De geschiedenis van: Avonturenpark Hellendoorn

De geschiedenis van Avonturenpark Hellendoorn dateert ondertussen van 1936. In 2016 viert het park dan ook haar 80ste verjaardag. Het begon allemaal met een theehuis, genaamd Ons Ideaal. Het theehuis bevatte een groot buitenterras en een kleine speeltuin zodat het ook een geliefde locatie voor kinderen zou worden.

 

Jan Van den Berg, een Nederlandse ondernemer had echter grotere plannen voor ogen. In 1938 veranderde hij de naam dan ook in Ontspanningsoord De Elf Provinciën. De jaren daaropvolgend groeide het theehuis uit tot een restaurant en werd ook de speeltuin aanzienlijk uitgebreid.

In de jaren 1950 werd er flink geïnvesteerd. Een eerste uitbreiding was een doolhof, waar men drie jaar aan gewerkt had. In 1956 begon men met de bouw van de sprookjestuin. Hier werden meermaals sprookjes aan toegevoegd, waaronder Roodkapje, Sneeuwwitje en Hans en Grietje.

In 1974 kwam er een eerste show naar het park. Deze show werd opgevoerd door Zeeleeuwen. In 1977 openden de eerste echte attracties. De Oldtimers,  de Monorail,  Junglemonster en Casa Magnetica. In 1978 traden ook de zonen van Jan Van den Berg toe tot de directie.

De naam van het park wijzigde naar Avonturenpark Hellendoorn en de focus van het park zou meer op mechanische attracties komen te liggen.

In 1978 kreeg het park haar eerste achtbaan. Avonturenslang werd gebouwd door Zierer en bleef in het park tot 2004, nadien verhuisde hij naar Dippiedoe, waar ze nog tot 2013 zou draaien.

 

 

De jaren 1980: er werden miljoenen geïnvesteerd in nieuwe attracties.

 

1981: Gold Wash: Bij de Gold Wash kunnen goudzoekers hun geluk beproeven. In 2002 verliet deze het park.

1982: Canadian River: De allereerste log flume van Nederland. Deze boomstamattractie werd gebouwd door Mack Rides. Je kan deze in het park nog steeds beleven onder de naam Wild Waterval.

1983: Highdive Show, Dombomolen, Superglijbaan. Met de high Dive show kwam er een eerste duikshow in het park.  De Dombomolen en superglijbaan werden gebouwd in het park.

1985: introductie Kapitein Geelsnavel.: Met Kapitein Geelsnavel kreeg het park een nieuwe mascotte.

 

1986: Black Hole: Black Hole werd gebouw door Schwarzkopf en bleef in het park tot 1990. Deze achtbaan stond op de locatie waar we nu Rioolrat terugvinden.

1987: Notenkraker: De Notenkraker was een Polyp, gebouwd door Schwarzkopf. Deze tijdelijke attractie bleef in het park tot 1998.

 

 

 

1988: Jungle Rock, Zwanenmolen: Jungle Rock was een round-up attractie gebouwd door Huss Rides. Deze attractie verliet het park in 2006. De Zwanenmolen is een gezellig kindermolen, waarbij je op de rug van een zwaan over het water vaart.

 

1989: De Hellendoorn Magical Monkey Show: De Magical Monkey Show was een show met mechanische poppen. De show werd destijds geopend door André Van Duin.  In 2003 werd afscheid genomen van deze show.

 

De jaren 1990: ook doorheen de jaren 1990 bleven de investeringen elkaar opvolgen.

 

1990: Tornado: Tornado werd gebouwd door Vekoma en bevat 2 inversies. Deze achtbaan is 460 meter lang en 25 meter hoog wat goed is voor een topsnelheid van 73 km/u. Tijdens de rit beleef je twee inversies, een looping en een kurkentrekker.

1991: Rioolrat 1: Deze eerste versie van de Rioolrat werd gebouwd door Zierer. Deze achtbaan was afkomstig van Adventureland in Amerika, waar ze door het leven ging als Der Flitzer. In 1995 verhuisde de achtbaan van Hellendoorn naar Spielerei Rheda-Wiedenbrück , waar ze als Mäuseachterbahn door het leven ging tot 1999. Nadien werd de achtbaan gekocht door Freitzeitpark Plohn, waar deze tot op heden door het leven gaat als Silver Mine.

1992: Avonturenrad: Dit jaar opende het Avonturenrad, een klein reuzenrad voor de kinderen.  Dit jaar opende ook een gloednieuwe ingang.

1993: Draaimolen, Convoy : Dit jaar opende een kleine carrousel, speciaal voor de kleinsten.  En ook de Convoy trucks deden hun intrede. Beide attracties werden gebouwd door Zamperla.

1994: Dino Sky Pedalo, Moby Dick: Dino Sky Pedalo is een trapmonorail met vrolijke dino’s. Moby Dick is een draaimolen gebouwd door Vekoma. Bij deze rupsmolen nam je plaats in de bek van een walvis. Deze attractie verliet in 2013 het park.

1995: Galjoen: Het Galjoen is een schommelboot gebouwd door Zamperla.

1996: Rioolrat 1 wordt vervangen door de Rioolrat 2. Rioolrat 2 werd gebouwd door Vekoma. Deze achtbaan werd gebouwd in een gebouw waarbij je de riolen betreed, die vergeven zijn van de ratten. De achtbaan is 306 meter lang en behaald een snelheid van 45 km/u.

Verder openden ook De Postkoets, een rondritje voor kinderen op een postkoets en de Vliegende Hollander, een Red Baron attractie.

 

1997: Sungai Kalimantan: Deze wildwaterbaan werd gebouwd door het toenmalige Bear Rides, tegenwoordig Swiss Rides geheten. Sungai Kalimantan is met 480 meter de langste Rapid River van Nederland.

1998: Montezuma’s Revenge: Een topspin, gebouwd door Huss Rides.

1999: Chateau Cristal, tegenwoordig bekend als Discovery Club: Bij deze attractie betreed je een kasteel waar in een darkride gelegen is, gebouwd door Mack Rides. Je schiet op meerdere doelen tijdens je ritje.

 

In 1998 wordt het park door de familie Van den Berg verkocht aan Leisureplan. Na financiële problemen en heel wat rechtszaken wordt het bedrijf in 2001 opnieuw verkocht. Ditmaal kwam het in handen van het Franse Gréven & Cie, dat later zelf werd overgenomen door Compagnie des Alpes.

 

De jaren 2000: investeringen op gebied van attracties waren minimaal, wel werd ingezet op show en entertainment.

 

2000: Heksendoorn. Heksendoorn is een jaarlijks terugkerend evenement dat gehouden wordt tijdens de Halloweenperiode.

2002: Sky Pirates: Op een schip van ruim 40 meter lang speelde de show zich in 2002 en 2003 af. Vanuit de enorme scheepsmasten lieten piraten zich naar beneden storten om uiteindelijk in het zwembad te plonsen. Naast spannende zwaardgevechten en watereffecten was er ook veel humor in de show. Naast Sky Pirates waren er ook er shows met show Bassie & Adriaan en Ernst & Bobbie.

2003: De 3 Geheime Torens, Het Gouden Theater Paleis, Bron van de Eeuwige Jeugd werden gebouwd.

Ook deed dit jaar deed Baba Boemba, de nieuwe parkmascotte, zijn intrede in het park. Later kreeg hij ook een vriendinnetje met Bella Boemba.

2004: Vlucht 7: Op zoek naar het Grote Geluk: Een gloednieuwe zomershow.  Dit jaar kwam ook Kareltje voor het eerst naar het park, met een show.

2005: Bouw van De Donderstenen, het Web, Magiestralen.  Het Web is een speeltuin gelegen voor de Discovery Club, De Magiestralen een waterspeelplein.

De Donderstenen is een nieuwe achtbaan. Deze werd gebouwd door Zierer en verving de Avonturenslang. Deze achtbaan heeft een hoogte van 9 meter en een lengte van 220 meter. Er wordt een snelheid behaald van 39 km/u, op een parcours dat tweemaal afgelegd wordt.

2006: Piraat Enterhaak, Ballon Kanon: Dit jaar opende een gloednieuwe zweefmolen, gebouwd door Zierer en een interactief ballonnengevecht.

2007: Sky Pirates: Na een onderbreking kwam de show Sky Pirates terug naar het park.

2009:  Spellendoorn (jaarlijks terugkerend evenement), Huyze Griezelsteyn (spookhuis Heksendoorn).

Spellendoorn: Bij de ingang van het park ontvang je een spelformulier en kun je gratis meespelen met de spellen in en rond de attracties. Onder de goede inzendingen wordt wekelijks een prijzenpakket verloot.

 

2010: Excalibur (stuntshow)

Excalibur: In deze avontuurlijke voorstelling ontdekten twee kinderen de ruïne van een oud kasteel, waar de legende van het zwaard Excalibur weer tot leven komt. Excalibur was een unieke stuntshow boordevol special effects, geschikt voor het hele gezin.

 

 

2011: Baba’s Bungee: Een bungee attractie wordt geopend dit jaar. Ook wordt dit jaar de 75ste verjaardag van het park gevierd.

 

75ste verjaardag: Bezoekers uit ieder geboortejaar tussen 1936 en 2011 openen op 22 april op unieke wijze het park. Bij de opening worden maar liefst 750 ballonnen opgelaten, met daaraan een gratis toegangskaartje voor het park. Het belooft een kleurrijk en bijzonder beeld te worden!

Avonturenpark Hellendoorn viert haar jubileum graag met de bezoekers. Zo worden dit seizoen de 75e, 750e , 7.500e ,75.000e en 750.000e bezoeker bijzonder in het zonnetje gezet.

 

Op 1 februari 2011 werd het park doorverkocht aan Laurent Bruloy en H.I.G. Capital. Deze groep, staat beter bekend onder de exploitatienaam Looping Group.

 

2012: Montezuma’s Revenge: Deze Enterprice is afkomstig van het gesloten Schotse park Loudoun Castle Theme Park. De attractie werd gebouwd door Huss Rides.

2013:  Opening Slidepark Aquaventura: Slidepark Aquaventura is een outdoor glijbanenpark in Avonturenpark Hellendoorn, dat geopend werd in juni 2013. De totale oppervlakte van het park is 5000m². Het heeft elf waterglijbanen van verschillende lengtes. De glijbanen hebben elk een uitglijdbak, er is geen zwembad aanwezig. Het is het eerste outdoor glijbanenpark in een pretpark in Nederland. Het kan alleen bezocht worden in combinatie met een bezoek aan Avonturenpark Hellendoorn.

 

 

2014: Clown City Stuntshow: Bij de Clown City Stuntshow in Avonturenpark Hellendoorn laten Nederlanders en Brazilianen adembenemende sprongen op de trampoline en de duikplank zien. De stuntende clowns duiken van wel 18 meter hoogte in een piepklein badje.

2015: Terugkeer van de Zeeleeuwenshow: Na dertien jaar afwezigheid keren de zeeleeuwen terug naar het familiepark en wordt het een gezellige boel met deze dolkomische dieren. Samen met een professioneel team verzorgers nemen de dieren het publiek mee in een spannend, grappig en leerzaam verhaal dat je in het hart raakt!

Na een nieuwe wet, die circus shows met dieren verbiedt in Nederland zal de Zeeleeuwenshow niet terug keren naar het park.

 

2016: 80ste verjaardag van het park.

Dit jaar bestaat Avonturenpark Hellendoorn 80 jaar en dat mag gevierd worden! Alle 80-jarige inwoners van de gemeente Hellendoorn, personeelsleden en abonneehouders zijn uitgenodigd om als eerste te vieren dat het park voor het 80ste seizoen haar deuren opent. De commissaris van de Koning van Overijssel, mevrouw Bijleveld-Schouten, opent samen met burgemeester Raven en mevrouw Van den Bosch, directeur van Avonturenpark Hellendoorn het park op feestelijke wijze. Parkmascotte Baba Boemba, zijn vrouw Bella en Nickelodeon’s SpongeBob verwelkomen alle gasten die via de rode loper het park betreden. Een dag later, 27 maart, opent het park haar deuren voor het grote publiek.

 

 

 

Bronnen: Avonturenpark Hellendoorn, Wikipedia, RCDB

Foto’s Avonturenpark Hellendoorn, Themeparkfreaks