Meer bezoekers voor Artis Zoo in 2015

Natura Artis Magistra ontving dit jaar in Artis en Micropia 1.342.000 bezoekers. Een stijging van ruim 27.000 bezoekers (2%) ten opzichte van 2014.

Micropia, het eerste en enige museum waar het onzichtbare zichtbaar wordt gemaakt, en het Artisplein werden herhaaldelijk genomineerd en bekroond met prijzen. Micropia won de speciale juryprijs tijdens de Museum + Heritage Awards in Londen in de categorie beste museum internationaal.

Het vrij toegankelijke Artisplein ontving van de publieksjury de Amsterdamse Architectuur Prijs (A.A.P.). Het aan het Artisplein gelegen café- restaurant De Plantage verwelkomde dit jaar 146.000 gasten en werd door restaurantgids GaultMillau uitgeroepen tot Terras van het Jaar. Artis werd door bezoekers van TripAdvisor verkozen tot de beste dierentuin van de Benelux in 2015.

 

oud en nieuw

De sloop van de Roofdierengalerij in oktober markeerde het afscheid van een stuk cultuurgeschiedenis en van de oude manier van dieren houden. Met de grootschalige vernieuwingen die al vanaf 2003 zijn gestart, wil Artis meer ruimte creëren voor dieren en planten, voor educatie en erfgoed.

Het komend jaar wordt het nieuwe jaguarverblijf in gebruik genomen. Inmiddels zijn er voorbereidingen getroffen voor de bouw van een nieuw olifantenverblijf.

 

leven en dood

De geboortes van maar liefst drie giraffen, twee zebra’s, een grote miereneter en drie kleine kantjils waren belangrijke bijdragen aan Europese fokprogramma’s van deze diersoorten. Een aantal opvallende dieren gingen dood; de laatste wisent en de jongste olifant uit de kudde.

 

subsidie

Het nieuws over weer een bezuiniging op de subsidie van de Gemeente Amsterdam was een financieel dieptepunt. 12 jaar geleden begon Artis met een ingrijpend vernieuwingsproces, gesteund door de gemeente, om Artis maatschappelijke relevantie voor de toekomst te geven. De kanteling van een dierentuin naar een educatief instituut. Het korten op de subsidie dreigt het vernieuwingsproces stil te leggen. Artis blijft de dialoog aangaan met de gemeente.

Vernieuwingen voor dierenwelzijn maar ook renovatie en onderhoud van de vele monumenten blijven noodzakelijk.

 

Foto Artis, Edwin Butter