Top 10 meeste inversies op een achtbaan ter wereld

Het is maandag en bijgevolg de eerste dag van een lange werkweek. De winter is aangebroken en de meeste pretparken zijn gesloten. Eigenlijk kijk je nu al stiekem uit naar het weekend en de komende vakantie. Om je af te leiden van deze maandag en je vakantie dromen aan te wakkeren, maakten we een lijstje van de 10 achtbanen met de meeste inversies ter wereld. Vorige week lieten we je kennis maken met de 10 langste achtbanen ter wereld.

 

Dit is de top 10 van 2016. Voor de top 10 van dit jaar klik hier.

 

Een inversie is een element waardoor je overkop gaat (zoals een looping of een kurkentrekker). Onderaan het artikel vind je een lijst met uitleg over de verschillende soorten inversies die in dit artikel te vinden zijn.

Aangezien een aantal achtbanen gedeelde plaatsen hebben, is deze top 10 een beetje meer samengevat dan we normaal doen.

 

#7-10: Dragon Khan, Flight o/t Phoenix, Avalancha en Monte Makaya (8 inversies)

Momenteel zijn er 4 achtbanen in de wereld die 8 inversies hebben.

 

Dragon Khan – PortAventura Park

Dragon Khan gelegen in PortAventura (Spanje) was de eerste achtbaan ter wereld met 8 inversies. Dragon Khan werd gebouwd in 1995 door Zwitserse achtbaanbouwer Bolliger & Mabillard en verbrak bij opening het 7 jaar oude record van Shockwave in Six Flags Great America (Verenigde Staten van Amerika). Dragon Khan behaald een snelheid van 104,6km/u en heeft een daling van 49,1 meter. Tijdens de rit van 1269,5 meter krijgen de bezoekers volgende inversies voorgeschoteld: Loop (1 inversie), Dive-Loop (1 inversie), Zero-G Roll (1 inversie), Cobra Roll (2 inversies), Loop (1 inversie) en Interlocking Corkscrews (2 inversies).

 

Monte Makaya – Terra Encantada

Monte Makaya gelegen in Terra Encantada (Brazilië) was de tweede achtbaan in de wereld met 8 inversies. Monte Makaya werd gebouwd in 1998 door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides. De achtbaan haalt een snelheid van 80km/u en is 37 meter hoog. Tijdens de rit van 800 meter krijgen de bezoekers volgende inversies voorgeschoteld: Loop (1 inversie), Cobra Roll (2 inversies), Double Corkscrew (2 inversies) en Triple Heartline Roll (3 inversies). Door problemen met het park is de achtbaan momenteel buiten gebruik.

 

Avalancha – Xetulul

Guatemala telt amper 8 achtbanen, maar in 2002 bouwde het Zwitserse Intamin Amusement Rides in parkje Xetulul een achtbaan met 8 inversies genaamd Avalancha. De achtbaan is gelijkaardig als Monte Makaya maar behaald een hogere snelheid tot 88km/u. Avalancha telt volgende inversies: Loop (1 inversie), Cobra Roll (2 inversies), Double Corkscrew (2 inversies) en Triple Heartline Roll (3 inversies).

Flight of the Phoenix – Harborland

Flight of the Phoenix is de jongste achtbaan met 8 inversies. De achtbaan is gebouwd in 2006 door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides en is gelegen in het Chinese pretpark Harborland. Deze achtbaan is eveneens gelijkend op Monte Makaya. Flight of the Phoenix is wel 30 meter langer en 6 meter lager, toch heeft de baan een even hoge snelheid. De achtbaan telt volgende inversies: Loop (1 inversie), Cobra Roll (2 inversies), Double Corkscrew (2 inversies) en Triple Heartline Roll (3 inversies).

 

#2-6: Colossus, Altair, Crazy Coaster en 10 Inversion Roller Coaster (10 inversies)

Momenteel zijn er 5 achtbanen met 10 inversies, 2 in Europa, 2 in China en 1 in Turkije. Het was het Engelse pretpark Thorpe Park die in 2002 het 7 jaar oude record van Dragon Khan verbrak met de bouw van de achtbaan Colossus. In 2006 liet het Chinese pretpark Chimelong Paradise een kopie van Colossus maken met de vrij originele naam “10 Inversion Roller Coaster”. In 2013 werd Crazy Coaster in Loca Joy Holiday Theme Park te China gebouwd. Een jaar later in 2014 werd in Italië Altair CCW-0204 gebouwd in Cinecittà World. In 2015 werd er een exemplaar gebouwd in het Turkse pretpark Ankapark. Allemaal kopieën van de Engelse achtbaan.

De achtbanen zijn gebouwd door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides en gaan dus 10 keer overkop. Na de eerste twee achtbanen werd het standaard model lichtjes aangepast. Colossus en 10 Inversion Roller Coaster hebben een snelheid 72,4km/u en een hoogte van 30 meter. De 3 nieuwste achtbanen hebben een snelheid van 85km/u en een hoogte van 33 meter.

Tijdens een rit van 850 meter krijgen de bezoekers volgende inversies voorgeschoteld: Loop (1 inversie), Cobra Roll (2 inversies), Double Corkscrew (2 inversies), Quad Heartline Roll (4 inversies) en Heartline Roll (1 inversie). Wie goed heeft opgelet ziet dat dit model ongeveer hetzelfde is als de achtbaan met 8 inversies van Intamin Amusement Rides, maar deze achtbaan heeft op het einde nog twee Heartline Rolls meer.

 

Een video van Colossus:

 

Een video van Altair CCW-0204:

 


#1: Smiler – Alton Towers (14 inversies)

In 2013, 11 jaar na de bouw van Colossus, verraste het Engelse pretpark Alton Towers met de bouw van de Smiler. Ze verpulveren het record van Thorpe Park met niet 11, 12 of 13 inversies, maar om zeker te zijn dat ze het record nog een tijdje in handen zouden hebben, lieten ze een achtbaan bouwen met 14 inversies. De Smiler werd gebouwd door de Duitse achtbaanbouwer Gerstlauer Amusement Rides en koste 18 miljoen pond. De achtbaan behaald een snelheid van 85km/u en is 30 meter hoog. Ondanks de opvallend kleine oppervlakte waarop de achtbaan gebouwd is, heeft de Smiler toch een lengte van 1170 meter. Tijdens de rit krijgen de bezoekers volgende inversies voorgeschoteld: Heartline Roll (1 inversie), Corkscrew (1 inversie), Dive Loop (1 inversie), Dive Loop (1 inversie), Dive Loop (1 inversie), Sidewinder (1 inversie), Corkscrew (1 inversie), Corkscrew (1 inversie), Sea Serpent (2 inversies), Cobra Roll (2 inversies), Corkscrew (1 inversie) en Corkscrew (1 inversie). Op 3 juni 2015 gebeurde er echter een zwaar ongeluk op de Smiler. Twee karretjes van de achtbaan botste op elkaar en 2 mensen verloren een been. De achtbaan zou heel het jaar gesloten blijven. Later bleek een menselijke fout de oorzaak van het accident te zijn.

 

 

Europese achtbanen met inversies en de toekomst:

In tegenstelling tot de top 10’s van snelheid, hoogte en lengte, bevinden in deze top 10 wel enorm veel achtbanen zich op Europese bodem. Sinds 1995 met de opening van Dragon Khan, kon Europa al 3 maal als eerste het record verbreken.

De Verenigde Staten die anders altijd de top 10 lijsten vullen, komen hier geen enkele keer in voor. Hun achtbaan met de meeste inversies heeft er amper 7 wat maar de helft is van onze Europese (en wereld) record houder.

Voor de toekomst is er momenteel nog geen project bekend die deze top 10 zou kunnen laten veranderen.

 

Verklarende woordenlijst: inversies:

Loop (1 inversie): Dit is een klassieke looping zoals we die het beste kennen. Een voorbeeld is de eerste inversie van de Typhoon (Bobbejaanland) en de inversie van Thunder Loop (Slagharen).

Corkscrew (1 inversie): Dit is een klassieke kurkentrekker. Een voorbeeld is de laatste inversie van Anubis: The Ride (Plopsaland De Panne) en de laatste inversie van Xpress: Platform 13 (Walibi Holland).

Heartline Roll (1 inversie): Dit is gelijkaardig als een Corkscrew maar de draaias ligt nu bij het hart van de inzittende. Een voorbeeld hiervan is de laatste inversie van de Typhoon (Bobbejaanland) en de laatste inversie van Falcon (Duinrell).

Sidewinder (1 inversie): Dit is een halve looping gevolgd door een halve Corkscrew. Een voorbeeld hiervan is de 3de inversie van de Vampire (Walibi Belgium) en de 3de inversie van El Condor (Walibi Holland).

Dive-Loop (1 inversie): Dit is een halve Corkscrew gevolgd door een halve looping. Een voorbeeld hiervan is de eerste inversie van Anubis: The Ride (Plopsaland De Panne) en de eerste inversie van OzIris (Parc Astérix).

Zero-G Roll (1 inversie): Dit is een inversie gelijkend op een Heartline Roll. De inversie is zo gemaakt dat de inzittende 0G voelt (gewichtloosheid). Een voorbeeld hiervan is de laatste inversie van de Baron 1898 (Efteling) en de twee laatste inversies van OzIris (Parc Astérix)

Cobra Roll (2 inversies): Dit zijn 2 inversies na elkaar. De eerste inversie start met een halve looping gevolgd door een halve Corkscrew, onmiddellijk daarna volgt een Corkscrew in omgekeerde richting, gevolgd door een halve looping. Een voorbeeld hiervan zijn de eerste twee inversies van de Cobra (Walibi Belgium) en de eerste twee inversies van de Speed of Sound (Walibi Holland).

Interlocking Corkscrews (2 inversies): Dit zijn twee Corkscrews die door elkaar zijn gemaakt. Tussen de twee Corkscrews is er een bocht om de volgende te kunnen nemen. Eigenlijk zijn het twee aparte Corkscrews die samen ‘visueel’ een nieuw element vormen. Een voorbeeld hiervan moeten we iets verder van huis zoeken. De laatste twee inversies van Dragon Khan (PortAventura Park) en de laatste twee inversies van Superman (Parque Warner Madrid).

Double Corkscrew (2 inversies): Dit zijn twee Corkscrews na elkaar. Een voorbeeld hiervan zijn de twee laatste inversies van de Python (Efteling) en de twee laatste inversies van Big Loop (Heide Park).

Quad Heartline Roll (4 inversies): Dit zijn vier Heartline Rolls na elkaar. Deze combinatie is enkel terug te vinden op 10 loopers van Intamin Amusement Rides. Een voorbeeld is dus Colossus (Thorpe Park) en Altair CCW-0204 (Cinecittà World).

 

 

Wil je meer en andere top 10’s bekijken? Neem dan zeker hier een kijkje!

 

 

Deze lijst is opgesteld in 2015 aan de hand van de roller coaster data base (rcdb.com) die gegevens bijhoud van meer dan 7 duizend achtbanen wereldwijd.