Top 10 meeste inversies van Europa

Het is maandag en bijgevolg de eerste dag van een lange werkweek. De winter is aangebroken en de meeste pretparken zijn gesloten. Eigenlijk kijk je nu al stiekem uit naar het weekend en de komende vakantie. Om je af te leiden van deze maandag en je vakantie dromen aan te wakkeren, maakten we een lijstje van de 10 achtbanen met de meeste inversies in Europa. Vorige week lieten we je kennis maken met de 10 langste achtbanen van Europa.

 

Dit is de top 10 van 2016. Voor de top 10 van dit jaar klik hier.

 

Een inversie is een element waardoor je overkop gaat (zoals een looping of een kurkentrekker). Onderaan het artikel vindt je een lijst met uitleg over de verschillende soorten inversies die in dit artikel te vinden zijn.

Aangezien een aantal achtbanen gedeelde plaatsen hebben is deze top 10 een beetje meer uitgebreid dan we normaal bespreken en is het een top 25 geworden.

 

#10-25: De 5-Loopers (5 inversies)

Er staan 16 achtbanen op plaats 10, daarom starten we met plaatsen 10 tot 25.

 

Suspended Looping Coaster (SLC) van Vekoma:

De voornaamste reden dat deze top 10 een top 25 is geworden komt door het enorme succes van de Vekoma Suspended Looping Coaster, een achtbaan waarin je onder de track hangt met je benen los en die inversies heeft. Er werden maar liefst 11 exemplaren gebouwd in Europa waarvan er 1 met 4 inversies en 10 met 5 inversies. Het begon allemaal in 1994 met de eerste SLC ter wereld in Walibi Holland. El Condor was een prototype en was de eerste Inverted Coaster van Europa met 5 inversies. Daarna opende nog 6 andere standaard SLC’s in Europa namelijk: Vampire in Walibi Belgium (België, 1999), Limit in Heide Park Resort (Duitsland, 1999), MP-Express in Movie Park Germany (Duitsland, 2001), Titánide in Terra Mitica (Spanje, 2003), Infusion in Blackpool Pleasure Beach (Verenigd Koninkrijk, 2007) en de nieuwste SLC Roller Coaster Mayan in Energylandia (Poolen, 2015). Het standaard model is bijna exact hetzelfde als het prototype maar heeft een paar kleine wijzigingen om het comfort van de bezoeker te verhogen. In 1997 opende Jaguar in het Spaanse pretpark Isla Mágica en in 1998 opende Blue Tornado in het Italiaanse pretpark Gardaland. Dit zijn beide een stadaard SLC maar met een extra helix en extra trein op het parcours. De laatste Europese SLC met 5 inversies is Odyssey gebouwd in 2002 en vindt je terug in het Engelse pretpark Fantasy Island, deze SLC is volledig custom ontworpen en niet te vergelijken met de standaard SLC’s.

De standaard SLC behaald een snelheid van 80km/u en heeft een hoogte van 33,3 meter. Tijdens de 689 meter lange achtbaantrack gaat de achtbaan 5 keer overkop. De inversies zijn: Roll Over (2 inversies), Sidewinder (1 inversie) en een Double In-Line Twist (2 inversies). De achtbaan heeft een capaciteit van 1040 personen. Het prototype en de standaard versie met extra helix hebben de zelfde inversies.

Hieronder een video van Vampire in Walibi Belgium, een standaard SLC.

De custom SLC Odyssey behaald een snelheid van 101,4km/u en is 50,9 meter hoog. De achtbaan heeft een lengte van 891,2 meter en gaat 5 maal overkop. De inversies zijn: Loop (1 inversie), Cobra Roll (2 inversies), Sidewinder (1 inversie) en een Corkscrew (1 inversie).

Hieronder een video van Odyssey in Fantasy Island, een custom SLC.

 

Suspended Looping Coaster (SLC) van Intamin:

Ook Intamin bouwde hun eigen Suspended Looping Coaster, maar deze werd veel minder bekend bij het grote publiek er werden ook slechts 2 gebouwd. De enige SLC van Intamin met 5 inversies staat in het Finse pretpark Särkänniemi Amusement Park en heeft de naam Tornado. De achtbaan opende in 2001, behaald een snelheid van 75km/u en heeft een hoogte van 25 meter. Tijdens de achtbaantrack van 700m krijgen de bezoekers volgende 5 inversies voorgeschoteld: Loop (1 inversie), Cobra Roll (2 inversies), Heartline Role (1 inversie) en nog een Heartline Role (1 inversie).

 

Inverted Coaster van B&M:

Ook Bolliger & Mabillard gingen op het succes van de SLC verder, B&M noemde hun model niet Suspended Looping Coaster, maar Inverted Coaster. B&M vond de Inverted Coaster 2 jaar eerder uit dan Vekoma, maar het grote succes in Europa kwam er pas na de bouw van de eerste SLC’s. Ze bouwden twee Inverted Coasters in Europa met 5 inversies.

Batman la Fuga opende in 2002 in het Spaanse pretpark Parque Warner Madrid. De achtbaan haalt een snelheid van 80km/u en heeft een hoogte van 32 meter. Tijdens de rit van 823 meter krijgen de bezoekers volgende 5 inversies voorgeschoteld: Loop (1 inversie), Zero-G Roll (1 inversie), Loop (1 inversie), Corkscrew (1 inversie) en nog een Corkscrew (1 inversie).

Oziris opende 10 jaar later in 2012 in het Franse pretpark Parc Astérix. De achtbaan is 35 meter hoog en heeft volgende 5 inversies: Dive Loop (1 inversie), Loop (1 inversie), Immelmann (1 inversie), Zero-G Roll (1 inversie) en nog een Zero-G Roll (1 inversie).

 

Wing Coaster van B&M:

Bolliger & Mabillard bouwde naast de Inverted Coaster ook een Wing Coaster. Voorlopig staan er 2 in Europa die 5 inversies hebben.

Swarm opende in 2012 in het Engelse pretpark Thorpe Park. De achtbaan is 38,7 meter hoog en is 775,1 meter lang. Tijdens de rit krijgen de bezoekers volgende 5 inversies voorgeschoteld: Dive Drop (1 inversie), Zero-G Roll (1 inversie), Inclined Loop (1 inversie), Corkscrew (1 inversie) en een In-Line Twist (1 inversie).

 

Flug der Dämonen opende in 2014 in het Duitse pretpark Heide Park Resort. De achtbaan behaald een snelheid van 100km/u en is 40 meter hoog. Tijdens de rit van 772 meter krijgen de bezoekers volgende 5 inversies voorgeschoteld: Dive Drop (1 inversie), Immelmann (1 inversie), Corkscrew (1 inversie) en een Demonic Knot (2 inversies) die uniek is voor deze achtbaan.

 

Euro-Fighter van Gerstlauer:

Gerstlauer Amusement Rides bouwde een heel ander populair achtbaanmodel, de Euro-Fighter. Er werden veel Euro-Fighters gebouwd in Europa, maar slechts 1 Euro-Fighter die 5 inversies telt. Het is ook de enige normale Sit-Down Coaster met 5 inversies van Europa. Huracan werd in 2010 gebouwd in het Duitse pretpark Belantis. De achtbaan behaald een snelheid van 85km/u en heeft een hoogte van 32 meter. Tijdens de korte rit van 560 meter krijgen de bezoekers volgende 5 inversies voorgeschoteld: Zero-G Roll (1 inversie), Cobra Roll (2 inversies) en een Interlocking Corkscrews (2 inversies).

 

 

#8-9: Katun – Mirabilandia & Monster – Walygator Parc (6 inversies)

In 2000 opende in het Italiaanse pretpark Mirabilandia de achtbaan Katun gemaakt door de Zwitserse achtbaanbouwer Bolliger & Mabillard. De Inverted Coaster behaald een snelheid van 104km/u en heeft een hoogte van 50 meter. Tijdens de rit van 1,2km gaat de achtbaan 6 maal over kop. De inversies zijn als volgt: Loop (1 inversie), Zero-G Roll (1 inversie), Cobra Roll (2 inversies), Corkscrew (1 inversie) en een Corkscrew (1 inversie).

 

In 2010 opende in het Franse pretpark Walygator Parc de achtbaan Monster gemaakt door de Zwitserse achtbaanbouwer Bolliger & Mabillard. Monster werd gekocht van het Japanse pretpark Expoland waar ze tussen 1996 en 2007 haar rondjes reed als Orochi, Orochi is een achtkoppige draak uit Japanse mythologie. De Inverted Coaster behaald een snelheid van 90km/u en is 40 meter hoog. Tijdens de rit van 1,2 kilometer krijgen de bezoekers volgende 6 inversies voorgeschoteld: Loop (1 inversie), Zero-G Roll (1 inversie), Cobra Roll (2 inversies), Corkscrew (1 inversie) en een Corkscrew (1 inversie).

 

 

#5-7: Goudurix, Helix en Superman (7 inversies)

In 1989 opende Goudurix in het Franse pretpark Parc Astérix en verbrak bij opening het Europese record van meeste inversies op 1 achtbaan. Op wereldniveau was dit een evenaring van het record. Dit record kon de achtbaan 6 jaar lang vasthouden. De achtbaan werd gebouwd door de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma en behaald een snelheid van 90,1km/u en is 36 meter hoog. Tijdens de rit van 950 meter krijgen de bezoekers volgende elementen voorgeschoteld: Butterfly (2 inversies), Batwing (2 inversies), Loop (1 inversie) en een Double Corkcrew (2 inversies).

In 2002 opende Superman in het Spaanse pretpark Parque Warner Madrid, de achtbaan werd gebouwd door de Zwitserse achtbaan bouwer Bolliger & Mabillard. De Floorless Coaster behaald een snelheid van 100km/u en is 50 meter hoog. Tijdens de achtbaanrit van 1,1 kilometer krijgen bezoekers volgende 7 inversies voorgeschoteld: Loop (1 inversie), Immelmann (1 inversie), Zero-G Roll (1 inversie), Cobra Roll (2 inversies) en een Interlocking Corkscrews (2 inversies).

In 2014 opende Helix in het Zweedse pretpark Liseberg, de achtbaan werd gebouwd door de Duitse achtbaanbouwer Mack Rides. De achtbaan haalt een snelheid van 100km/u en is 41 meter hoog. Tijdens de rit van 1381 meter krijgen de inzittenden volgende 7 inversies voorgeschoteld: Corkscrew (1 inversie), Corkscrew (1 inversie), Norwegian Loop (2 inversies), Zero-G Roll (1 inversie), Top Hat – Inside (1 inversie) en een In-Line Twist (1 inversie).

 

 

#4: Dragon Khan – PortAventura Park (8 inversies)

Dragon Khan gelegen in PortAventura (Spanje) was de eerste achtbaan ter wereld met 8 inversies. Dragon Khan werd gebouwd in 1995 door Zwitserse achtbaanbouwer Bolliger & Mabillard en verbrak bij opening het 7 jaar oude record van Shockwave in Six Flags Great America. Dragon Khan behaald een snelheid van 104,6km/u en heeft een daling van 49,1 meter. Tijdens de rit van 1269,5 meter krijgen de bezoekers volgende inversies voorgeschoteld: Loop (1 inversie), Dive-Loop (1 inversie), Zero-G Roll (1 inversie), Cobra Roll (2 inversies), Loop (1 inversie) en Interlocking Corkscrews (2 inversies).

 

 

#2-3: Colossus – Thorpe Park & Altair CCW-0204 – Cinecittà World (10 inversies)

Er zijn 2 achtbanen met 10 inversies in Europa. Het was het Engelse pretpark Thorpe Park die in 2002 het 7 jaar oude wereld record van Dragon Khan verbrak met de bouw van de achtbaan Colossus. Twaalf jaar later in 2014 werd in Italië Altair CCW-0204 gebouwd in Cinecittà World, een achtbaan die bijna volledig hetzelfde is als Colossus.

De achtbanen zijn gebouwd door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides en gaan dus 10 keer overkop. Er werden wereldwijd in totaal vijf 10-loopers van Intamin geopend. Na de eerste twee achtbanen werd het standaard model lichtjes aangepast. Colossus heeft een snelheid van 72,4km/u en een hoogte van 30 meter. Altair CCW-0204 heeft een snelheid van 85km/u en een hoogte van 33 meter. Tijdens een rit van 850 meter krijgen de bezoekers volgende inversies voorgeschoteld: Loop (1 inversie), Cobra Roll (2 inversies), Double Corkscrew (2 inversies), Quad Heartline Roll (4 inversies) en Heartline Roll (1 inversie).

 

Een video van Colossus:

 

Een video van Altair CCW-0204:

 

 

#1: Smiler – Alton Towers (14 inversies)

In 2013, 11 jaar na de bouw van Colossus, verraste het Engelse pretpark Alton Towers met de bouw van de Smiler. Ze verpulverde het record van Thorpe Park met niet 11, 12 of 13 inversies, maar om zeker te zijn dat ze het record nog een tijdje in handen zouden hebben, lieten ze een achtbaan bouwen met 14 inversies. De Smiler werd gebouwd door de Duitse achtbaanbouwer Gerstlauer Amusement Rides en koste 18 miljoen pond. De achtbaan behaald een snelheid van 85km/u en is 30 meter hoog. Ondanks de opvallend kleine oppervlakte waarop de achtbaan gebouwd is, heeft de Smiler toch een lengte van 1170 meter. Tijdens de rit krijgen de bezoekers volgende inversies voorgeschoteld: Heartline Roll (1 inversie), Corkscrew (1 inversie), Dive Loop (1 inversie), Dive Loop (1 inversie), Dive Loop (1 inversie), Sidewinder (1 inversie), Corkscrew (1 inversie), Corkscrew (1 inversie), Cobra Roll (2 inversies), Corkscrew (1 inversie) en Corkscrew (1 inversie). Op 3 juni 2015 gebeurde er echter een zwaar ongeluk op de Smiler. Twee karretjes van de achtbaan botste op elkaar en 2 mensen verloren een been. De achtbaan zou heel het jaar gesloten blijven. Later bleek een menselijke fout de oorzaak van het accident te zijn. Met de Goudurix, Dragon Khan, Colossus en de Smiler is het wereldrecord van meeste inversies op een achtbaan, nu al 27 jaar in handen van Europa.

 

 

De toekomst:

Momenteel zijn er geen projecten bekend op Europees grondgebied die deze top 10 zouden kunnen beïnvloeden. Met de heropening van de Smiler in 2016 zal de achtbaan waarschijnlijk nog heel lang het wereldrecord in handen houden. In Turkije (Ankara) zal er in 2016 wel een 10-looper achtbaan open gaan van Intamin, deze ligt echter niet op Europese bodem maar in het Aziatische gedeelte van Turkije en kan dus niet in deze top 10 opgenomen worden.

 

Wil je meer en andere top 10’s bekijken? Neem dan zeker hier een kijkje!

 

Verklarende woordenlijst: inversies

Loop (1 inversie): Dit is een klassieke looping zoals we die het beste kennen. Een voorbeeld is de eerste inversie van de Typhoon (Bobbejaanland) en de inversie van Thunder Loop (Slagharen).

Corkscrew (1 inversie): Dit is een klassieke kurkentrekker. Een voorbeeld is de laatste inversie van Anubis: The Ride (Plopsaland De Panne) en de laatste inversie van Xpress: Platform 13 (Walibi Holland).

Heartline Roll (1 inversie): Dit is gelijkaardig als een Corkscrew maar de draai as ligt nu bij het hart van de inzittende. Een voorbeeld hiervan is de laatste inversie van de Typhoon (Bobbejaanland) en de laatste inversie van Falcon (Duinrell).

Sidewinder (1 inversie): Dit is een halve looping gevolgd door een halve Corkscrew. Een voorbeeld hiervan is de 3de inversie van de Vampire (Walibi Belgium) en de 3de inversie van El Condor (Walibi Holland).

Zero-G Roll (1 inversie): Dit is een inversie gelijkend op een Heartline Roll. De inversie is zo gemaakt dat de inzittende 0G voelt (gewichtloosheid). Een voorbeeld hiervan is de laatste inversie van de Baron 1898 (Efteling) en de twee laatste inversies van OzIris (Parc Astérix)

Immelmann (1 inversie): Dit is een halve looping gevolgd door een twist en bocht waardoor de achtbaan de tegenovergestelde kant uitgaat dan van waar die kwam. Een voorbeeld hiervan is de 2de inversie van Anubis (Plopsaland De Panne) en de eerste inversie van Baron 1898 (Efteling).

Dive Drop (1 inversie): Dit is een inversie die onmiddellijk volgt na de lifthill. De track na de lifthill veranderd in een halve In-Line Twist gevolgd door de effectieve drop (een soort van Dive-Loop dus). Een voorbeeld zijn de eerste inversie van The Swarm (Thorpe Park) en de eerste inversie van Flug der Dämonen (Heide Park Resort).

Inclined Loop (1 inversie): Dit is een looping gevormd onder een hoek tussen de 45° en de 80°. Dus geen verticale looping of een horizontale helix, maar iets daar tussen. Een voorbeeld hiervan is de 3de inversie van de Swarm (Thorpe Park) en de 3de inversie van Green Lantern (Six Flags Great Adventure).

In-Line Twist (1 inversie): Dit is gelijkaardig als een Heartline Roll, alleen ligt de draai as niet rond het hart van de inzittende, maar draait de trein rond de track heen. Een voorbeeld is de laatste inversie van Blue Fire (Europa-Park) en de laatste inversie van Air (Alton Towers).

Top Hat – Inside (1 inversie): Dit is een Top Hat die bovenaan een 90 graden draai maakt waardoor de trein zich in het element bevind. Een voorbeeld hiervan is de 6de inversie van Helix (Liseberg) en de eerste inversie van Freischütz (Bayern Park).

Dive-Loop (1 inversie): Dit is een halve Corkscrew gevolgd door een halve looping. Een voorbeeld hiervan is de eerste inversie van Anubis: The Ride (Plopsaland De Panne) en de eerste inversie van OzIris (Parc Astérix).

Roll Over (2 inversies): Dit is een halve looping gevolgd door een In-Line Twist en opnieuw een halve looping. Een voorbeeld zijn de eerste twee inversies van de Vampire (Walibi Belgium) en de eerste twee inversies van Condor (Walibi Holland).

Double In-Line Twist (2 inversies): Dit zijn twee In-Line Twist na elkaar. Een voorbeeld zijn de twee laatste inversies van de Vampire (Walibi Belgium) en de twee laatste inversies van Condor (Walibi Holland).

Cobra Roll (2 inversies): Dit zijn 2 inversies na elkaar. De eerste inversie start met een halve looping gevolgd door een halve Corkscrew, onmiddellijk daarna volgt een Corkscrew in omgekeerde richting, gevolgd door een halve looping. Een voorbeeld hiervan zijn de eerste twee inversies van de Cobra (Walibi Belgium) en de eerste twee inversies van de Speed of Sound (Walibi Holland).

Demonic Knot (2 inversies): Het element lijkt heel hard op een Pretzel Loop maar heeft 2 inversies in plaats van 1. De Demonic Knot begin met een Inclined Dive Loop die verder gaat in een Inclined Immelmann. Voorlopig is dit element enkel terug te vinden op Flug der Dämonen (Heide Park Resort).

Interlocking Corkscrews (2 inversies): Dit zijn twee Corkscrews die door elkaar zijn gemaakt. Tussen de twee Corkscrews is er een bocht om de volgende te kunnen nemen. Eigenlijk zijn het twee aparte Corkscrews die samen ‘visueel’ een nieuw element vormen. Een voorbeeld hiervan moeten we iets verder van huis zoeken. De laatste twee inversies van Dragon Khan (PortAventura Park) en de laatste twee inversies van Superman (Parque Warner Madrid).

Butterfly (2 inversies): De inversie start als een halve looping maar draait 45 graden naar een kant en dan wanneer de inversie weer naar beneden gaat draait de achtbaan track weer 45 graden. Hierna herhaalt zich het element. De trein gaat in dezelfde richting verder dan waar die van gekomen was. Een voorbeeld hiervan zijn de eerste twee inversies van Goudurix (Parc Astérix) en de eerste twee inversies van Ninja (Six Flags Over Georigia).

Batwing (2 inversies): De inversie start met een Dive-Loop die rechtstreeks overgaat in een Immelmann. De twee zijn in spiegelbeeld geplaats van elkaar. Een voorbeeld is de 3de en 4de inversie van Goudurix (Parc Astérix) en de twee laatste inversies van Vortex (Kings Island).

Double Corkscrew (2 inversies): Dit zijn twee Corkscrews na elkaar. Een voorbeeld hiervan zijn de twee laatste inversies van de Python (Efteling) en de twee laatste inversies van Big Loop (Heide Park).

Norwegian Loop (2 inversies): Dit is een Dive-Loop gevolgd door een Immelmann. De inversies lijken op twee loopings naast elkaar. Het lijkt op een Pretzel Loop maar voorafgaand en eindigend met een twist. Een voorbeeld hiervan is 3de en 4de inversie van Helix (Liseberg) en de eerste twee inversies van Speed Monster (TusenFryd).

Quad Heartline Roll (4 inversies): Dit zijn vier Heartline Rolls na elkaar. Deze combinatie is enkel terug te vinden op 10 loopers van Intamin Amusement Rides. Een voorbeeld is dus Colossus (Thorpe Park) en Altair CCW-0204 (Cinecittà World).

 

 

Deze lijst is opgesteld in 2016 aan de hand van de roller coaster data base (rcdb.com) die gegevens bijhoud van meer dan 7 duizend achtbanen wereldwijd.