Vergane Glorie: Mirapolis

Mirapolis was een pretpark gelegen in Courdimanche, op zo’n 40km van Parijs. Het park was geopend van 1987 tot 1991. Niet zo heel lang dus. Het was samen met Parc Asterix, Walygator Parc (toen Big Bang Schtroumpf) en Zygofolis een van de grootste nieuwigheden. Alleen de eerste 2 zijn nog open.

 

Mirapolis had het symbool moeten zijn van een nieuw tijdperk van entertainment. Het park was 1 van de eerste nieuwe parken die geopend werd in de jaren 80. Helaas zorgde een wanbeleid voor een kort bestaan.

Het thema van het park draaide rond romans en fabels van Frankrijk. De naam is een combinatie van 2 woorden: Mira betekent spiegel en Polis betekent de grootsheid van een oud koningrijk. Het pronkstuk van het park was het standbeeld van Gargantua. Het was een 35m hoog standbeeld, meteen het hoogste van Europa en het 2de hoogste ter wereld na het vrijheidsstandbeeld.

 

Het park was onderverdeeld in 8 zones.

De ingangzone: Hier vond je de Mirapolis Express : een parktreintje, Tourbillon : een draaimolen.

La Ville D’ys  met Vill D’ys : een rondrit van Mack en Tertre des Chevaliers: een show rond ridders.

Le Domaine des enfants met: L’Arbre Lumière: Show met animatronic, Caravelles : Een music express en Palais de Dame Tartine: een attractie die draaide rond kinderliedjes.

La Descente des rapides met : Descente des Rapides: een boomstam attractie van Mack, Rivière des castors: een boottocht op het meer ook gebouwd door Mack, Bateau pirate: Piratenboot en Quik cup: draaiende koffietassen.

Le Château des sortilèges met : Dragon des Sortilèges: een aangedreven achtbaan van Mack Rides, Labyrinthe: een labyrint en Tour de Léonard de Vinci: een walktrough doorheen de wereld van Léonard de Vinci.

Le Géant Gargantua met : Gargantua : Een 35m hoog standbeeld met daarin een hangende rondrit. Deze attractie werd gebouwd door Reverchon.

Les Impressionnistes met: Guinguette des Impressionnistes: Een boottocht van Mack, Tacots chapeaux: Oldtimer ritje en Manège de chevaux de bois: een oude carrousel.

Le Palais des merveilles met 2 theaterzalen

 

Een jaar na de opening werd er terug serieus geïnvesteerd in het park. Het eerste jaar was immers niet zo een groot succes.

In 1988 kwamen er een Cinemazaal bij, 3 draaimolens zijnde Mini Dragons; Gravitron en Les Montgolfières en de Miralooping, een Vekoma looping achtbaan. De baan heeft 4 loopings en stond daarmee lange tijd op de 2e plaats in de categorie achtbaan met meeste loopings in Frankrijk.

Daarna werd het stil rond het park. Nieuwe attracties blijven uit en zo’n 3 jaar later, eind 1991, sloot het park voorgoed zijn deuren.

Hieronder kan u een filmpje zien van het park ten tijde van de opening.

 

Gelukkig kregen er enkele attracties een 2de leven. Helaas was dat 2de leven geen erg lang leven.

Volgende attracties verhuisden immers naar Spree-park in Berlijn. Een park dat ondertussen ook gesloten is.

  • Mirapolis Express staat nog steeds in Spree-park als Santa Fe Express
  • De looping Miralooping verhuisde na de sluiting naar Europark in Frankrijk. Daarom staat hij nu dus op de 4de plaats in de categorie achtbaan met meeste loopings in Frankrijk. Na Goudourix, Monster en Oz’iris
  • Descente des Rapides staat nog steeds in Spree-park als Grand Canyon
  • Bateau pirate verhuisde na de sluiting van Spree-park naar de kermis.
  • Quik cup staat nog steeds in Spree-park als Rotary Cup.
  • Dragon des Sortilèges staat nog steeds in Spree-park als de welgekende verlaten achtbaan Spreeblitz.
  • Gargantua, het ritsysteem werd opgebouwd maar het realiseren van een spookhuis eromheen werd nooit uitgevoerd.
  • Guinguette des Impressionnistes staat nog steeds in Spree-park als Canale Grande

 

Niet alle attracties gingen naar Spree-park. Mini Dragons, een vliegtuigmolen stond tot 2009 in Parc Saint Paul. Ook enkele trapbootjes en een deel van het thema van Gargantua gingen naar dit park.

Het ritsysteem van Ville d’Ys ging terug naar Mack. Het is daar nu nog steeds in gebruik in de attractie Universum der Energie.

Het gebied waar het park zich bevond is tot op heden niet opnieuw gebruikt. De meeste gebouwen zijn hellaas wel afgebroken. Toch tonen we u graag nog enkele foto’s van het verlaten park nu.

 

P3040018
P3040020
P3040021P3040025

 

Artikel: Maarten Busschots

Bron: Wikipedia

Foto’s: Flickr