De grote verhuis in Emmen is begonnen

Op 1 januari 2016 sloot Dierenpark Emmen na 80 jaar de deuren. De dierentuin verhuist uit de dorpskern en zal haar intrek nemen in het volledig nieuwe Wildlands Adventure Zoo, dat twee maal zo groot is.

 

De dierentuin zal een totaal andere look krijgen, niet zomaar een verzameling dieren meer, zoals parkmanager Lisette De Ruigh onlangs vertelde in de Nederlandse pers. Wildlands wordt een huis Avonturenpark met in de hoofdrol de dieren maar ook enkele hoofdpersonages die in elk van de zones terug te vinden zullen zijn.

Niet alle dieren uit de oude zoo krijgen een plekje in het nieuwe park, onlangs werden daarom de citroenhaaien al verhuisd naar twee Engelse dierenparken. Dit was geen simpele opdracht.

In het nieuwe park was het eerste plekje gereserveerd voor de Prairiehondjes, deze werden als eerste verhuist zodat ze rustig konden wennen aan hun nieuwe verblijf. Deze knaagdieren houden een winterrust en het was daarom belangrijk om ze tijdig in hun nieuwe onderkomen te plaatsen.

 

Ook de zeeleeuwen en pelsrobben zitten momenteel al op hun nieuwe plekje in de Nortica Zone, waar ze later het gezelschap krijgen van de ijsberen en pinguïns.

 

 

In Nortica staat het personage van een Russische poolreiziger centraal, hij heeft er een onderzoekscentrum opgericht. De bezoekers kunnen er plaats nemen in een experimenteel poolvoertuig en kijken naar een show met de zeeleeuwen en pelsrobben.

Ook de zebra’s en impala’s zijn de afgelopen weken verhuisd, deze dieren zullen in Wildlands over de Savanne lopen, die gelegen is in het Serenga gebied.

 

 

In Serenga, een droge en vooral hete wereld, woonde Moma Dunia. Moma Dunia is jammer genoeg niet meer onder ons, maar haar gedachtegoed leeft verder. Hier komen heel wat dieren waaronder de Leeuwen, zebra’s, Impala’s, giraffen en de Bavianen, die hun intrek nemen in het Bavianentheater.

De giraffen, zijn ondertussen ook overgebracht naar het nieuwe park, deze zullen mee over de Savanne lopen, maar kan je ook zien vanuit het restaurant.

 

 

De verhuis werd uiteraard tot in de puntjes geregeld, maar soms kan het toch net wat anders lopen als gepland. Zo merkten ze toen ze neushoorn Sarah verhuisden.

Sarah had een beetje te veel naar Jurassic Park gekeken, lijkt ons, bij de verhuis leek het net of ze de openingsscene van de film naspeelde.

Wanneer Sarah uit haar aanhangwagen moest komen, besloot ze de tralies van de trailer aan te vallen, de verzorgers konden niet anders dan zichzelf in veiligheid brengen en het op een lopen te zetten.

Gelukkig kwam alles goed en kon Sarah haar plekje in haar nieuwe verblijf innemen. “Het was wel effe schrikken,” verteld de woordvoerder van het park. “Dit hadden we niet verwacht, we hadden Jennifer al overgebracht, een rustigere neushoorn, maar Sarah was heel wat onrustiger.”

Op de facebookpagina, plaatste het dierenpark het filmpje met de ontsnappingspoging, met daaronder de ludieke woorden, “Het blijven wilde dieren…”

 

 

Ook de olifanten werden overgebracht naar hun nieuwe verblijf, dit was opnieuw geen simpele klus.

 

De olifanten moesten per twee in de speciale box gelokt worden, daarna word de container over de parkmuur getild met een hijskraan. De weg die de vrachtwagen moet afleggen gaat langs smalle wegen.

Niet alle dieren konden mee naar het nieuwe park, deze worden overgebracht naar andere dierenparken.

Wildlands heeft zo’n slordige €200 miljoen gekost, een kaartje zal €30 kosten, het park opent op 25 maart de deuren.

 

Foto’s: Wildlands, Infra Leek, Annlies Verbeek