume zal gebruikt worden als reserve wachtrij op drukke dagen.

 

Opening:

Verwacht wordt dat de bouw van de achtbaan zal starten net na het hoogseizoen. De eerste werkzaamheden moeten beginnen in september van 2016. Tegen december 2017 zou de achtbaan klaar moeten zijn zodat deze in gebruik genomen kan worden tegen het seizoen van 2018.

 

 

Bronnen: Towes Times, Towers Street, Themepark Incorporated

Foto’s:  TowersTimes.co.uk / Staffordshire Moorlands District Council