Orka kweekprogramma stopgezet in SeaWorld

SeaWorld Californië had bij de California Coastal Commission een voorstel ingediend om het orka-aquarium van het park in San Diego te mogen verdubbelen in omvang. Het plan werd, ondanks pleidooien van dierenrechtenactivisten om de dieren weer vrij te laten in de oceaan, toch goedgekeurd. SeaWorld mag echter niet meer kweken met de 11 orka’s die in San Diego leven.

SeaWorld San Diego wil het zwembad van 22 miljoen liter uitbreiden naar 36 miljoen liter voor een nieuwe tentoonstelling. Deze uitbreiding zou een zwembad van 15m diep bevatten, waardoor de dieren meer plaats zouden hebben. Het project zou zo’n 100 miljoen dollar kosten en werd unaniem goedgekeurd door de commissie. Echter verbieden ze het park om hun kweekprogramma verder te zetten. Die beslissing viel na een zitting waar voor- en tegenstanders hun zeg konden doen.

Voorstanders van het project vertelden de commissie dat de dieren goed verzorgd worden. De trainers van de dieren vertelden over hun liefde voor de orka’s en noemden elk dier ook bij hun naam. Als de orka’s in het wild worden vrijgelaten zullen ze niet lang overleven stellen zij. Hendrik Nollens, hoofddierenarts van het park, zegt dat de dieren geen anti-depressiva nodig hebben. De dieren worden er goed verzorgd en krijgen alles wat ze nodig hebben.

Tegenstanders wezen er echter op dat orka’s agressief worden en hun tanden breken door op de kanten van hun aquaria te bijten: zulk gedrag wordt niet waargenomen bij dieren in het wild. Pamela Anderson was ook aanwezig om PETA te steunen. Geen enkele walvis is blij in een bad zegt zij. Ook haalde ze aan dat SeaWorld in de eerste plaats bedoeld is voor de bezoekers en niet voor de orka’s, en dat die dieren stress krijgen in die tanks.

Uiteindelijk keurde de commissie het project goed, onder voorwaarde dat SeaWorld er geen dieren houdt die gevangen werden in het wild. Daarnaast mag het ook geen genetisch materiaal gebruiken van wilde orka’s om walvissen in gevangenschap te kweken. SeaWorld is teleurgesteld door die voorwaarde en bekijkt nu wat de opties zijn. Kweken is een natuurlijk onderdeel van de dieren, hen dit ontnemen is volgens hun onmenselijk.

PETA is blij met de voorwaarden die opgesteld werden door de commissie. Ben Williamson, woordvoerder van PETA, zei in een verklaring dat SeaWorld toegegeven had dat ze orka’s zouden kweken om de nieuwe tanks te vullen. “SeaWorld is een zeecircus en de orka’s zijn de misbruikte olifanten,” stelt hij.

Bron: HLN