Top 10 snelste houten achtbanen van de wereld

Het is maandag en een schrikkeldag. De lente is in zicht en de meeste pretparken gaan bijna open of zijn net geopend. Eigenlijk kijk je nu al stiekem uit naar het weekend en de komende pretparkuitstapjes. Om je af te leiden van deze maandag en je vakantiedromen aan te wakkeren, maakten we een lijstje van de 10 snelste houten achtbanen in de wereld. Vorige week lieten we je kennis maken met de 10 oudste achtbanen van Europa.

 

#10: Mean Streak – Cedar Point (104,6km/u)

Mean Streak werd gebouwd in 1991 door de Amerikaanse achtbaanbouwer Dinn Corporation in het Amerikaanse pretpark Cedar Point. De achtbaan heeft een snelheid van 104,6km/u en was bij opening de 2de snelste houten achtbaan van de wereld. Mean Streak is 49,1 meter hoog en was bij opening de hoogste houten achtbaan ter wereld. De achtbaan is 1654,1 meter lang wat het de 4de langste houten achtbaan van de wereld maakt. De record brekende achtbaan koste 7,5 miljoen dollar.

 

#9: American Eagle – Six Flags Great America (106,2km/u)

American Eagle werd gebouwd in 1981 door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides in het Amerikaanse pretpark Six Flags Great America en is een duellerende houten achtbaan. Beide achtbanen hebben een snelheid van 106,2km/u en waren 19 jaar lang de snelste houten achtbanen van de wereld. De American Eagles hebben een hoogte van 38,7 meter en een lengte van 1417,3 meter. De linker kant heeft een rode kleur en de rechter kant heeft een blauwe kleur.

 

#8: Boss – Six Flags St. Louis (106,7km/u)

Boss werd gebouwd in 2000 door de Amerikaanse achtbaanbouwer Custom Coasters International in het Amerikaanse pretpark Six Flags St. Louis. De achtbaan haalt een snelheid van 106,7km/u en was net iets minder dan een maand de snelste houten achtbaan ter wereld. De Boss is 37,2 meter hoog en heeft een lengte van 1539,5 meter.

 

#7: Voyage – Holiday World (108,5km/u)

Voyage werd gebouwd in 2006 door de Amerikaanse achtbaanbouwer The Gravity Group in het Amerikaanse pretpark Holiday World. De achtbaan behaald een topsnelheid van 108,5km/u en was bij opening de 3de snelste houten achtbaan ter wereld. De Voyage is 49,7 meter hoog en de 5de hoogste houten achtbaan van de wereld (in de loop van 2016, wordt door de nieuwe achtbaan Wildfire, dit de 6de hoogste houten achtbaan van de wereld). De achtbaan is 1963,5 meter lang en is daarmee de 2de langste houten achtbaan ter wereld.

 

#6: Outlaw Run – Silver Dollar City (109,4km/u)

Outlaw Run werd gebouwd in 2013 door de Amerikaanse achtbaanbouwer Roucky Mountain Construction in het Amerikaanse pretpark Silver Dollar City. De achtbaan behaald een snelheid van 109,4km/u en was bij opening de 3de snelste houten achtbaan ter wereld. Outlaw Run is 32,6 meter hoog, maar heeft een daling van 49,4 meter door het grote hoogte verschil op het terrein. De achtbaan is 895,2 meter lang en de steilste drop is 81 graden. Outlaw Run is de eerste houten achtbaan gebouwd door RMC en koste 10 miljoen dollar. Het unieke van deze achtbaan is dat hij 3 maal over kop gaat. Bij opening was het de enige houten achtbaan ter wereld die inversies had na het verwijderen van de looping op Son of Beast (Kings Island) in 2006. Er is geen enkele houten achtbaan die meer inversies heeft dan Outlaw Run.

 

#5: Colossos – Heide Park Resort (110km/u)

Colossos is een gigantische houten achtbaan gebouwd door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides. De achtbaan werd geopend in 2001 in het Duitse pretpark Heide Park Resort. De achtbaan behaald een snelheid van 110km/u en is daarmee (op het moment van schrijven) de snelste houten achtbaan van Europa. Colossus heeft al 15 jaar lang, sinds de opening van de achtbaan, het record in handen. Dit record zal midden 2016 verbroken worden door de achtbaan Wildfire in Kolmården. Buiten de enorm hoge snelheid is Colossus ook de hoogste houten achtbaan van de wereld met een hoogte van 60 meter. De 1344 meter lange achtbaantrack is volledig prefab gemaakt. Colossus heeft een drop van 61 graden en had destijds bij opening de steilste drop van alle houten achtbanen.

 

#4: El Toro – Six Flags Great Adventure (112,7km/u)

El Toro werd gebouwd in 2006 door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides in het Amerikaanse pretpark Six Flags Great Adventure. El Toro behaald een topsnelheid van 112,7km/u en was daarmee tussen 2009 (na de sluiting van Son of Beast) tot 2014 de snelste houten achtbaan ter wereld. De achtbaan is 55,2 meter hoog waardoor die na de opening van Wildfire de 4de hoogste houten achtbaan van de wereld wordt. El Toro is 1341,1 meter lang en de steilste drop is 76 graden.

 

#3: Wildfire – Kolmården (113km/u)

Wildfire is de allereerste achtbaan van de Amerikaanse achtbaanbouwer Rocky Mountain Construction die zal gebouwd worden in Europa. Op moment van schrijven was de achtbaan nog in opbouw, maar deze zal openen midden 2016. Wildfire komt te liggen in Kolmården die het Zweedse pretpark meteen op de wereldkaart zet. De houten achtbaan zal met een snelheid van 113km/u de 3de snelste houten achtbaan van de wereld en de snelste houten achtbaan van Europa worden. Wat de achtbaan zo bijzonder maakt is dat deze 3 inversies zal krijgen, dit is evenveel als het huidige wereld record bij houten achtbanen en het zal de eerste houten achtbaan van Europa zijn die inversies telt. Wildfire wordt 57 meter hoog waardoor het de tweede hoogste houten achtbaan van de wereld wordt en zal een behoorlijke lengte krijgen van 1300 meter. De achtbaan die volledig door de rotsen en bossen wordt gemaakt, heeft 110 miljoen Zweedse kronen gekost, wat omgerekend ongeveer 11 miljoen euro is.

 

#2: Goliath – Six Flags Great America (115,9km/u)

Goliath werd gebouwd in 2014 door de Amerikaanse achtbaanbouwer Rocky Mountain Construction in het Amerikaanse pretpark Six Flags Great America. De achtbaan behaald een snelheid van 115,9km/u en is op moment van schrijven de snelste houten achtbaan van de wereld. Dit record zal hij verliezen in maart aan Lightning Rod (Dollywood). Goliath is 50,3 meter hoog en 944,9 meter lang. De achtbaan heeft 2 inversies en komt daarmee in de top 3 te staan van meeste inversies op een houten achtbaan. Goliath heeft met een first-drop van 85 graden, de steilste first-drop van alle houtenachtbanen in de wereld.

 

#1: Lightning Rod – Dollywood (117,5km/u)

Lightning Rod zal openen op 19 maart 2016 in het Amerikaanse pretpark Dollywood en wordt gebouwd door de Amerikaanse achtbaanbouwer Rocky Mountain Construction. Lightning Rod is de allereerste (en voorlopig enige) gelanceerde houten achtbaan ter wereld en zal een topsnelheid krijgen van 117,5km/u, hiermee wordt het in een klap de snelste houten achtbaan wereldwijd. De achtbaan heeft een drop van 50,3 meter en de steilste drop wordt 73 graden. De 1158,2 meter lange achtbaan heeft 22 miljoen dollar gekost.

 

 

Het verleden:

In 1970 werd de legendarische houten achtbaan The Beast geopend in het Amerikaanse pretpark Kings Island, deze werd gebouwd door Charlie Dinn. Bij opening was de achtbaan zowel de langste en de snelste houten achtbaan ter wereld, ook had het de grootste drop van alle houten achtbanen. De achtbaan is al 37 jaar lang, met een lengte van 2243 meter, de langste houten achtbaan ter wereld. Een ritje op The Beast duurt maar liefst 4 minuten en 10 seconden. The Beast behaald een snelheid van 104,2 km/u en heeft een hoogte van 33,5 meter met een daling van 43 meter die behaald wordt door tunnels onder de grond. De achtbaan heeft 2 lifthills, 3 tunnels en koste 4 miljoen dollar.

De Beast was zo populair en legendarisch dat het in 2000 een opvolger kreeg, Son Of Beast. Nooit in de wereld is er een hogere of snellere houten achtbaan gemaakt. Het was de eerste houten achtbaan met een inversie en nog steeds de enige houten achtbaan met een looping. Son Of Beast behaalde een snelheid van 126,2 km/u en was 66,4 meter hoog met een daling van 65,2 meter. Son Of Beast was de 2de langste houten achtbaan ooit gebouwd en was 2143,4 meter lang, een ritje op de achtbaan duurde 2 minuten en 20 seconden. In 2006 gebeurde er een ongeluk op de baan, alhoewel de looping hier niets mee te maken had, werd die toch uit de baan verwijderd zodat er met lichtere treinen gereden kon worden. Problemen bleven echter aanhouden en de achtbaan sloot definitief in 2009. Eind 2012 werd de achtbaan afgebroken en uit het park verwijderd. Na de sluiting van Son of Beast werd El Toro plots de snelste houten achtbaan ter wereld en Colossus kreeg het hoogte record terug in handen. Tot op heden is er geen enkele houten achtbaan die de waanzinnige snelheid en hoogte van Son of Beast heeft kunnen evenaren of verbeteren.

 

 

De toekomst:

Sinds de komst van Rocky Mountain Construction in 2013 is de heerschappij van Intamin Amusement Rides voorbij. Rocky Mountain Construction heeft de volledige top 3 van snelste houten achtbanen ingepalmd en de 4 juweeltjes die ze gebouwd hebben staan allemaal in deze top 10. Dit jaar in 2016 zullen er 2 nieuwe snelle houten achtbanen door hun geopend worden die de 1ste en 3de plaatst in deze top 10 te pakken hebben. Hoogst waarschijnlijk zal Rocky Mountain Construction de komende jaren nog meer snelle achtbanen bouwen die in deze top 10 zullen komen staan. Het is alvast uitkijken naar Wildfire en Lightning Rod en we zijn zeer benieuwd hoelang het absolute snelheidsrecord van de Son Of Beast nog zal kunnen standhouden tegen de nieuwe technologieën van RMC.

 

Wil je meer en andere top 10’s bekijken? Neem dan zeker hier een kijkje!

 

 

Deze lijst is opgesteld in 2016 aan de hand van de roller coaster data base (rcdb.com) die gegevens bijhoud van meer dan 7 duizend achtbanen wereldwijd.