Diergaarde Blijdorp heeft opnieuw spitssnuitkrokodillen

In de Krokodillenrivier van Diergaarde Blijdorp zijn na een periode van bijna een jaar weer twee spitssnuitkrokodillen, of pantserkrokodillen, te bewonderen. Ze komen uit de dierentuin van Emmen en zijn de opvolgers van de bekende Hakuna en Matata, twee spitssnuitkrokodillen die kort na elkaar in Blijdorp op zeer hoge leeftijd overleden (in 2014 en 2015). Zij waren meer dan 85 jaar oud en hadden het bombardement op Rotterdam overleefd in 1940. Ze waren de oudste spitssnuitkrokodillen in een dierentuin ter wereld en zij zouden volgens de overlevering aan de Diergaarde zijn geschonken door Josephine Baker.

Het is niet bekend hoe oud het nieuwe koppel is, maar ze zijn wel ruim vijfendertig jaar oud; ze arriveerden in 1982 in de dierentuin van Emmen. De dieren zijn drie meter lang en wegen circa 125 kilo. Blijdorp is erg blij met de nieuwe aanwinsten. Uiteraard is het streven dat zij ook zo’n hoge leeftijd zullen bereiken als hun voorgangers. Hier onder zie je een filmpje over de aankomst van de twee krokodillen. Het transport was voor de verzorgers even een pittige klus, maar alles is voorspoedig verlopen. In het ruime verblijf hebben de krokodillen genoeg plekken om zich schuil te kunnen houden en te wennen aan hun nieuwe omgeving. Het vergt dus soms wel een geoefend oog om ze te ontdekken. De groep Nijlkrokodillen in het aangrenzende verblijf laat zich wat dat betreft makkelijker bewonderen.

Ook Hakuna en Matata blijven bewaard voor het nageslacht. Matata zal ‘levensecht’ in opgezette vorm in de Diergaarde terugkeren. Het Natuurmuseum te Rotterdam heeft interesse in het skelet van Hakuna, de geprepareerde huid bewaart Blijdorp voor educatieve doeleinden.