Top 10 langste achtbanen van de Benelux

Zou je graag lange achtbanen uitproberen, maar stonden ze net iets te ver weg in onze vorige top 10’s? Geen probleem. In deze top 10 maken we een overzicht van de 10 langste achtbanen van de Benelux. De Benelux bestaat uit België, Nederland en Luxemburg, zo blijft het deze keer dicht bij huis! Vorige week lieten we je kennis maken met de 10 hoogste achtbanen in de Benelux.

 

Dit is de top 10 van 2016. Voor de top 10 van dit jaar klik hier.

 

#10: Vampire – Walibi Belgium (689m)

Vampire werd gebouwd in 1999 door de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma in het Belgische pretpark Walibi Belgium. De Inverted Coaster is 689 meter lang en een ritje duurt 1 minuut en 36 seconden. Vampire behaald een topsnelheid van 80km/u en is 33,3 meter hoog. Tijdens de rit gaan de bezoekers 5 maal over kop.

 

#9: Revolution – Mount Mara – Bobbejaanland (720m)

Mount Mara werd gebouwd in 1989 door de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma in het Belgische pretpark Bobbejaanland en noemde tot vorig jaar Revolution. De overdekte achtbaan is 750 meter lang en een ritje duurt bijna 3 minuten. Mount Mara behaald een snelheid van 50km/u en is 26,3 meter hoog. Mount Mara kreeg voor het seizoen 2016 een nieuwe naam en Virtual Reality werd toegevoegd aan de beleving. Mount Mara heeft 1 trein van 30 bakjes waar telkens 2 mensen kunnen inzitten. Deze trein is de langste achtbaantrein ter wereld!

 

#8: Python – Efteling (750m)

Python werd gebouwd in 1981 door de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma in het Nederlandse pretpark de Efteling. De achtbaan heeft een lengte van 750 meter en een ritje duurt 2 minuten en 8 seconden. Python behaald een maximale snelheid van 75km/u en is 29 meter hoog. Tijdens de rit gaan de bezoekers 4 keer over kop en wordt er een maximale G-kracht bereikt van 3,5G.

 

#7: Calamity Mine – Walibi Belgium (785m)

Calamity Mine werd gebouwd in 1992 door de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma in het Belgische pretpark Walibi Belgium. De achtbaan heeft een lengte van 785 meter en een ritje duurt 2 minuten en 20 seconden. Calamity Mine heeft een maximale snelheid van 48,4km/u en behaald een hoogte van 14 meter. De achtbaan heeft 2 lift hills waardoor er met 3 treinen gereden kan worden en een capaciteit van 1600 personen per uur bereikt kan worden.

 

#6: Joris en de Draak – Efteling (787,9m)

Joris en de Draak zijn eigenlijk twee duellerende houten achtbanen gebouwd in 2010 door de Amerikaanse achtbaanbouwer Great Coasters International in het Nederlandse pretpark de Efteling. Beiden achtbanen zijn 787,9 meter lang, een ritje duurt ruim 2 minuten. Joris en de Draak behalen een maximale snelheid van 75km/u en zijn 22,1 meter hoog. De linkse achtbaan heeft de naam Water gekregen en de rechtse achtbaan heeft de naam Vuur gekregen.

 

#5: Xpress: Platform 13 – Walibi Holland (996m)

Xpress: Platform 13 werd gebouwd in 2000 door de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma in het Nederlandse pretpark Walibi Holland. De gelanceerde achtbaan is 996 meter lang en een ritje duurt 1 minuut en 15 seconden. Xpress: Platform 13 behaald een topsnelheid van 90km/u en is 25,8 meter hoog. Tijdens de rit krijgen bezoekers een G-kracht van 5G te verduren en gaan ze door 3 inversies.

 

#3-4: Robin Hood – Walibi Holland & Weerwolf – Walibi Belgium (1035m)

Robin Hood – Walibi Holland:

Rodin Hood werd gebouwd in 2000 door de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma in het Nederlandse pretpark Walibi Holland. De houten achtbaan is 1035 meter lang en een ritje duurt 2 minuten en 25 seconden. Robin Hood behaald een topsnelheid van 80km/u en is 32 meter hoog.

 

Weerwolf – Walibi Belgium:

Weerwolf werd gebouwd in 2001 door de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma in het Belgische pretpark Walibi Belgium. De houten achtbaan is 1035 meter lang en een ritje duurt 2 minuten en 5 seconden. Weerwolf behaald een topsnelheid van 80km/u en is 28 meter hoog.

 

#2: Troy – Toverland (1077,2m)

Troy werd in 2007 gebouwd door de Amerikaanse achtbaanbouwer Great Coasters International in het Nederlandse pretpark Toverland. Troy is 1077,2 meter lang en een ritje duurt 1 minuut e 50 seconden. De achtbaan heeft een snelheid van 86,9km/u en een hoogte van 31,9 meter. Hiermee is Troy zowel de snelste, hoogste en langste houten achtbaan van de Benelux. Tijdens de bouw van de achtbaan verwoeste een storm een deel van de lift hill waardoor die opnieuw moest worden opgebouwd.

 

#1: Goliath – Walibi Holland (1214m)

Goliath werd gebouwd in 2002 door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides in het Nederlandse pretpark Walibi Holland. De achtbaan is al 14 jaar lang, de snelste, de hoogste en de langste achtbaan van de Benelux. Goliath is 1214 meter en bevat een Stengel Dive en 3 bunny hops. De achtbaan behaald een snelheid van 106km/u en is 46,8 meter hoog.

 

 

De toekomst:

Opvallend is dat 7 van de 10 besproken achtbanen gemaakt werden door Vekoma en dat er in de top 5 maar 1 Belgische achtbaan staat. We zitten ook met een oude lijst want de laatste nieuwe achtbaan in dit lijstje is al van 2010 en daarmee 6 jaar oud. Het lijkt er op dat we in de toekomst niet veel verandering in deze lijst gaan krijgen en dat Goliath nog lang op nummer 1 zal blijven staan.

 

Wil je meer en andere top 10’s bekijken? Neem dan zeker hier een kijkje!

 

 

Deze lijst is opgesteld in 2016 aan de hand van de roller coaster database (rcdb.com) die gegevens bijhoud van meer dan 7 duizend achtbanen wereldwijd.