Nieuwe gorillaman Matadi arriveert in ZOO Antwerpen

ZOO Antwerpen verwelkomt een nieuwe gorillaman. Zilverrug Matadi kwam gisteren aan vanuit Howletts Wild Animal Park in Groot-Brittannië en maakt op dit moment kennis met zijn groepsgenoten, de vier gorillavrouwen van de ZOO. Na het overlijden van de geliefde leider van de gorillagroep, zilverrug Kumba, ging ZOO Antwerpen op zoek naar een nieuwe man die in Antwerpen voor kleine gorillababy’s mag gaan zorgen en de leider van de groep kan worden. Matadi is de gelukkige uitverkorene voor deze belangrijke rol. Met wie gaat Matadi het best overeenkomen? Zal het oma Victoria, de grote Amahoro of kleine Kiki zijn? Idealiter wordt Mambele de liefde van zijn leven.

 

Imposante zilverrug

Verzorger Yoran kwam gisteren samen met de nieuwe gorillaman aan op het Europese vasteland. Coördinator Sarah Lafaut: “Matadi reageert heel sociaal en nieuwsgierig. Hij staat graag in de belangstelling. Hij heeft lange armen wat hem een statig uiterlijk geeft. Hij is nog niet helemaal volgroeid, maar ik verwacht dat hij een nog knappere, imposante zilverrug gaat worden.”

 

Liefdesbeet

Inmiddels heeft Matadi zich geïnstalleerd in de ZOO en is de kennismaking gestart. Deze introductie met zijn vrouwen gebeurt geleidelijk. Matadi zal eerst visueel kennismaken. Zien de vrouwtjes hem wel zitten en tonen ze interesse, dan kan er fysiek contact worden gelegd. Eerst met een barrière ertussen, daarna één voor één met de vrouwtjes in dezelfde ruimte. Elk vrouwtje zal uiteindelijk van Matadi een nekbeet krijgen. Zo neemt de nieuwe leider zijn positie in. De vorige leider Kumba was rustig en zacht voor zijn vrouwen en werd door hen aanvaard. Zal dit voor Matadi ook gelden? Het proces van aanvaarding kan een lang en soms hevig proces zijn. Hopelijk zien de vrouwen hem zitten en laten ze hem als blijk van aanvaarding zijn liefdesbeet geven.

 

Oost of west?

Matadi is een westelijke laaglandgorilla van 12 jaar en 165 kilo. Ook zijn groepsgenoten Mambele (16j) en Kiki (8j) zijn westelijke laaglandgorilla’s. Victoria (47j) en Amahoro (25j) zijn oostelijke laaglandgorilla’s en zij mogen dus met Matadi geen jongen voortbrengen. De westelijke laaglandgorilla is erg bedreigd met nog maar 90 000 individuen in de natuur en zijn nakomelingen zijn dus erg belangrijk en zeer welkom.