Top 10 hoogste achtbanen van Europa

Het is maandag en bijgevolg de eerste dag van een lange werkweek. De winter is aangebroken en de meeste pretparken zijn gesloten. Eigenlijk kijk je nu al stiekem uit naar het weekend en de komende vakantie. Om je af te leiden van deze maandag en je vakantie dromen aan te wakkeren, maakten we een lijstje van de 10 hoogste achtbanen in Europa. Vorige week lieten we je kennis maken met de 10 snelste achtbanen van Europa.

 

Dit is de top 10 van 2016. Voor de top 10 van dit jaar klik hier.

 

#10: iSpeed – Mirabilandia (55m)

ISpeed werd in 2009 gebouwd door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides. De achtbaan is in het Italiaanse Mirabilandia gebouwd en heeft een hoogte van 55 meter. ISpeed wordt in 2,2 seconden tot een snelheid van 100km/u gelanceerd en behaald een maximale snelheid van 120km/u, wat het de 6de snelste achtbaan van Europa maakt. ISpeed is 1 kilometer lang, heeft 2 inversies en is daarmee de snelste multi inversion achtbaan van Europa. (Een multi inversion Coaster is een achtbaan met meerdere inversies).

 

#9: Wildfire – Kolmården (57m)

Wildfire is de allereerste achtbaan van de Amerikaanse achtbaanbouwer Rocky Mountain Construction die zal gebouwd worden in Europa. Op moment van schrijven was de achtbaan nog in opbouw, maar deze zal openen midden 2016. Wildfire komt te liggen in Kolmården die het Zweedse pretpark meteen op de wereldkaart zet. Wildfire wordt 57 meter hoog waardoor het de tweede hoogste houten achtbaan van de wereld wordt en zal een drop hebben van 49 meter. De houten achtbaan zal met een snelheid van 113km/u de 3de snelste houten achtbaan van de wereld en de snelste houten achtbaan van Europa worden. Wat de achtbaan zo bijzonder maakt is dat deze 3 inversies zal krijgen, dit is evenveel als het huidige wereld record bij houten achtbanen en het zal de eerste houten achtbaan van Europa zijn die inversies telt. De achtbaan zal 1300 meter lang worden en zal volledig door de rotsen en bossen gebouwd worden. De kostprijs bedraagt zo’n 110 miljoen Zweedse kronen, wat omgerekend ongeveer 11 miljoen euro is.

 

#8: Stunt Fall – Parque Warner Madrid (58,4m)

Stunt Fall is gebouwd in 2002 door de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma in het Spaanse pretpark Parque Warner Madrid. De achtbaan is 58,4 meter hoog en heeft een drop van 53,9 meter. Stunt Fall behaald een snelheid van 105,6km/u en heeft 3 inversies. De achtbaan is 367 meter lang en wordt zowel voorwaarts als achterwaarts afgelegd. Het is zowel de hoogste als de snelste inverted coaster van Europa. (Een Inverted Coaster is een achtbaan waarbij de karretjes onderaan de track hangen). Stunt Fall heef twee drops van 90 graden en bereikt een maximale G kracht van 4,5. De achtbaan heeft 20 miljoen euro gekost.

 

#6-7: Divertical – Mirabilandia & Colossos – Heide Park Resort (60m)

Colossos en Divertical delen de 6de plaats op de lijst omdat ze beide 60 meter hoog zijn.

 

Colossos – Heide Park Resort:

Colossos is een gigantische houten achtbaan gebouwd door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides. De achtbaan werd geopend in 2001 in het Duitse pretpark Heide Park Resort. Colossos heeft een hoogte van 60 meter en een drop van 48,5 meter wat het de hoogste houten achtbaan van de wereld maakt. De achtbaan behaald een snelheid van 110km/u en is daarmee (op het moment van schrijven) de snelste houten achtbaan van Europa. Colossos heeft al 15 jaar lang, sinds de opening van de achtbaan, het record in handen. Dit record zal midden 2016 verbroken worden door de achtbaan Wildfire in Kolmården. De 1344 meter lange achtbaantrack is volledig prefab gemaakt.

 

Divertical – Mirabilandia:

Divertical is de hoogste en snelste watercoaster ter wereld en werd gebouwd in 2012 door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides in het Italiaanse pretpark Mirabilandia. Divertical heeft een hoogte van 60 meter en een snelheid van 110km/u. De rit begint met een boottochtje door het water gevolgd door een optakeling van de lift tot 60 meter hoogte. Hierna volgt een grote drop met een splash in het water gevolgd door een achtbaangedeelte die uitmondt met een drop in het water.

 

#5: Stealth – Thorpe Park (62,5m)

Stealth werd in 2006 gebouwd door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides in het Engelse pretpark Thrope Park. Stealth is 62,5 meter hoog en 400 meter lang. De achtbaan wordt in 1,9 seconden van 0 tot 128,7km/u gelanceerd en verbrak bij opening het Europese snelheidsrecord van Silver Star. Tijdens de lancering krijgen de bezoekers 4.5G verwerkt.

 

#4: Big One – Blackpool Pleasure Beach (64,9m)

Big One werd in 1994 gebouwd door de Amerikaanse achtbaanbouwer Arrow Dynamics in het Engelse pretpark Blackpool Pleasure Beach. De achtbaan heeft een hoogte van 64,9 meter en een drop van 62,9 meter wat het bij opening de 2de hoogste achtbaan in de wereld en de hoogste van Europa maakte. Bij opening pakte de achtbaan het record voor snelste achtbaan van Europa die het 7 jaar lang in handen hield. Big One behaald een snelheid van 119,1km/u en was destijds de 3de snelste achtbaan ter wereld. De achtbaan heeft een lengte van 1675,5 meter, wat het de 2de langste achtbaan van Europa maakt.

 

#2-3: Schwur des Kärnan – Hansa Park & Silver Star – Europa Park (73m)

Silver Star en Schwur des Kärnan zijn beide even hoog.

 

Schwur des Kärnan:

Schwur des Kärnan is gebouwd in 2015 door de Duitse achtbaanbouwer Gerstlauer Amusement Rides in het Duitse pretpark Hansa-Park. De achtbaan heeft een verticale lifthill die 73 meter hoog is en die is gebouwd in een 79 meter hoge toren. In die toren is ook de first drop van 67 meter te vinden. De achtbaan behaald een snelheid van 127km/u, is 1235 meter lang en heeft 1 inversie. Schwur des Kärnan is de eerste (en tot nog toe de enige) achtbaan ter wereld die tijdens de optakeling een verticale achterwaartse drop heeft, na deze drop wordt de achtbaan opnieuw omhoog getakeld. Het wereld unieke element werd tot op de dag van de opening geheim gehouden en was een complete verassing voor de fans. De achtbaan is samen met Silver Star de 3de snelste achtbaan van Europa.

 

Silver Star:

Silver Star werd in 2002 gebouwd door de Zwitserse achtbaanbouwer Bolliger & Mabillard in het Duitse pretpark Europa-Park. De achtbaan verbrak bij opening het record van hoogste achtbaan van Europa met een hoogte van 73 meter en een drop van 67 meter. Dit record stond al 8 jaar lang op de naam van de Big One in Blackpool Pleasure Beach en Silver Star zou ook 10 jaar lang dit record vasthouden. De achtbaan heeft een snelheid van 127km/u en is 1620 meter lang. Ondanks de indrukwekkende statistieken is de achtbaan door het relatieve rustige ritverloop vrij toegankelijk voor de meeste mensen. De achtbaan is samen met Schwur des Kärnan de 3de snelste achtbaan van Europa. Silver Star is deelt samen met Schwur des Kärnan de 2de plaatst in deze lijst, beide achtbanen zijn even hoog.

 

 

 

#1: Shambhala – PortAventura Park (76m)

Shambhala werd in 2012 gebouwd door de Zwitserse achtbaanbouwer Bolliger & Mabillard in het Spaanse pretpark PortAventura Park. De achtbaan heeft een hoogte van 76 meter en verbrak bij opening met 3 meter het 10 jaar oude hoogte record van Silver Star. Ondanks het hoogte verschil van maar 3 meter is de first drop van Shambhala (78 meter) wel 11 meter dieper dan die van Silver Star. Shambhala heeft een snelheid van 134km/u wat het de 2de snelste achtbaan van Europa maakt. De achtbaan is 1564 meter lang en heeft 25 miljoen euro gekost.

 

De toekomst:

Momenteel zijn er 2 projecten bekend die deze top 10 zullen beïnvloeden. Het eerste project bespraken we al, dit is Wildfire die opgebouwd zal worden in Kolmarden en dit jaar nog zal opengaan. Het tweede project wordt een gelanceerde achtbaan van de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides. De achtbaan heeft een hoogte van 112 meter wat het de hoogste achtbaan van Europa zal maken en komt te liggen in het nog te bouwen Ferrari Land. Ferrari Land dat opent in 2017 zal in het PortAventura Resort gebouwd worden waardoor het resort de volledige Europese top 3 van snelste achtbanen in handen krijgt. De achtbaan zal een snelheid van 180km/u behalen en zal het best te vergelijken zijn met Stealth. De achtbaan wordt de 5de hoogste ter wereld en ook de 4de snelste ter wereld. Aangezien dit de top 10 lijst is van 2016, is deze achtbaan nog niet in de lijst opgenomen.

 

Wil je meer en andere top 10’s bekijken? Neem dan zeker hier een kijkje!

 

Deze lijst is opgesteld in 2016 aan de hand van de roller coaster data base (rcdb.com) die gegevens bijhoud van meer dan 7 duizend achtbanen wereldwijd.