Rode panda’s, kamelen en monniksgieren voor GaiaZOO

GaiaZOO blikt terug op een succesvol 2015. In het 10-jarig jubileumjaar bezochten maar liefst 475.000 gasten de Zuid-Limburgse ZOO. Hiermee zijn omzet en bezoekersaantallen gelijk aan 2014, het jaar waarin de ZOO een recordaantal bezoekers ontving.

De komende jaren richt de uitbreiding van GaiaZOO zich hoofdzakelijk op dieren van het Noordelijk halfrond; in de dierentuin aangeduid als ‘Taiga’. Verspreid over 2016 en 2017 worden onder meer kamelen en berberapen toegevoegd. Passend in de filosofie van GaiaZOO betreft het zeer natuurgetrouwe, ruime dierverblijven waar de bezoeker vrij bij de dieren kan lopen. Dat geldt ook voor de enorme volière voor tientallen trekvogels van de Taiga met de monniksgier, Europa’s grootste roofvogel, als blikvanger. Het eerste nieuwe project in 2016 betreft de bouw van een verblijf voor vier rode panda’s die hun leefgebied delen met Chinese muntjak-herten. Ook nieuw, maar niet tot de Taiga-collectie behorend, is de komst van de zeer zeldzame gouden leeuwaapjes.


Focus op Service voor bezoekers

GaiaZOO blijft in de toekomst investeren in nieuwe dierverblijven en verbetering van de service voor haar bezoekers. Zo wordt het gehele Taiga-gebied voorzien van een sfeervolle bestrating met gebakken klinkers en wordt er in Noorse stijl een Taigalodge gebouwd. Aan de rand van de toendra met bosrendieren kan de bezoeker hier, op een panorama-terras met open haard, genieten van koffie met gebak. Ook wordt het gehele park voorzien van gratis WiFi ten behoeve van de nieuw te ontwikkelen Gaia-App die als privé-gids voor elke bezoeker gaat functioneren.

 

Heel veel nieuwe dieren

Naast al deze ontwikkelingen is er ook oog voor het verbeteren van bestaande dierverblijven. Zo zal het huidige verblijf voor Afrikaanse wilde honden worden verbeterd en uitgebreid met het oog op de komst van maar liefst negen nieuwe honden dit voorjaar. Om die reden verhuist een andere zeer bijzondere soort, de grootoorvos, naar een gloednieuw verblijf gelegen tussen de gorilla’s en de leeuwen. Binnenkort arriveren er ook nog vier struisvogels. In het gebied RainForest komen naast de prachtige gouden-leeuwaapjes ook een koppel felgekleurde geelvleugelara’s te wonen.

Beelden zeggen meer dan woorden. Word meegevoerd op de vleugels van de monniksgier. Verdeeld over de seizoenen vertelt hij welke dieren er aan de Taiga van GaiaZOO worden toegevoegd.Volg

 

www.GaiaZOO.nl/bouwdagbouw voor al het bouwnieuws uit GaiaZOO.


Terugblik
2015 was een bijzonder jaar voor GaiaZOO. Op 1 juni 2015 was het precies tien jaar geleden dat GaiaZOO haar poorten opende voor het publiek. Bovendien kwamen er afgelopen jaar weer 10 nieuwe diersoorten bij, waaronder de bijzondere reuzenmiereneter en ’s werelds grootste slang, de anaconda. De collectie omvat inmiddels ruim 130 soorten en méér dan 1.000 individuele dieren. In de ZOO vond bij diverse diersoorten gezinsuitbreiding plaats. De geboorte van twee kuifmangabeys was erg belangrijk voor het internationale fokprogramma, in de rest van Europa bleven geboortes bij deze diersoort namelijk uit. Voor inheemse dieren was er ook aandacht, zo zijn er afgelopen jaar weer wilde ooievaars geboren en uitgevlogen in GaiaZOO.

Natuurbehoud in binnen- en buitenland

In 2015 was natuurbehoud een belangrijke pijler binnen GaiaZOO. In totaal heeft ‘Gaia Nature Fund’ circa €35.000 ingezameld voor diverse natuurbehoud projecten in binnen- en buitenland. Naast aandacht voor de bedreigde Afrikaanse wilde hond en de gorilla, houdt de Zuid-Limburgse ZOO zich ook bezig met het behoud van bedreigde diersoorten in onze achtertuin. GaiaZOO neemt onder andere deel aan het fokprogramma van de korenwolf en heeft een belangrijke functie bij de bescherming van de bedreigde vuursalamander. In samenwerking met Provincie Limburg werkt GaiaZOO tevens aan een nieuw natuurbeschermingsproject voor diverse bedreigde inheemse diersoorten.