Witchworld wordt concreet gemaakt

Er zijn ver gevorderde plannen voor een nieuw themapark in Nederland. Meer bepaald in Almere. Het themapark zou rond het thema van heksen en trollen gaan, genaamd Witchworld. Het toekomstige terrein waar het park gehuisvest wordt is al in handen van de firma die het park zou bouwen.

Oorspronkelijk zou Witchworld in Zweden gebouwd worden. Eigenaar Ton Theunis wilde daar een park openen dat draait rond trollen en heksen. De plannen waren rond, maar op het laatste moment haakte de Zweedse overheid af. Ton Theunis zou zijn project afmaken en dus week hij uit naar het Nederlandse Almere.

Aan de A6 in Almere ligt namelijk een half afgebouwd kasteel. De ideale locatie voor een themapark dus.

“De bezoeker ontdekt levensechte Oostvaarderstrollen, woeste ridders die door hun eigen kasteel draven, rondvliegende heksen en wonderlijke wezens uit de mysterieuze geschiedenis van Flevoland,” vertelde Ton.

Nu is het nog zoeken naar investeerders want het park zou zo’n 90 miljoen euro kosten. De opening zou voorzien zijn voor 2019 en het park zou zo’n 848.000 bezoekers per jaar moeten aantrekken volgens een studie.

Enige tijd geleden konden nieuwsgierigen het project al bezoeken. Dat was een gigantisch succes, maar liefst 15.000 mensen kwamen erop af. Onderstaande citaten konden bezoekers lezen op tal van borden verspreid omheen het kasteel.

“Er wordt wel eens gezegd dat een attractie- of themapark zonder achtbaan geen kans van slagen heeft”, zo stond er vermeld. “WitchWorld is het daar niet mee eens.”

“Wij hebben attracties en die moeten zich in het donker afspelen. Heel spannende. En waar kun je dat beter huisvesten dan in deze toren?”

“Eng en spectaculair mooi, voorzien van de nieuwste technieken.” “Ben je klaar voor een wereld vol trollen, woeste ridders en rondvliegende heksen?”

Maar pretparkexperts vrezen voor een 2de Yumble (het pretpark van de toekomst dat na enkele maanden dicht ging). Reinoud van Assendelft de Coningh vindt het vooropgestelde doel niet realistisch.

“Als je ervan uitgaat dat die 750.000 bezoekers gehaald wordt, wat ik absoluut betwijfel, dan kom je uit op een besteding van 38,60 euro per bezoeker. Dat zie ik nog niet gebeuren.”

Volgend Reinoud zijn dit aantallen waar alleen de Efteling en Phantasialand aan kunnen tippen.

Eigenaar Ton Theunis spreekt dit tegen. In een gesprek met Looopings zei hij het volgende:

“Iedereen mag een mening hebben, maar wij hebben gedegen onderzoek laten doen. Onze plannen zijn allesbehalve onrealistisch. Er wonen hier miljoenen mensen in de omgeving, om nog maar te zwijgen over de miljoenen toeristen die op Amsterdam af komen. Veel van hen zijn gezinnen met kinderen.”

Ook de vergelijking met Yumble klopt niet volgens Ton.

“Dat concept vond ik onbegrijpelijk en raar. Er is bovendien weinig reclame voor gemaakt.”

De 750.000 bezoekers, die Reinoud van Assendelft de Coningh aanhaalde, klopt ook niet volgens Ton.

“Ons break-even-point ligt veel lager. Uit uitgebreid onderzoek blijkt echter dat we wel degelijk kunnen rekenen op die driekwart miljoen mensen, of misschien wel meer.”

Witchworld word dus een themapark rond Flevolands legende, waarin heksen, trollen, ridders en draken een rol spelen. Er zal geen achtbaan gebouwd worden, maar wel dark-rides en walkthrough-attracties vergelijkbaar met sprookjesbos in de Efteling en tal van attracties als in Disneyland Parijs.

Bron: Looopings

Foto: Witchworld