Vergane Glorie: Land Of Oz

Het themapark Land Of Oz was gelegen in Beech Mountain, North Carolina. Grovers Robbins opende het park in 1970, het parkje bleef succesvol tot 1980, maar de gele weg leidde naar een faillissement.

 

Sinds 1970 konden de bezoekers kennis maken met het Land van Oz, een themapark gebaseerd op de film waarin Dorothy na een orkaan met haar huis terecht komt in een vreemd, wonderbaarlijk land en daar op zoek gaat naar de Tovenaar van Oz, onderweg leert ze enkele vrienden kennen waaronder een leeuw, een vogelverschrikker en een tinnen man. Elk van hen wil de Tovenaar vragen om hulp en trekken samen op pad.

De bezoekers konden over het gele pad wandelen dat Dorothy en haar vrienden ook volgden. Verder vond je in het park het huis terug waarmee Dorothy naar Oz kwam. In het hele park werden toneeltjes opgevoerd die recht uit het verhaal kwamen. Via een skilift kon men over het park zweven waardoor je een mooi beeld kreeg van het park en de bergrijke omgeving.

 

In 1976 trof een zware brand het park, Emerald City, gelegen aan het einde van het gele pad ging hierbij in vlammen op. Bij deze brand werd ook het museum getroffen, waar een originele jurk hing die gedragen werd door Judy Garland in de film.

Alles werd in ere hersteld maar toch leek het succes van het park, dat ongeveer 200.000 bezoekers per jaar trok, te kelderen. Na tien jaar was het dan ook over en uit voor het themapark ‘Land of Oz’.

In de jaren 1990 werden sommige delen van het park nog hersteld, het huis van Dorothy kan momenteel nog gehuurd worden als vakantiehuis, maar het park zelf blijft verder vergaan. Urban Explorers bezoeken dit park nog steeds met veel plezier om het verval op gevoelige plaat vast te leggen. Hierbij werden steeds weer de gele stenen gestolen die het gele pad vormden.

 

Bronnen: Wikipedia, messynessychic

Foto: Land oF OZ