De geschiedenis van: Boudewijn Seapark

Boudewijn Seapark opende zijn deuren in 1963 onder de naam Boudewijnpark. Het park draagt zijn naam op aan onze toenmalige koning Boudewijn. Het parkje is gelokaliseerd rondom een klein meertje. Het meertje werd in die tijd ‘Cloedt zijn put’ genoemd. Dit omdat het in 1909 uitgegraven werd door de firma R. Decloedt. Veel meer dan een recreatiepark met enkele trapveldjes, speeltuin, tennisvelden en een zwembad met theehuis was het toen niet. De burgemeester van Brugge Michel van Maele was samen met enkele bevriende financiers eigenaar van het kleinschalige park. Aan de ingang van het park verscheen er een torengebouw. Het gebouw kreeg al vlug de naam ‘Halletoren van Van Maele’

De beginjaren

In de jaren 70 werd het stadbestuur voor 2/3 eigenaar van het park. De stad was dus verantwoordelijk voor het grootste deel van de kosten. Daarom voerden ze een systeem in waarbij je aan de ingang losse scheurbonnetjes kon kopen, die je vervolgens kon inruilen voor een ritje op een attractie. De bonnetjes konden ook onderling doorgegeven worden onder familieleden en vrienden.

Het park breidde verder uit in de jaren 70. In december 69 werd er een overdekte schaatsbaan geopend, en werd er ineens een schaatsclub ‘Boudewijn Shorttrack Club’ opgericht. Ook een ponyranch, minigolf parcours en extra lokalen voor de Schuttersgilde van Sint-Michiels werden toegevoegd.

In 1972 kwam dan het grote icoon van het park tot stand. Het beroemde dolfinarium openden zijn deuren. Vele denken dat dit het eerste van België was, maar dit klopt niet. Het eerste dolfinarium werd in 1968 geopend in Wellen. In die tijd waren er maar 3 tuimelaars in het dolfinarium. In het gebouw bevond zich ook een reptielen zoo. Omdat het dolfinarium aan de andere kant van de straat lag waren bezoekers genoodzaakt om een stempel op hun hand te laten zetten om vervolgens de straat te kunnen oversteken naar het gebouw.

1977, het park bracht de Heimanklok naar het park, een astronomisch uurwerk gemaakt door Edgard Heirman. De klok kwam van een vervallen kasteel in Sint-Niklaas.

 

Van klein naar groot park

In 1988 kreeg het park een gouden kans. Het kon tal van attracties overnemen van het recent gesloten park Europapark in Benidorm (Niet Europapark in Duitsland). Het park nam de oldtimers, reuzenrad (Explorer 2) en spookhuis castillo del terror over.

Maar ook tegenslag kende het park datzelfde jaar. Het dolfinarium brandde volledig uit. De 3 tuimelaars stierven in deze brand en ook het reptielengebouw ging in vlammen op. Maar het park bleef niet bij de pakken zitten. Want 2 jaar later opende al een nieuw dolfinarium.

 

Een mindere periode

1990, het park opent zijn nieuw dolfinarium. Dit werd het modernste dolfinarium in Europa van die tijd. Er is plaats voor 1600 toeschouwers.

Jammer genoeg ging het niet goed met het park. Het park kreeg te maken met fraude rond combitickets, klachten van dierenrechtenorganisaties, concurrentie van andere parken, tegenwerking van de woonwijk waar het gelegen is en gebrek aan investeringen. Het stadbestuur ging daarom opzoek naar partners om mee samen te werken om zo toch broodnodige investeringen te doen.

1998, het park bouwt zijn eerste achtbaan. Orka-ride van Zierer is een leuke kinderbaan die aangekleed werd met ijsberen en ijsschotsen. Het ontwerp is van de hand van Piet Deconinck. De treintjes zijn in de vorm van een orka.

We zijn al in 2001 toen kreeg het spookhuis Castillo der Terror een grondige opknapbeurt. Het geheel kreeg het uiterlijk van een kasteel dat zich in de greep bevond van de tentakels van een octopus. Ook de naam veranderde naar Octopussy Castle.

In 2002 werd het park dan overgenomen door de Aspro Ocia groep. Deze groep is eigenaar van 22 water en dierenparken in Europa. De verkoop van het park was al enige tijd bezig. Reeds in 1998 was de Plopsagroep geïnteresseerd in het overnemen van het park. Maar Michel van Maele wou het park niet volledig uit handen geven, en dat wilde Studio 100 net wel. Uiteindelijk kocht studio 100 dan Melipark op.

 

Op naar de toekomst

De nieuwe eigenaar wilde zich meer focussen op de dieren en veranderde de naam van het park in Dolfinarium Brugge. Het park kreeg een nieuwe ingangsgebouw, en de weg tussen het park en dolfinarium werd verwijderd, waardoor alles dus 1 geheel vormt. Maar de naam was geen succes.

2004 bracht dus weer een andere naam, vanaf dan gaat het park door het leven als Boudewijn Seapark. Ook de Rocking Thug Hurricane zag het levenslicht.

In 2007 werd er een nieuw zeeleeuwen verblijf en show geopend. Ook verdween dit jaar de Heirmanklok. In de plaats verscheen er een filmzaal met 220 plaatsen.

2009 bracht de grootste investering tot nu toe. Bobo’s indoor, een overdekt speeltuin van 2000m² werd geopend. De hal werd voordien gebruik als indoor skatepark. Het park kon hierdoor het hele jaar open blijven.

We zijn ondertussen 2012. Een aantal attracties zoals de klimtoren en Bobo’s toren worden overgenomen van het failliet verklaarde Het Land van Ooit. En ze werden toegevoegd aan Bobo’s Indoor.

Het 50 jarige bestaan van het park werd gevierd in 2013. Het volledige decor van de dolfijn show kreeg een opknapbeurt.

2014, het park spendeert €  1 miljoen in een nieuw waterattractie genaamd Bobo’s AquaSplash. Het waterspeelpark is 1100 m² groot en heeft  4 grote glijbanen en 4 kleinere. Ook waterspuiten en tal van andere waterspeeltuigen vind je er terug, en voor de ouders is er een ligweide met wifi. Deze investering is de grootste ooit in het park.

Het park heeft laten weten dat ze in de toekomst volop de kaart van de maritieme stijl trekken, en dit willen doortrekken over heel het park.

 

Artikel: Maarten Busschots

Bronnen:  Wikipedia,Parkspot

Foto’s: Parkspot, Themeparkfreaks, Bouwdewijn Seapark