Parcours Speleo : Een avontuur voor iedereen!

Vanaf 1 mei 2016, zal er een nieuw ondergronds parcours open zijn voor publiek, dit in volledige veiligheid en voor echte durfals. Na de eerste aanwijzingen van een ervaren gids, mogen de speleoloogleerlingen zich wagen op de paden die het eerst gebruikt werden om de Grot te ontdekken.

 

Speleologie toegankelijk voor iedereen

Het Parcours Speleo is een unieke kans voor klein en groot om op een leuke manier de vergeten paden in de Grot van Han te herontdekken.

Na een rit op een honderdjarige tram, kunnen de bezoekers via de historische uitgang van het ondergrondse netwerk het Parcours Speleo binnengaan: het Hol van Enfaule, dat verlaten is sinds 1857. Uitgerust met een overall, zullen de avonturiers hun ontdekkingstocht beginnen van de vergeten paden van de Grot : dit eenvoudige speleo-parcours van 600 meter is een unieke kans om zich in de schoenen te plaatsen van een echte ontdekkingsreiziger!

 

De ontdekking van het Parcours

Het Parcours Speleo, nu open voor publiek, bedekt een impressionant deel van het ondergrondse netwerk ontdekt door moedige onderzoekers in 1817. Met zin voor avontuur, zijn zij de eerste die de grot durfde te doorkruisen over zijn volledige lengte, tussen het Hol van Han en het Hol van Enfaule, waar de eerste bezoekers het hart van de Grot verlieten.

In 1822, beginnen twee wetenschappers aan een ongekend meesterwerk: het voor de eerste keer in kaart brengen van het ondergrondse netwerk van de Grotten van Han. Na acht dagen van zeer riskante en uitzonderlijke expedities ontdekken ze, vol bewondering, een serie aan nog niet ontdekte zalen en galerijen. Het Parcours Speleo maakt het voor de speleologenleerlingen mogelijkheid om zich te wagen in de Witte Zaal, de Grote Straat en de zaal van Antiparos.

In de loop der jaren zijn er talrijke verkenningstochten gerealiseerd om het traject aan te passen en het mogelijk te maken om aan de bezoekers de rijkdom van de onovertroffen, ondergrondse zalen en galerijen te bewonderen. De toegang aan het Hol van Enfaule is al verlaten sinds mei 1857. Vandaag biedt het Parcours Speleo opnieuw de gelegenheid om deze oude weg te herontdekken aan de hand van een onvergetelijke, ondergrondse expeditie.

 

Praktische info

  • Prijs: 20€/volwassene en 13€/kind. Reservatie wordt aangeraden.
  • Uitrusting: een helm, een overall, een hoofdlamp en rubberen laarzen.
  • Openingstijden: tijdens de weekends, feestdagen en schoolvakanties vanaf de eerste mei.
  • leeftijd. : vanaf 6 jaar. kinderen onder 12 jaar, dienen begeleid te worden door een volwassene.
  • Duur: 1 uur 30.
  • Ervaring in de speleologie is niet vereist.
  • Afhankelijk van het weer kan de activiteit worden geannuleerd omdat bepaalde doorgangen onder water kunnen lopen.
  • Deze activiteit wordt sterk afgeraden voor zwaarlijvige personen, personen met hartaandoeningen en claustrofobische personen.