Pairi Daiza in 2016

Terre du Froid – Eerste stap naar een nieuwe wereld.

 De Terre du Froid wordt de achtste Wereld van Pairi Daiza. Dit nieuwe themagebied zal zich over 18 hectare uitstrekken en wordt het meest ambitieuze project in de geschiedenis van de Tuin. De uitwerking van de volledige Terre du Froid zal een paar jaar in beslag nemen. Het gebied zal de fauna, flora en architectuur van de grote Noord-Amerikaanse vlakten bevatten, evenals kenmerkende elementen uit Siberië, Lapland, Canada en Antarctica.

 

Izba

image001

In 2016 kunnen bezoekers de eerste grote architecturale realisatie van de Terre du Froid bezoeken: de Izba.

Een « Izba » is een oud Russisch familiaal boerenhuis, zoals men deze nog kan vinden op het Siberische platteland en wordt gekenmerkt door het vakkundig gesneden hout waarmee deze gebouwd worden. Hoewel dit spectaculair gebouw genoemd werd naar dit typische Russische boerenhuis, lieten de teams van Pairi Daiza zich evenwel inspireren door folkloristische sprookjes en de typische Slavische bouwstijl met hun kenmerkende koepels en gewelven.

De Izba van Pairi Daiza werd volledig gebouwd uit hout, dat vakkundig werd gesneden, uitgehouwen en geplaatst door Slavische ambachtsmannen. De uitwerking van de Izba nam twee jaar in beslag en betekende een investering van om en bij de 5 miljoen euro.

In de loop van het seizoen zullen bezoekers in dit gebouw van meer dan 1.500m² ook de typische Slavische keuken kunnen proeven, onder één van de gigantische luchters (tot 5m diameter) in de binnenzaal of op het terras met uitzicht op het meer en de oude abdijtoren van Pairi Daiza.

 

Beech 18, het watervliegtuig

 Door de opening van de Terre du Froid wordt de Beech 18, het watervliegtuig van de Pairi Daiza Foundation, nu ook zichtbaar voor het publiek. De Beech 18 vloog vorig seizoen een laatste trans- Atlantische vlucht (meer dan 9.500km) om vanuit Vancouver te landen op het meer van l’Eau d’Heure.  De

Beech 18 werd vervolgens overgebracht naar de oevers van het meer van Pairi Daiza. Dit watervliegtuig is dus helemaal klaar om bestudeerd te worden door de curieuzeneuzen en vliegtuigliefhebbers .

image009

 

L’Atelier du train

 Vorig seizoen konden de bezoekers kennismaken met de “Pairi Daiza Steam Railway”.  Met twee authentieke stoomtreinen, de Brigdalok en de Las, daterend uit respectievelijk 1917 en 1954, reisden, in 2015,   meer dan 200.000 bezoekers door de werelden van Pairi Daiza. Vanaf 26 maart opent de Steam Railway het « Atelier du train ». Dit atelier, een perfecte replica van de treinateliers van de jaren ’20, huisvest een reeds indrukwekkende collectie aan stoom- en diesellocomotieven, personen- en goederenwagons. In dit atelier werden ook de treinen gerestaureerd en weer operationeel gemaakt door het gepassioneerde team van treinliefhebbers van het park. Bezoekers kunnen er niet enkel de verschillende werkateliers en tentoongestelde locomotieven bezichtigen, maar ook de werking van de treinen van dichtbij bestuderen. Er vinden namelijk demonstraties plaats aan het atelier.

image011

 

La Cave aux Trésors: de schatkamer van Pairi Daiza

 In de Crypte, aan de voet van de abdijtoren en onder het wakende oog van de molratten en de vleermuizen, opent Pairi Daiza dit seizoen haar schatkamer voor het publiek. Een ware collectie aan merkwaardige en historische beelden, snuisterijen en kleine en grote souvenirs van de vele reizen van Eric Domb en Steffen Patzwhal. Ooit krijgen al deze voorwerpen een vaste plek in het Park.

 

 

De nieuwkomers aan het begin van het seizoen

 Het gouden takin vrouwtje, Wei genaamd, is het mannetje Tchank-Ku komen vervoegen vanuit de Tsjechische Republiek. De gouden takin is een zeldzaam dier en één van de emblemen van China. Dit nieuwe vriendenkoppeltje is terug te vinden nabij de grot van de reuzenpanda’s. Het Park verwelkomde deze winter ook een nieuwe groep Doodshoofdaapjes.

Een tiental nieuwe molratten kwamen vanuit Berlijn de bestaande kolonie vervoegen in de warme, doch donkere ruimtes van de Crypte.

Een groot renkoekoeksvrouwtje vergezeld vanaf dit seizoen het mannetje in de serre “Tropicalia”.

Net aangekomen wasberen ontdekken hun nieuw territorium aan de voet van de uitkijkpost bij de bizons.

 

Worden verwacht in de loop van het seizoen…

 Het seizoen begint nog maar pas en beloofd nog heel wat verrassingen met zich mee te brengen voor de bezoekers. Koala’s, orang-oetangs en gorilla’s worden verwacht in Pairi Daiza in de loop van de komende weken. De komst van deze prachtige dieren zal het onderwerp zijn van punctuele communicatie.