Top 10 snelste achtbanen van de Benelux

Zou je graag snelle achtbanen uitproberen, maar stonden ze net iets te ver weg in onze vorige top 10’s? Geen probleem. In deze top 10 maken we een overzicht van de 10 snelste achtbanen van de Benelux. De Benelux bestaat uit België, Nederland en Luxemburg, zo blijft het deze keer dicht bij huis! Vorige week lieten we je kennis maken met de 10 oudste houten achtbanen in de wereld.

 

Dit is de top 10 van 2016. Voor de top 10 van dit jaar klik hier.

 

Omdat een aantal achtbanen een even snel gaan, is het een top 13 geworden.

 

#9-13: Condor, Vampire, Robin Hood, Weerwolf & Typhoon (80km/u)

Er zijn 5 achtbanen die de 9de plaats delen, daarom beginnen we met nummer 9 tot en met 13.

 

Condor – Walibi Holland:

Condor werd gebouwd in 1994 door de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma in het Nederlandse pretpark Walibi Holland. De Inverted Coaster behaald een topsnelheid van 80km/u en is 31 meter hoog. Tijdens de rit van 662 meter gaan de bezoekers 5 maal over kop.

 

Vampire – Walibi Belgium:

Vampire werd gebouwd in 1999 door de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma in het Belgische pretpark Walibi Belgium. De Inverted Coaster behaald een topsnelheid van 80km/u en is 33,3 meter hoog. Tijdens de rit van 689 meter gaan de bezoekers 5 maal over kop.

 

Robin Hood – Walibi Holland:

Rodin Hood werd gebouwd in 2000 door de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma in het Nederlandse pretpark Walibi Holland. De houten achtbaan behaald een topsnelheid van 80km/u en is 32 meter hoog. Robin Hood is 1035 meter lang en de derde langste achtbaan van Nederland.

 

Weerwolf – Walibi Belgium:

Weerwolf werd gebouwd in 2001 door de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma in het Belgische pretpark Walibi Belgium. De houten achtbaan behaald een topsnelheid van 80km/u en is 28 meter hoog. Weerwolf is 1035 meter lang en de langste achtbaan van België.

 

Typhoon –Bobbejaanland:

Typhoon werd gebouwd in 2004 door de Duitse achtbaanbouwer Gerstlauer Amusement Rides in het Belgische pretpark Bobbejaanland. De achtbaan behaald een topsnelheid van 80km/u en is 25,7 meter hoog. Tijdens de rit van 670 meter gaan de bezoekers 4 maal over kop.

 

#8: Psyké Underground – Walibi Belgium (85,3km/u)

Psyké Underground werd gebouwd in 1982 door de Duitse achtbaanbouwer Schwarzkopf in het Belgische pretpark Walibi Belgium. De gelanceerde achtbaan behaald een topsnelheid van 85,3km/u en was 6 jaar lang de snelste achtbaan van Europa. Psyké Underground bleef 27 jaar lang de snelste achtbaan van België. De achtbaan heeft een hoogte van 42 meter en was 5 jaar lang de hoogste achtbaan van Europa. Psyké Underground is nog steeds de hoogste achtbaan van België, maar op 4 juni zal hij zijn hoogte record verliezen aan Pulsar, de nieuwste achtbaan van Walibi Belgium. De record brekende achtbaan heeft een lengte van 220,1 meter en 1 looping, de track wordt zowel voorwaarts al achterwaarts afgelegd. Psyké Underground sloot eind 2008, toen de achtbaan het volgende seizoen niet meer open ging, verloren veel fans de hoop op een heropening. In 2013, 5 jaar na de sluiting van de achtbaan, werd de vliegwielaandrijving voor de lancering vervangen door een LIM (Lineaire Inductie Motor) lancering en werd de achtbaan (na nog een aantal andere vernieuwingen) heropend.

 

#7: Troy – Toverland (86,9km/u)

Troy werd in 2007 gebouwd door de Amerikaanse achtbaanbouwer Great Coasters International in het Nederlandse pretpark Toverland. De achtbaan heeft een snelheid van 86,9km/u en een hoogte van 31,9 meter. Troy is 1077,2 meter lang en heeft 6,5 miljoen euro gekost. Hiermee is Troy zowel de snelste, hoogste en langste houten achtbaan van de Benelux. Tijdens de bouw van de achtbaan verwoeste een storm een deel van de lift hill waardoor die opnieuw moest worden opgebouwd.

 

#6: Lost Gravity – Walibi Holland (87km/u)

Lost Gravity werd dit jaar (2016) gebouwd door de Duitse achtbaanbouwer Mack Rides in het Nederlandse pretpark Walibi Holland. De achtbaan heeft een topsnelheid van 87km/u en is 32 meter hoog. Lost Gravity is de 4de snelste achtbaan en samen met Robin Hood de 3de hoogste achtbaan van Nederland. Tijdens het ritje gaan de bezoekers 2 maal over kop, de buitenste zitjes van de achtbaan hebben een vloerloze bodem. Onderstaande video is een simulativiedeo gemaakt door een fan.

 

#3-5: Xpress: Platform 13, Anubis: The Ride & Baron 1898 (90km/u)

Xpress: Platform 13 – Walibi Holland:

Xpress: Platform 13 werd gebouwd in 2000 door de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma in het Nederlandse pretpark Walibi Holland. De gelanceerde achtbaan behaald een topsnelheid van 90km/u in 2,8 seconden en is 25,8 meter hoog. Xpress is 996 meter lang en bevat 3 inversies.

 

Anubis: The Ride – Plopsaland De Panne:

Anubis: The Ride werd gebouwd in 2009 door de Duitse achtbaanbouwer Gerstlauer Amusement Rides in het Belgische pretpark Plopsaland De Panne. De gelanceerde achtbaan behaald een topsnelheid van 90km/u en was 7 jaar lang de snelste achtbaan van België. Anubis is 34 meter hoog en 600 meter lang. Tijdens de rit krijgen de bezoekers 3 inversies voorgeschoteld.

 

Baron 1898 – Efteling:

Baron 1898 werd gebouwd in 2015 door de Zwitserse achtbaanbouwer Bolliger & Mabillard in het Nederlandse pretpark de Efteling. De Dive Coaster behaald tijdens de first-drop, die bijna loodrecht is, een snelheid van 90km/u. Baron 1898 is 30 meter hoog, maar omdat de first drop 7 meter ondergronds gaat is er een maximaal hoogteverschil van 37,5 meter. De achtbaan is 501 meter lang en bevat 2 inversies.

 

#2: Pulsar – Walibi Belgium (100km/u)

Pulsar zal openen op 4 juni 2016 in het Belgische pretpark Walibi Belgium. De achtbaan is gebouwd door de Duitse achtbaanbouwer Mack Rides en is de allereerste gelanceerde waterachtbaan ter wereld. Pulsar zal 3 maal gelanceerd worden tot een maximale snelheid van 100km/u en een hoogte van 45 meter. Hiermee wordt deze in 1 klap zowel de snelste als de hoogste achtbaan van België. De achtbaan zal het parcours zowel voorwaarts als achterwaarts afleggen en bevat een splash in het water.

 

#1: Goliath – Walibi Holland (106km/u)

Goliath werd gebouwd in 2002 door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides in het Nederlandse pretpark Walibi Holland. De achtbaan is al 14 jaar lang de snelste, de hoogste en de langste achtbaan van de Benelux. Goliath behaald een snelheid van 106km/u en is 46,8 meter hoog. De achtbaan van 1214 meter bevat een Stengel Dive en 3 bunny hops.

 

 

De toekomst:

Opvallend is dat 9 van de 13 besproken achtbanen, in een van de 2 Walibi parken staan, terwijl er toch meer dan 30 verschillende pretparken bestaan in de Benelux. Dit jaar zijn er wel 2 nieuwe achtbanen (Pulsar & Lost Gravity) die deze lijst binnen dringen en ook vorig jaar kende we een nieuwe achtbaan (Baron 1898). Toch staan er ook verschillende oude achtbanen in deze lijst zoals Psyké Underground die al van 1982 is. Voorlopig zijn er nog geen ander projecten bekend die deze lijst kunnen beïnvloeden, maar in de toekomst zullen er uiteraard nog snelle achtbannen gebouwd worden. De vraag is alleen wanneer en in welk park.

 

Wil je meer en andere top 10’s bekijken? Neem dan zeker hier een kijkje!

 

 

Deze lijst is opgesteld in 2016 aan de hand van de roller coaster data base (rcdb.com) die gegevens bijhoud van meer dan 7 duizend achtbanen wereldwijd.