Top 10 steilste achtbanen ter wereld

Het is maandag en bijgevolg de eerste dag van een lange werkweek. De winter is aangebroken en de meeste pretparken zijn gesloten. Eigenlijk kijk je nu al stiekem uit naar het weekend en de komende vakantie. Om je af te leiden van deze maandag en je vakantie dromen aan te wakkeren, maakten we een lijstje van de 10 steilste achtbanen ter wereld. Vorige week lieten we je kennis maken met de 10 achtbanen met de meeste inversies ter wereld.

 

Dit is de top 10 van 2016. Voor de top 10 van dit jaar klik hier.

 

#10: GaleForce – Playland’s Castaway Cove (100°)

GaleForce is een achtbaan die momenteel opgebouwd wordt in het Amerikaanse pretpark Playland’s Castaway Cove. GaleForce wordt gebouwd door de Amerikaanse achtbaanbouwer S&S Worldwide en zal een drop krijgen van 100° (90° is verticaal). De achtbaan haalt een snelheid van 103km/u en is 38,1 meter hoog. Bezoekers zullen vanaf 2016 gelanceerd worden op de 386,8 meter lange achtbaan.

 

#9: Saw: The Ride – Thorpe Park (100°)

Saw is gebouwd in 2009 in het Engelse pretpark Thorpe Park door de Duitse achtbaanbouwer Gerstlauer Amusement Rides. De achtbaan heeft een drop van 100° wat bij opening de steilste drop van Europa was en de tweede steilste drop in de wereld. Bezoekers krijgen tijdens de rit, die volledig gethematiseerd is naar de horror films “Saw”, 3 inversies voorgeschoteld. De achtbaan is van het model “Euro-Fighter”, kenmerkend aan de Euro-Fighters zijn de verticale lift-hills en de first-drop die meer dan 90° bedraagt.

 

#8: Monster – Adventureland (101°)

Monster is een achtbaan die momenteel opgebouwd wordt in het Amerikaanse pretpark Adventureland. Monster wordt gebouwd door de Duitse achtbaanbouwer Gerstlauer Amusement Rides en zal een drop krijgen van 101°. Tijdens de rit op de achtbaan die opent in 2016, krijgen de bezoekers 5 inversies voorgeschoteld. De achtbaan is van het model “Infinity Coaster”, de Infinity Coaster lijkt qua uiterlijk sterk op een Euro-Fighter, toch is de ervaring volledig anders omdat de lay-out veel uitgestrekter is, er weinig remmen op de baan staan, er hogere snelheden gehaald kunnen worden en een soepeler baanverloop is.

 

#7: Steel Hawg – Idiana Beach (111°)

Steel Hawg is gebouwd in 2008 in het Amerikaanse pretpark Indiana Beach door de Amerikaanse achtbaanbouwer S&S Worldwide. De achtbaan heeft een drop van 111° graden en brak bij opening het amper 1 maand oude wereld record van Fahrenheit (Hersheypark). De achtbaan gaat relatief traag met een snelheid van 66km/u maar telt toch 2 inversies. De achtbaan is van het model “El Loco”, kenmerkend aan dit model is de steile drop van meer dan 90°, een bocht die een extreme bancking naar buiten toe heeft, een heartline roll in de afdaling, een dive-loop met een lang stuk ondersteboven, de compacte lay-out en de steile lift-hill.

 

#6: Mumbo Jumbo – Flamingo Land (112°)

Mumbo Jumbo is gebouwd in 2009 door de Amerikaanse achtbaanbouwer S&S Worldwide in het Engelse pretpark Flamingo Land. De achtbaan heeft een drop van 112° en verbrak bij opening het 364 dagen oude wereld record van Steel Hawg met 1 graad. De achtbaan heeft 2 inversies en is een El Loco.

 

#5: Timber Drop – Frainspertuis City (113°)

Timber Drop is gebouwd in 2011 door de Amerikaanse achtbaanbouwer S&S Worldwide in het Franse pretpark Frainspertuis City. De achtbaan heeft een drop van 113° en verbrak bij opening het wereld record van Mumbo Jumbo. De achtbaan heeft 2 inversies en behaald een snelheid van 66km/u. Deze achtbaan is eveneens een El Loco en nog steeds de steilste achtbaan van Europa.

 

#4: Cannibal – Lagoon (116°)

Cannibal is gebouwd in 2015 in het Amerikaanse pretpark Lagoon. Het unieke aan Cannibal is dat deze gebouwd is door het attractie park zelf. De achtbaan heeft een drop van 116° en is daarmee de steilste achtbaan van Amerika. De achtbaan haalt een snelheid van 112,7km/u en is 63,4 meter hoog. Bezoekers worden via een lift in een toren naar boven gebracht. De achtbaan heeft 4 inversies.

 

#3: Crazy Bird – Happy Valley (120°)

Crazy Bird is gebouwd in 2013 door de Amerikaanse achtbaanbouwer S&S Worldwide in het Chinese pretpark Happy Valley. De achtbaan heeft een drop van 120° en heeft 2 inversies. Crazy Bird is een El Loco achtbaan en is de steilste achtbaan van China.

 

#2: Green Lantern Coaster – Warner Bros Movie World (120,5°)

Green Lantern Coaster is in 2011 gebouwd door de Amerikaanse achtbaanbouwer S&S Worldwide in het Australische pretpark Warner Bros Movie World. De achtbaan heeft een drop van 120,5° en telt 2 inversies. Green Lantern heeft muziek aan boord, is een El Loco en is de steilste achtbaan van Oceanië.

 

#1: Takabisha – Fuji-Q Highland (121°)

Takabisha is de steilste achtbaan ter wereld met een drop van 121°. De achtbaan werd gebouwd door de Duitse achtbaanbouwer Gerstlauer Amusement Rides in het Japanse pretpark Fuji-Q Highland. De achtbaan verbrak bij opening het amper 7 dagen oude wereld record van Timber Drop met ruim 8 graden. De achtbaan wordt in amper 2 seconden gelanceerd naar een snelheid van 100km/u en heeft een hoogte van 43 meter. Tijdens de rit van 1km lang krijgen de bezoekers 7 inversies voorgeschoteld. Takabisha is een Euro-Fighter en heeft nog steeds het wereld record voor steilste achtbaan op haar naam staan.

 

 

Europese steile achtbanen:

Waar Europa niet voorkomt in de top 10 lijsten van snelheid en hoogte, zijn ze wel talrijk aanwezig in de top 10 lijsten van inversies en steile achtbanen. Europa heeft verschillende keren het record voor steilste achtbaan in handen gehad.

 

Het verleden en de toekomst:

Van 1984 tot 2008 werd het record van steilste achtbaan amper 3 keer verlegt. Dit veranderde in 2008 toen Gerstlauer en vooral S&S Worldwide de jacht op het record voor steilste achtbaan openende. S&S Worldwide deed dit met hun El Loco model en Gerstlauer met hun Euro-Fighter model. Sinds 2008 is de lijst van steilste achtbanen volledig door elkaar gegooid en ook voor de toekomst is er weer veel verandering in zicht. Zo zie je in deze lijst 2 achtbanen staan die in 2016 geopend zullen worden.

 

Wil je meer en andere top 10’s bekijken? Neem dan zeker hier een kijkje!

 

 

Deze lijst is opgesteld in 2015 aan de hand van de roller coaster data base (rcdb.com) die gegevens bijhoud van meer dan 7 duizend achtbanen wereldwijd.

Bronnen: rcdb, Wikipedia