Rijkste man van Azië gaat pretpark van 3 miljard euro bouwen in Frankrijk

De Chinese Wanda Group onder leiding van de rijkste man van Azië, Wang Jianlin, heeft een concreet plan bedacht om een nieuw pretpark te openen in Frankrijk dat op een boogscheut van Disneyland Parijs komt te liggen.

 

Miljarden project:

De Chinese vastgoed gigant gaat samen met de Franse onderneming Auchan Group, een miljarden pretpark openen aan de rand van Parijs. Dit nieuws werd bekend gemaakt tijdens een ontmoeting tussen de voorzitter van de Wanda Group, Wang Jianlin, en de Franse president François Hollande. Het zou gaan om het belangrijkste investeringsproject van François Hollande voor Parijs.

Het pretpark komt te liggen naast de luchthaven Charles de Gaulle in het noordoosten van Parijs, op net geen 10 kilometer van het centrum. Het project beslaat 80 hectare, een totale oppervlakte van 760.000 vierkante meter met een totale investering van 3 miljard euro. In deze investering zit een indoor en outdoor themapark, een waterpark, een culturele tentoonstelling, hotels, restaurants, een sportcentrum, een business center en een conferentiecentrum. Het wordt het grootste investeringsproject in Europa van de groep en de grootste investering van Frankrijk op het moment.

Het project dat de werknaam Europa City meekreeg, zit nog in een vroeg stadium. Een belangrijke stap in de realisatie van het project is de goedkeuring die ze kregen van de Franse regering voor de plannen.  Waanneer het Europa City af is, zal het een grote toeristische en culturele mijlpaal in Europa worden. Het hele project zal werk bieden aan 20.000 mensen tijdens de 5 jarige bouw. Wanneer Europa City klaar is tegen 2024, zullen er 14.000 mensen permanent aan de slag kunnen wat een ideaal antwoord is op de grote werkloosheid in de buitenwijken van Parijs.

map_en

 

Concurrentie met Disneyland:

De Wanda Group richt zijn pijlen agressief af op de buitenlandse projecten en overnames om zo de groei van het bedrijf te kunnen verzekeren in de stagnerende Chinese economie. De groep had eerder al plannen om de Spaanse investeringsmaatschappij ParquesReunidos over te nemen. De Wanda Group zou tussen de 2 en de 2,5 miljard euro hebben willen neertellen om ParquesReunidos over te kopen, maar later trokken ze zich terug uit de onderhandelingen. ParquesReunidos is eigenaar van onder andere Bobbejaanland, Attractiepark Slagharen en Movie Park Germany.

Ook de concurrentie met Disneyland is niet toevallig. Eerder verklaarde de Wanda Group ook al de concurrentie met het nog te openen Disneyland Shanghai aan te gaan in zowel bezoekersaantallen als attracties.Nu trekken ze de concurrentie strijd vanuit Azië ook door naar Europa.

 

De vastgoed gigant Wanda Group:

De Chinese Wanda Group is niet zomaar het eerste het beste investeringsgroepje, het wordt namelijk geleid door Wang Jianlin, de rijkste man van Azië, die al enorm veel projecten tot pareltjes maakte. Het is de grootste private ontwikkelaar van China en begon als een bedrijf in de vastgoed sector. Ondertussen is de Wanda Group uitgegroeid tot een gigant en zijn ze vertegenwoordigd in 4 grote sectoren, de grote commerciële industriële vastgoed, luxe hotels, cultuur & toerisme en winkelcentrums.

 

Vrijetijdsector en pretparken:

De Wanda Group heeft vorig jaar hun eerste pretpark geopend in Xishuangbanna (Yunnn, China) dat maar liefst 2,2 miljard euro kostte (inclusief een theater, een gigantisch winkelcentrum en meerdere hotels). In het park vind je onder andere een Flying Coaster van de Zwitserse achtbaanbouwer B&M (met het befaamde Pretzel Loop element erin), daarnaast is er ook een Waterachtbaan van de Zwitserse bouwer Intamin geopend evenals een gelanceerde motor-achtbaan van de Italiaanse bouwer Zamperla.

Maar dat is niet het enige waar de groep mee bezig is in de pretparksector. De groep is eveneens bezig met de bouw van nog 4 andere pretparken in China die allen moeten openen in 2016. Ook daar kunnen we een aantal spectaculaire achtbanen verwachten. Zo staat er de eerste Dueling Tilt-Coaster op de planning, evenals een achtbaan met de hoogste looping ter wereld, de hoogste Wing Coaster in de wereld, een grote houten achtbaan van GCI, de snelste en hoogste achtbaan in de wereld en nog een aantal andere snelle en spectaculaire achtbanen van de beste bouwers die er zijn.

 

Overzeese investeringen:

De Wanda Group is niet alleen in China en Azië actief, ook bij ons in Europa zijn ze al actief. De groep financierde reisorganisatie Thomas Cook, voetbalclub Atlético Madrid en Club Med, een uitbater van luxeresorts. Eerder liet Wanda Group ook al weten het grootse waterparadijs van Europa in Spanje te willen bouwen. De Wanda Group zou ook overwegen om Amaury Sport Organisation over te kopen, dit is een bedrijf dat fietsen maakt voor onder andere de Tour de France.

 

© Wanda Group

 

Bronnen: Wanda-Group.Com, ChinaBusinessNews.com