Sfeerverslag: TPF test unieke achtbaan “Schwur des Kärnan” uit

Hansa-Park zou het eerste pretpark van onze ‘Deense Trip’ worden. Ik weet het, Hansa-Park ligt eigenlijk nog net in Duitsland, maar dit pretpark had nog niemand van ons bezocht, en dit moesten we gewoon gedaan hebben en paste perfect in onze trip naar Denemarken. Maanden lang hadden we met spanning uitgekeken naar de bouw van Schwur des Kärnan, de nieuwste achtbaan van het park en tevens een serieuze klepper van formaat. Zou deze 73 meter hoge achtbaan op tijd af geraken?

9:00 uur. Het is eindelijk zover, we komen aan op de parking van Hansa-Park, ik ben zeer benieuwd en kijk vol spanning uit naar deze dag, zal Schwur des Kärnan mij kunnen bekoren?

We krijgen meteen een warm welkom van het park, de directie staat ons al op te wachten, ook Kevin, onze persoonlijke gids en Hansa-Parkkenner is al aanwezig, en we krijgen een heuse goodiebag.

Een zeer mooi onthaal op deze 30ste juli 2015…

Na een dringend toiletbezoek houden we de spanning er nog even in en gaan we richting Nessie Superrollercoaster, omdat er volgens onze gids nu de kortste wachtrij te vinden is. Nessie Superrollercoaster is een oude Schwarzkopf gebouwd in 1980 en bevat een echte typische Schwarzkopf looping. De achtbaan is 26 meter hoog en behaald een snelheid van 79km/u, op het einde van de rit is er nog een tunnel. Persoonlijk had ik mij niets voorgesteld van deze achtbaan, maar hij verraste me heel positief. Het was echt een hele leuke achtbaan met een leuke rit. Er is nog een leuk extraatje aan de achtbaan, want op het einde van de rit kan je zien hoe snel jouw treintje exact ging.

 

Kevin neemt ons mee naar Fluch von Novgorod, een achtbaan waar ik al wel van had gehoord en ooit in een ver verleden had ik hier al wel eens een on-ride van bekeken, maar eigenlijk, het enige wat ik me er nog kon van herinneren, was dat “de vloek van Novgorod” gebouwd was door Gerstlauer. We stappen in het karretje en de achtbaanrit begint met een darkride gedeelte. Het is volledig donker en plots gebeurt er een klein onverwachts dropje gevolgd door een totaal onverwachte lancering. We vliegen het donkere gebouw uit en komen in het buitengedeelte terecht. Na het buitengedeelte komen we onderaan een toren tot stilstand en zie ik een verticale lifthill. Dit is zowat het moment dat ik mij plots herinner dat deze baan een Euro-Figther is en dat er na deze optakeling ook nog een verticale drop zal komen. De optakeling gebeurt in volledige duisternis en stiekem vind ik het toch best wel spannend dat er zo meteen een verticale drop gaat komen in het donker. Tijdens de optakeling is er nog een soort van geest die tegen ons praat en dan is het zover, een geweldige drop volgt met nog een stukje indoor parcours. Ik moet zeggen dat deze achtbaan mij volledig verrast heeft en het was al enorm lang geleden dat ik nog met z’n wauw gevoel uit een achtbaan was gestapt. Een dikke 11/10 krijgt deze prachtige baan van mij!

 

De drang om Schwur des Kärnan uit te testen wordt stillaan onhoudbaar, dus begeven we ons vol ongeduld naar “de eed van Kärnan”. De achtbaan heeft een 73 meter hoge lifthill die gebouwd is in een 79 meter hoge toren die een replica is van een Zweedse toren Kärnan. De achtbaan is op 1 juli geopend, maar zal pas in 2016 volledig afgewerkt worden (thematisatie). De achtbaan heeft niet alleen een “nog nooit eerder gezien” uniek element, ook de manier om in de bakjes plaats te nemen is speciaal te noemen. Nadat je de wachtrij doorstaan hebt en je in het station bent aangekomen, kom je eerst in een tussenruimte. Daar zijn er 4 rijen gemaakt waar je naar keuze mag gaan instaan, het begin van een gokspelletje waar je automatisch aan mee doet. Vervolgens zijn er 4 deuren die bij elke rit op een andere volgorde open gaan en elke deur leidt naar een andere rij van de achtbaan. Op deze manier is het dus altijd een verrassing waar je zal mogen zitten in de achtbaan. We hebben geluk en mogen plaatsnemen op de eerste rij (4 maal 4 rijen). Er is een klein indoorstukje (vermoedelijk wordt dit een soort darkride gedeelte) waarna de 73 meter hoge verticale lifthill begint. (Mensen die van een verrassing houden kunnen best een paar regels overslaan nu.) Wanneer je bijna boven bent aan de top van de lifthill volgt een uniek element. In plaats van het laatste stukje omhoog te gaan, volgt een achterwaartse vrijeval terug naar beneden tot aan de onderkant van de toren. Pas de tweede keer is de echte volledige optakeling tot op de top. Hierna volgt dan een afdaling van 67 meter waarna je in een reeks speciale hoger gelegen elementen komt. Een nieuwe drop volgt en de trein komt in een uitgestrekt parcours. Op het einde van de rit ga je opnieuw het gebouw in waar nog een inversie in het donker volgt. Mijn menig? Ik vind deze achtbaan top, en eveneens als Fluch von Novgorod, een schitterende achtbaan. Het enige wat deze baan NOG beter zou kunnen maken, is een portie thematisatie, en laat net dat zijn dat ze volgend jaar gaan toevoegen. Ik ben er 100% van overtuigd dat het thema heel goed verwerkt zal worden in de baan en dat de aankleding net zo goed wordt als bij Fluch von Novgorod. Het park zelf wil nog een hoger niveau halen. Met Schwur des Kärnan heeft Hansa-Park een tweede wereldtopper in huis en ik ben enorm blij dat ik deze prachtige achtbaan heb kunnen doen.

Achter Schwur des Kärnan staat deze bijzondere klok. Deze attractie heb ik nog nooit eerder gezien.

We lopen verder door het park en komen uit bij de spinning raft van het park. Rio Dorado is eigenlijk een vrij tamme attractie en eerlijk gezegd stelde de waterattractie mij een beetje teleur. De vele remmen op de glijbaan zorgen voor een groot snelheidsverlies en ook een grote splash blijft uit.

Vervolgens gaan we naar El Paso Express, een semi-achtbaan die dit jaar zijn laatste rondjes draaide na jarenlange dienst. Het ultieme moment dus om deze attractie nog te kunnen doen. De achtbaan is gemaakt in 2 lussen. Het treintje gaat zowel voorwaarts als achterwaarts door het parcours. Het was wel te merken dat El Paso Express op het einde van zijn Latijn zat, maar ik vond het toch wel een best plezierige attractie.

 

We maken een ritje in de Fliegender Hai, wat zoveel wil zeggen als “vliegende haai”.

Na Fliegender Hai gaan we naar Wildwasserfahrt, de Log Flume (boomstammetjes) van Hansa-Park. Het was best een leuk ritje en we zijn toch wel een beetje nat geworden. Bij het verlaten van de boomstammetjes kocht ik mezelf een zakje overheerlijke popcorn die over heel het park aan spotprijzen te koop was.

Hierna gaan we naar Rasender Roland, een mijntrein van Vekoma. Het speciale aan deze mijntrein is dat hij door de looping van Nessie Superrollercoaster gaat.

 

Het was tijd geworden voor Die Schlange von Midgard, de 3de Gerstlauer achtbaan van het park, maar deze keer is het een achtbaan voor de hele familie. De achtbaan gaat over een grote zeeslang en je legt het parcours in Vikingbootjes af. De achtbaan won nog prijzen voor de mooie thematisatie.

 

 

Crazy Mine is een Wilde Muis achtbaan van Maurer. Voor ons bezoek was ik al gewaarschuwd dat dit een pijnlijke achtbaan was die je beter niet kon doen, en ook Kevin waarschuwde ons voor dit ritje. Dat beloofde dus… Terwijl we in de wachtrij stonden zagen (en hoorden) we hoe vooral die laatste rem heel hard was en ik bereidde mij mentaal al voor op een aantal blauwe plekken. Het werd er niet beter op toen ik een aantal mensen tijdens de rit “auw” hoorde roepen. Ik kroop in het bakje met redelijk wat schrik, maar uiteindelijk bleek deze niet nodig te zijn. Afgezien van de laatste rem viel de rit eigenlijk heel goed mee. Hij is zeker en vast niet soepel, maar ik heb al veel ergere en pijnlijkere achtbanen gedaan. Ook deze achtbaan dus goed overleefd.

 

Het werd hoog tijd om naar Schwur des Kärnan te gaan om te genieten van onze ERT (Extra Ride Time) die Hansa-Park ons had aangeboden. Tegen een aantal ritjes op deze topper zonder te hoeven wachten, zeiden we natuurlijk niet nee. Deze keer kon ik de achtbaan ook uitproberen op de andere rijen en overal vond ik de achtbaan fantastisch.

Na onze geweldige ERT splitste de groep zich op en deden we ieder de attracties die we nog het liefst eens opnieuw wouden doen. Zo koos ik er voor om nog een ritje te maken op Nessie Superrollercoaster en Fluch von Novgorod. Omdat Evert een super grote fan is van waterattracties kroop ik met hem ook nog in Sturmfahrt der Drachenboote, de Log Flume voor de kinderen met Vikingbootjes als vervoersmiddel. De dag afsluiten deden we natuurlijk met nog een ritje op Schwur des Kärnan en zo was onze eerste dag van de Deense trip fantastisch afgesloten.

1 ding weet ik heel zeker. Naar dit park kom ik zeker en vast nog terug!

Verslag: Jonathan Sansens